Pareltjes Onder het Stof: Mark Haddon – The Curious Incident of the Dog in the Night-Time

In de rubriek ‘Pareltjes Onder het Stof’ zijn onze redacteurs achterin hun boekenkast gedoken om te speuren naar boeken. De enige voorwaarde is dat het boek niet jonger mag zijn dan drie jaar. Titels die de moeite waard zijn, worden nog eens onder de loep genomen en krijgen de aandacht die zij stuk voor stuk verdienen. Deze week is het weer de beurt aan Michael, die het boek ‘The Curious Incident of the Dog in the Night-Time’ van Mark Haddon nog eens uit de kast trok.

Eigenlijk vat de titel van het boek het hele verhaal samen. Het verhaal van ‘Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht’, zoals het boek in het Nederlands heet, gaat over de autistische Christopher die de hond van een buurvrouw dood aantreft. Er steekt een hooivork in het lichaam. De 15-jarige jongen probeert het arme beest nog te redden, maar tevergeefs. Het baasje treft Christopher aan en denkt dat hij haar trouwe viervoeter om het leven heeft gebracht. Hij moet met de politie mee voor verhoor. Gelukkig komt zijn vader hem ophalen en hij pleit voor zijn zoons onschuld.

Het hele voorval heeft zo’n indruk gemaakt dat Christopher vastbesloten is de moordenaar te vinden. Hij ondervraagt alle potentiële ooggetuigen, maar zonder resultaat. Toch vindt hij het mysterie zo spannend dat hij het onderzoek voortzet. Alleen zorgt zijn onderzoek ook voor moeilijkheden, want bij toeval doet hij een schokkende ontdekking. Dat gooit zijn moeilijke leven nog verder overhoop. Zijn moeder is twee jaar geleden gestorven en zijn autisme staat hem behoorlijk in de weg. Door wat Christopher ziet belandt hij in een situatie waarin hij de confrontatie met mensen aan moet gaan en bloot wordt gesteld aan een hele hoop nieuwe prikkels.

p01gzmsy

Dit boek is een ongewoon detectiveverhaal, maar daardoor juist zo boeiend. Omdat Christopher zelfs de verteller is, beleef je alles door zijn ogen. Dat geeft je als lezer een bijzondere kijk in zijn autistische denkwereld. Het valt vooral op dat heel veel van zijn gedachten angstig zijn. Dit kenmerkt ook de schrijfstijl. Het klinkt alsof dit boek vrij zwaar is, maar niets is minder waar. Dit verhaal is namelijk vrij luchtig met een vleugje humor. Je kunt dan eigenlijk ook niet anders dan met de hoofdpersoon meeleven en zelfs lachen om zijn grappen, die hij niet goed kan vertellen naar eigen zeggen.

Een aantal details maken het boek extra leuk. Zo zijn de hoofdstuknummers ongewoon: het zijn namelijk priemgetallen. Christopher is heel goed in wiskunde en praat daar dan ook graag over. Met zo’n 270 pagina’s is het boek niet te dik en leest het lekker weg. Wel mist het misschien wat diepgang, maar het boek gaat tenslotte over hoe de hoofdpersoon denkt en handelt, en niet over het mysterie met de hond of alle andere personages.

Kortom, ‘The Curious Incident of the Dog in the Night-Time’ is een goed boek voor een breed publiek. Het geeft een uniek inkijkje in de denkwereld van de autistische Christopher, maar is desondanks luchtig en met vlagen grappig. Het verhaal op zich is niet bijster verrassend, maar onder andere door de schrijfstijl zeker het lezen waard. 

Geschreven door
Michael is sinds een paar jaar elke week in de bioscoop te vinden, meestal om zich te laten verrassen tijdens de Sneak Preview samen met redactrice Merel. Thuis kijkt hij nog met enige regelmaat oude Nederlandse komedieseries zoals Het Zonnetje in Huis: het verveelt hem echt nooit. Het fenomeen luisterboek vindt hij echt een uitkomst en hij is nog altijd een trouwe Nintendo-liefhebber.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.