Pareltjes onder het stof: John Irving – De regels van het ciderhuis

In de rubriek ‘Pareltjes Onder het Stof’ zijn onze redacteurs achterin hun boekenkast gedoken om te speuren naar boeken. De enige voorwaarde is dat het boek niet jonger mag zijn dan drie jaar. Titels die de moeite waard zijn, worden nog eens onder de loep genomen en krijgen de aandacht die zij stuk voor stuk verdienen. Dit keer is het de beurt aan Ilse, die De regels van het ciderhuis van John Irving nog eens onder de aandacht brengt.

De regels van het ciderhuis is een roman over het weeskind Homer Wells. Hij is op de wereld gebracht door dokter Larch, de man die het weeshuis runt en van hieruit ook abortussen pleegt bij vrouwen die de zwangerschap niet kunnen of willen voortzetten. Homer is geen gelukkig leven gegund, hij kan niet aarden bij adoptiegezinnen (door een gezin wordt hij zelfs mishandeld), en na een aantal mislukte pogingen spreekt hij de wens uit om te willen blijven in het weeshuis. Hiermee gaat dokter Larch akkoord, op voorwaarde dat hij bij hem in opleiding treedt om uit te groeien als dokter in de verloskunde. Hierbij leert Homer alle kneepjes van het vak, maar ook het morele vraagstuk van abortussen gaat bij hem een rol spelen.

John Irving heeft een aantal boeken op zijn naam staan die tot op de dag van vandaag ijzersterk en boeiend zijn. Titels als De wereld volgens Garp en Hotel New Hampshire klinken voor velen bekend, of staan bij hen in de boekenkast. Ook De regels van het ciderhuis valt hieronder, en dat valt wel te merken. Het thema abortus is vandaag de dag nog steeds actueel, en dit morele vraagstuk levert onder mensen nog steeds een diverse mening op. De manier waarop hij de diverse hoofdpersonages weet te vertolken is zeer treffend; In de tijd rondom de Tweede Wereldoorlog was de denkwijze van dokter Larch zeer vooruitstrevend, en de twijfels die bij Homer ontstaan ook zeer denkbaar. Dat Irving kennis van zaken tot zich heeft genomen over de medische wereld siert dit boek: het geeft net wat extra diepgang en geloofwaardigheid mee.

Het kost ook weinig moeite om je in te leven in de personages. Met 688 pagina’s is dit boek misschien een dikke pil, maar door de prettige schrijfstijl is dit niet te merken. Irving neemt de tijd om personages uit te diepen en een menselijkheid mee te geven die weinig inlevingsvermogen nodig hebben om begrepen te kunnen worden. De manier waarop het overlijden van bepaalde personages wordt omschreven past ook bij het leven: zo is iemand nog hier en het volgende moment kan iemand ineens verdwijnen. Dit kan onprettig aanvoelen, maar dat versterkt juist de emoties die komen kijken bij een overlijden.

Al met al is De regels van het ciderhuis een titel die bijna niet mag ontbreken in je boekenkast. Het verhaal bevat menselijkheid, goed uitgediepte personages, kennis van zaken en een uitdagend thema. Al deze aspecten zijn gebundeld tot een prachtroman die misschien niet een van de dunste boeken is, maar wel een van de betere werken uit de geschiedenis. Overigens geldt dit alles voor wel meer boeken van John Irving, dus als De regels van het ciderhuis bevalt is het zeker de moeite waard om ook eens een ander boek van hem te lezen.

Written by
Ilse is iemand die zich graag bezig houdt met het lezen van boeken, het kijken van films en het spelen van games. Tenminste, als ze hier de vrije tijd voor kan vinden, want als moeder van een jong dochtertje en part-time werkzaam bij de overheid is het soms lastig om hiervoor de ruimte te vinden. Ze schrijft al sinds 2012 voor wat toen Undercover-Network was, en maakt sinds april 2016 ook deel uit van de hoofdredactie. Daarnaast is zij ook nog lid van de eindredactie van de site. Een drukke boel dus!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.