Pareltjes Onder het Stof: Nicci French – Medeplichtig

In de rubriek ‘Pareltjes Onder het Stof’ zijn onze redacteurs achterin hun boekenkast gedoken om te speuren naar boeken. De enige voorwaarde is dat het boek niet jonger mag zijn dan drie jaar. Titels die de moeite waard zijn, worden nog eens onder de loep genomen en krijgen de aandacht die zij stuk voor stuk verdienen. Deze week is het de beurt aan Ilse die het boek Medeplichtig van Nicci French uit de kast trok.

Bonnie staat in een appartement, tussen omvergegooide meubels en kapot gesmeten spullen. Ze heeft kneuzingen in haar hals en op de grond ligt het levenloze lichaam van een man. Bonnie kan het niet laten: ze knielt bij hem neer en raakt hem nog één keer aan voor ze het appartement verlaat. Zij heeft hem liefgehad. Even later belt ze vanuit een telefooncel een vriendin op, die ze vraagt haar te helpen de sporen uit te wissen en het lichaam te laten verdwijnen. Wat is er aan dit schokkende tafereel voorafgegaan? Wat is er in het appartement gebeurd en wie was erbij betrokken? Aanvankelijk lijkt het een duidelijke zaak, maar gaandeweg blijken de grenzen tussen schuld, onschuld en medeplichtigheid uiterst dun te zijn.

Nicci French is het pseudoniem van het getrouwde schrijversduo Nicci Gerrard en Sean French, die alom bekende (en befaamde) psychologische thrillers schrijven. Ze komen beiden uit het Verenigd Koninkrijk waar zij Engelse Literatuur hebben gestudeerd aan de Universiteit van Oxford. Inmiddels hebben ze sinds zij samen in 1997 begonnen te schrijven al meer dan 20 boeken uitgebracht. Ze zijn bekend van titels als Bezeten van Mij en Onderhuids.

thriller-van-nicci-french-best-verkocht-afgelopen-jaar

Ook Medeplichtig is een geweldig boek. De psychische spanningen die hoofdpersonage Bonnie beleeft staan zo dicht bij de werkelijkheid dat je je er als lezer best mee kunt identificeren; je kunt je na het lezen van het boek eigenlijk stiekem wel voorstellen waarom zij heeft gedaan wat ze deed. De sfeer is ook niet onnodig opgesmukt of sensationeel gemaakt, maar de omschrijving van Bonnies belevenissen zijn zo kraakhelder en bij wijlen ook zo ongemakkelijk, dat dit erg veel bijdraagt aan de geloofwaardigheid van het verhaal.

De schrijfstijl van Nicci French is zoals we deze gewend zijn: je volgt de gedachtekronkels, onzekerheden en felheid van de hoofdpersonage, en hoe dit zich allemaal verhoudt in de (sociale) interactie met haar omgeving. Het lijkt gedurende het hele verhaal bijna alsof je constant door de ogen kijkt van Bonnie, alsof je je in haar huid begeeft. Je gaat sympathie voelen voor haar, maar ook medelijden. Dit alles is op een realistische manier omschreven die voor de meesten goed te volgen is. Ook springt het verhaal telkens van verleden naar heden en weer terug, per hoofdstuk wordt dit omschreven als ‘Ervoor’ en ‘Erna’. Dit zorgt ervoor dat je, hoewel het boek begint met de clou, toch zeer nieuwsgierig blijft naar het hoe en waarom. Bovendien kan je als lezer nog best eens op het verkeerde been worden gezet naarmate het verhaal vordert.

IMG_3113

Medeplichtig is door de realistische manier van schrijven een echte aanrader om te lezen. Hoewel schrijversduo Nicci French meerdere fantastische boeken op hun repertoire heeft staan, is dit een verhaal dat je gelezen moet hebben als je fan bent van deze schrijvers. Het verspringen van het verhaal, van heden naar verleden en weer terug maakt dat je van kaft tot kaft op het puntje van je stoel blijft zitten. Om erachter te komen wat het hoe en waarom is van de gebeurtenis waar het boek mee begint moet je door blijven lezen tot het verrassende einde.

Geschreven door
Ilse is iemand die zich graag bezig houdt met het lezen van boeken, het kijken van films en het spelen van games. Tenminste, als ze hier de vrije tijd voor kan vinden, want als moeder van een jong dochtertje en part-time werkzaam bij de overheid is het soms lastig om hiervoor de ruimte te vinden. Ze schrijft al sinds 2012 voor wat toen Undercover-Network was, en maakt sinds april 2016 ook deel uit van de hoofdredactie. Daarnaast is zij ook nog lid van de eindredactie van de site. Een drukke boel dus!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.