Pareltjes Onder het Stof: Paul van Loon – Dolfje Weerwolfje (1996)

In de rubriek ‘Pareltjes Onder het Stof’ zijn onze redacteurs achterin hun boekenkast gedoken om te speuren naar boeken. De enige voorwaarde is dat het boek niet jonger mag zijn dan drie jaar. Titels die de moeite waard zijn, worden nog eens onder de loep genomen en krijgen de aandacht die zij stuk voor stuk verdienen. Deze week is het weer de beurt aan Michael die het boek Dolfje Weerwolfje van schrijver Paul van Loon uit de kast trok.

Lezen is leuk voor iedereen en voorlezen aan kinderen is misschien wel net zo leuk. Hoog tijd om eens een kinderboek onder het stof van dan te halen, want dit boek is inmiddels alweer ruim twintig jaar oud en ondertussen is er een hele generatie opgegroeid met de verhalen van Dolfje Weerwolfje. Het begon allemaal met dit ene boek, maar daarna verschenen nog maar liefst zeventien delen met de jongensachtige weerwolf in de hoofdrol. Of elk boek nog steeds zo leuk is als de eerste delen is nog maar de vraag, maar in het begin waren de verhalen van Paul van Loon heel populair op de basisscholen.

20170318_105602

Dolfje Spaan is een zesjarige jongen die bij de familie Vriends woont. Zijn ouders hebben hem in de steek gelaten omdat ze wisten dat hij een weerwolf zou worden. Het zit namelijk in de familie, maar het slaat altijd een generatie over. Zijn opa is ook een weerwolf. De familie Vriends kent het geheim van hun pleegzoontje, maar hebben daar geen moeite mee. In de nacht dat Dolfje zeven wordt gebeurt er iets geks: hij verandert voor het eerst in een weerwolf. Hij weet zich eerst geen raad met zijn nieuwe gedaante, maar hij raakt er steeds meer aan gewend en krijgt zelfs plezier in het zijn van weerwolf.

Het boek is natuurlijk geschreven voor kinderen, maar dat neemt niet weg dat het stiekem ook voor volwassen leuk is om voor te lezen. De avonturen zijn voor de jonge lezertjes spannend, maar vooral ook grappig. Dolfje werkt zich als zijn harige alter ego regelmatig in lastige situaties, maar krijgt ook te maken met een beschuldigend vingertje als de kippen van de buurvrouw zijn opgegeten. Gelukkig kan hij wel altijd vertrouwen op zijn maatje en ‘broertje’ Timmie, die het ook maar al te cool vindt  dat er een echte weerwolf bij hem in huis woont.

Dus ben je nog op zoek naar een leuk boek om voor te lezen aan jonge kinderen of naar een boek voor kinderen die het stadium beginnende lezer al voorbij zijn, dan is Dolfje Weerwolfje een echte aanrader. En als dit boek in de smaak valt dan zijn er nog veel meer avonturen te lezen van de zevenjarige weerwolf.

Geschreven door
Michael is sinds een paar jaar elke week in de bioscoop te vinden, meestal om zich te laten verrassen tijdens de Sneak Preview samen met redactrice Merel. Thuis kijkt hij nog met enige regelmaat oude Nederlandse komedieseries zoals Het Zonnetje in Huis: het verveelt hem echt nooit. Het fenomeen luisterboek vindt hij echt een uitkomst en hij is nog altijd een trouwe Nintendo-liefhebber.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.