Pareltjes Onder het Stof: John Flanagan – De ruïnes van Gorlan

In de rubriek ‘Pareltjes Onder het Stof’ zijn onze redacteurs achterin hun boekenkast gedoken om te speuren naar boeken. De enige voorwaarde is dat het boek niet jonger mag zijn dan drie jaar. Titels die de moeite waard zijn, worden nog eens onder de loep genomen en krijgen de aandacht die zij stuk voor stuk verdienen. Deze week is het weer de beurt aan Merel die het boek De ruïnes van Gorlan van schrijver John Flanagan uit de kast trok. 

De ruïnes van Gorlan is het eerste boek in De grijze jager-reeks. Het boek werd in 2007 geschreven en dat betekent dat dit jaar het 10-jarige jubileum van de serie is. Bij sommige boekenwinkels hangen er dan ook posters die dit aangeven en er zijn in de loop van dit jaar verschillende evenementen georganiseerd rond deze reeks. De meeste van deze evenementen zijn echter gericht op kinderen omdat dit ook de beoogde doelgroep is van de serie. Toch is het niet zo dat de boeken zo kinderlijk geschreven zijn dat deze voor volwassenen niet meer leuk zijn. Schrijver John Flanagan heeft het voor elkaar gekregen om een boek te schrijven dat voor bijna alle leeftijden leuk is.

John Flanagan is een schrijver uit Australië, waar hij samen met zijn vrouw in Sydney woont. Hij begon ooit als schrijver van reclameteksten en scripts en begon met het schrijven van De grijze jager-verhalen toen zijn zoon twaalf was. De verhalen waren van origine een stuk korter en bedoeld om zijn zoon aan het lezen te krijgen. De serie groeide uiteindelijk uit tot een groot succes en bestaat ondertussen uit twaalf delen. Daarnaast is Flanagan ook begonnen met de spin-off serie De broederband, en een prequel serie. Vanwege het jubileum is Flanagan dit jaar ook in Nederland, begin juni zal hij naar verwachting verschillende interviews en lezingen geven.

Het verhaal van de grijze jager heeft de jonge Will als hoofdpersoon. Hij is één van de weeskinderen die op kasteel Redmont woont en heeft als droom ridder te worden. Helaas is Will te klein en niet sterk genoeg om in aanmerking te komen voor de krijgsschool. Wat hij echter aan kracht mist maakt hij goed met snelheid, nieuwsgierigheid en slimheid. Dit zorgt ervoor dat de grijze jager Halt besluit hem als leerling aan te nemen en Will op te leiden tot grijze jager. Will leert bij zijn opleiding niet om te vechten met zwaard en schild, maar hij leert wel om zich ongezien voort te bewegen en om pijlen vanaf grote afstanden raak te schieten met zijn boog.

Terwijl Will nog in opleiding is komen hij en zijn leermeester Halt erachter dat een oude verrader met de naam Morgarath van plan is om terug te keren naar het koninkrijk Araluen, waar hij ooit verbannen werd. Morgarath heeft twee monsters er op uitgestuurd om belangrijke mensen in Araluen te vermoorden, maar heeft niet op Will, Halt en zijn oud-leerling Gilan gerekend. Met zijn drieën gaan ze op pad om de monsters te verslaan bij de ruïnes van Gorlan. De vraag is natuurlijk of ze nog op tijd zullen komen en of ze kunnen voorkomen dat Morgarath terugkomt. Hoewel het boek niet helemaal met een open einde eindigt, is het toch duidelijk dat er ook nog een vervolg komt. Het verhaal gaat verder in het tweede, derde en vierde boek van de reeks.

Eenmaal begonnen in De grijze jager-reeks lees je er vrij vlot doorheen. De boeken zijn zo geschreven dat deze ook zeer geschikt zijn voor beginnende lezers of om voor te lezen. Als volwassenen zijn ze echter zeker ook nog leuk en haal je er hele andere dingen uit. Zo komen er veel verschillende volkeren voorbij, die allemaal iets heel bekends hebben. Het voelt daardoor af en toe bijna alsof je terug in de tijd gaat. Daarnaast wordt alles erg kleurrijk geschreven, wat de verhalen echt tot leven laat komen. Het tien jaar oude boek van De ruïnes van Gorlan is dan ook zeker een aanrader om te lezen en met zijn jubileum is het ook zeker de moeite waard om dit pareltje weer een onder het stof vandaan te halen.

Written by
Merel is vooral een filmliefhebber die bijna elke week wel in de bioscoop te vinden is, vaak samen met redacteur Michael. Ze kijkt echter ook graag series, leest veel boeken en is tegenwoordig zelfs begonnen met gamen. Druk, druk, druk dus. Maar wel met leuke dingen waarover jullie alles kunnen lezen op de website.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.