Pareltjes Onder het Stof: Jo Nesbø – De sneeuwman

In de rubriek ‘Pareltjes Onder het Stof’ zijn onze redacteurs achterin hun boekenkast gedoken om te speuren naar boeken. De enige voorwaarde is dat het boek niet jonger mag zijn dan drie jaar. Titels die de moeite waard zijn, worden nog eens onder de loep genomen en krijgen de aandacht die zij stuk voor stuk verdienen. Deze week is het weer de beurt aan Merel, die het boek De sneeuwman van Jo Nesbø nog eens uit de kast trok.

Jo Nesbø is in zijn eigen land (Noorwegen) voornamelijk bekend als popmuzikant met zijn band Di Derre. In Nederland kennen we hem echter vooral als schrijver van enorm spannende thrillers. Hij heeft dan ook al vele thrillers in de bestseller lijst gehad en dus is het eens tijd om één daarvan in deze rubriek te behandelen. Hoewel hij ook een heel aantal losse boeken geschreven heeft, gaan de meeste boeken van zijn hand over de detective Harry Hole. Een detective met een ernstige drankverslaving, die het toch altijd voor elkaar weet te krijgen om de meest ingewikkelde moordzaken op te lossen.

De sneeuwman is het zevende boek in de Harry Hole-reeks, maar gelukkig vallen de boeken ook prima los te lezen. Hoewel de meeste boeken zeker het lezen waard zijn is De sneeuwman misschien wel één van de beste in de reeks en daarom lichten we deze er natuurlijk ook uit. Met de gedachte dat het in Noorwegen toch eigenlijk altijd wel koud is, lijkt de titel er dan ook nog op te wijzen dat we in een koud land vol sneeuw terecht komen en dat is ook zo. Deze ijskoude thriller zorgt er voor dat je opeens heel anders aankijkt tegen een leuke vrolijke sneeuwpop die in de tuin staat.

In De sneeuwman gaat Harry Hole aan de slag met een aantal verdwijningszaken die zich allemaal lijken voor te doen op de dag dat de eerste sneeuw viel. Dit jaar is het november als de eerste sneeuw valt en Birte Becker thuiskomt en ziet dat er een mooie sneeuwpop in de tuin staat. Het enige probleem is dat er niemand is die de sneeuwpop gemaakt lijkt te hebben en opvallend is dat de sneeuwpop precies het huis in lijkt te kijken. Niet heel veel later verdwijnt Birte opeens en blijkt ze vermoord te zijn. Tijd voor Harry Hole om op zoek te gaan naar de oplossing van dit raadsel en de moordenaar te ontmaskeren.

sneeuwman

Hoewel de aan drank verslaafde Harry Hole zeker niet de meest sympathieke hoofdpersoon is die een boek zou kunnen hebben, is hij misschien wel één van de slimsten. Jo Nesbø maakt er altijd een hele kunst van om Harry Hole de moordenaar te laten vinden en de zaken op te lossen. Dit gaat gepaard met heel veel plotwendingen die je mond soms open laten vallen van verbazing. Een boek van Jo Nesbø is dan ook nooit voorspelbaar en dat maakt het precies zo spannend. Denk jij dat je die moord zo wel even opgelost hebt? Nou Jo Nesbø bewijst wel even dat je er helemaal naast zit.

De schrijfstijl van Jo Nesbø is misschien wel even wennen, maar neemt je mee naar enorme spanningen. De sneeuwman is dan ook een boek dat zo enorm spannend is, dat het bijna niet weg te leggen valt. Wie is de pleger van al deze sneeuwmoorden? Zal Harry Hole nog personen kunnen redden voor zij ook het slachtoffer worden? Deze op en top Scandinavische thriller is een absolute must-read voor de thrillerfans. De opbouw is erg goed, je wordt als lezer meerdere keren op het verkeerde been gezet, maar uiteindelijk worden de dader en het motief toch onthuld en is het bijna jammer dat het boek dan uit is.

Written by
Merel is vooral een filmliefhebber die bijna elke week wel in de bioscoop te vinden is, vaak samen met redacteur Michael. Ze kijkt echter ook graag series, leest veel boeken en is tegenwoordig zelfs begonnen met gamen. Druk, druk, druk dus. Maar wel met leuke dingen waarover jullie alles kunnen lezen op de website.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.