Pareltjes Onder het Stof: Jane Austen – Pride and Prejudice

In de rubriek ‘Pareltjes Onder het Stof’ zijn onze redacteurs achterin hun boekenkast gedoken om te speuren naar boeken. De enige voorwaarde is dat het boek niet jonger mag zijn dan drie jaar. Titels die de moeite waard zijn worden nog eens onder loep genomen en krijgen de aandacht die zij stuk voor stuk verdienen. Deze week is het de beurt aan Merel, die de klassieker Pride and Prejudice van Jane Austin tevoorschijn haalde.

Pride and Prejudice (in het Nederlands Trots en vooroordeel of Waan en eigenwaan) heeft als hoofdpersonage Elizabeth Bennet. Het verhaal vertelt over haar en haar vier zussen, die allemaal nog moeten trouwen. Omdat alle bezittingen van hun vader alleen geërfd kunnen worden door een mannelijke erfgenaam doet hun moeder haar best om de dames te laten trouwen met welgestelde mannen. Moeders is dan ook totaal in de wolken als de zeer rijke Charles Bingley en zijn vriend Fitzwilliam Darcy hun intrek nemen op een naburig landgoed. Eindelijk zijn daar rijke jongemannen waarmee haar dochters kunnen trouwen en haar geluk kan niet op.

Het lijkt helemaal goed te gaan als Jane, de oudste en mooiste van de vijf zussen, verliefd wordt op de aardige Mr. Bingley. Zijn vriend, Mr. Darcy, blijkt echter alles behalve aardig te zijn en Elizabeth, de slimste van de zussen, ergert zich dan ook dood aan hem. Gelukkig komt de neef van de Bennets op bezoek, die recht heeft op de erfenis. Hij blijkt zo aardig te willen zijn om met één van de zussen te trouwen. Zijn oog is gevallen op Elizabeth en moeders geluk kan niet op. Elizabeth weigert echter om te trouwen met haar neef en wordt daarin gelukkig bijgestaan door haar vader. Iemand die Elizabeth ondertussen alsmaar weer tegen lijkt te komen is de stijve Mr. Darcy. Is hij echt zo naar als ze denkt? Of is er toch stiekem een beetje aantrekkingskracht?

Pride and Prejudice is natuurlijk een echte Britse klassieker en wordt ook in Nederland meestal in het Engels gelezen. Voor iemand die niet goed Engels leest is dat lastig. Niet alleen krijg je dan te maken met een vreemde taal, ook is het boek al twee eeuwen geleden geschreven en is het dus ook nog eens in het klassiek Engels. Mocht je dit nou geen probleem vinden dan is Pride and Prejudice absoluut een roman die je gelezen moet hebben. Zich afspelend rond de eeuwwisseling van de achttiende naar de negentiende eeuw, geeft het een mooi en ook soms komisch beeld van de Britse upper class uit die tijd. Juist de combinatie van klassiek, ontroering en humor maken dat dit boek zo veel mensen weet te boeien en dat het zo beroemd geworden is.

Hoewel Pride and Prejudice het bekendste boek van Jane Austen is, is het niet het eerste boek dat ze schreef. In 1811 verscheen al het boek Sense and Sensibility. Ook een zeer bekende titel, maar net niet zo beroemd als Pride and Prejudice dat vervolgens in 1813 verscheen. Dat het tweede boek ook tegenwoordig nog zo beroemd is komt ook omdat het verhaal vaak gebruikt is in de filmindustrie. Er zijn meerdere films verschenen maar het bekendste werd de serie van de BBC uit 1995. Ook zijn er meerdere boeken verschenen die gebaseerd werden op de roman van Jane Austen. In 2002 werd het boek opgenomen in de lijst Belangrijkste boeken uit de wereldliteratuur, wat wel iets zegt over de kwaliteit natuurlijk.

Voor iedereen die van een goede ouderwetse roman houdt is Pride and Prejudice een echte aanrader. Het boek wordt niet voor niets gezien als één van de beste Britse klassiekers. Het oude Engels leest niet altijd even makkelijk, vooral niet als het niet je moedertaal is, maar is wel erg mooi. Het verhaal is romantisch, komisch en dramatisch tegelijk en geeft een prachtig beeld van de Britse upper class rond de 18de eeuw. Dit boek van Jane Austen is het dan ook absoluut waard om in onze Pareltjes Onder het Stof-rubriek opgenomen te worden.

Written by
Merel is vooral een filmliefhebber die bijna elke week wel in de bioscoop te vinden is, vaak samen met redacteur Michael. Ze kijkt echter ook graag series, leest veel boeken en is tegenwoordig zelfs begonnen met gamen. Druk, druk, druk dus. Maar wel met leuke dingen waarover jullie alles kunnen lezen op de website.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.