Pareltjes Onder het Stof: Peter R. de Vries – Een moord kost meer levens

In de rubriek ‘Pareltjes Onder het Stof’ zijn onze redacteurs achterin hun boekenkast gedoken om te speuren naar boeken. De enige voorwaarde is dat het boek niet jonger mag zijn dan drie jaar. Titels die de moeite waard zijn, worden nog eens onder de loep genomen en krijgen de aandacht die zij stuk voor stuk verdienen. Deze week is het de beurt aan Sylvano die het boek Een moord kost meer levens van Peter R. de Vries uit de kast trok.

Peter R. de Vries is vooral bekend van zijn televisieprogramma’s, maar ook van zijn boek over de Heineken-ontvoering. Hij heeft echter nog meer boeken op zijn naam staan die het lezen zeker waard zijn. Een daarvan is Een moord kost meer levens. Zoals het boek zelf al omschrijft: een ongelooflijk familiedrama.

De boeken van Peter R. de Vries zijn geen zelfverzonnen verhalen, maar een kijk op een werkelijke moordzaak. In Een moord kost meer levens wordt het leven beschreven van Paul Spruit, die op zestienjarige leeftijd zijn vader opgepakt zag worden vanwege de moord op twee kinderen. Hij werd ook wel bekend als de Donald Duck-moordenaar omdat hij toen tijdschriften bezorgde in Amsterdam. Deze zaak maakte veel indruk, omdat het gezin niets wist van de pedofiele voorkeur en ook niets van de moorden. Het gaat uiteindelijk ook mis met Paul Spruit.

Het boek bespreekt op het begin de periode waarin Paul Spruit een ondeugende jongen is die in een circus terecht komt van de moorden die zijn vader heeft gepleegd. Als lezer volg je dan ook het verhaal vanuit zijn perspectief. Je wordt meegesleurd in een moeilijke jeugd, zijn relatie met zijn vader na diens veroordeling en het moment dat Paul zelf zijn eerste moord pleegt op zijn gewelddadige stiefvader die zijn moeder stelselmatig mishandeld. Ook die zwarte periode en de totstandkoming van deze daad worden besproken in het boek. Ook zijn terugkeer in de maatschappij is er één die niet altijd even simpel is. Als lezer wordt je dan ook geconfronteerd met dat een terugkomst in deze maatschappij na je veroordeling niet zo soepel gaat.

Het boek geeft je inzicht in heel wat heftige situaties, zoals de gepleegde moorden en de totstandkoming ervan. Toch weten Peter R. de Vries en Paul Spruit het zo te vertellen dat het een aangrijpend verhaal is. Het gaat niet van de ene na de andere herinnering. Het volgt een logisch tijdpad met ook zelfreflectie vanuit Paul Spruit. Wat het boek duidelijk weet over te brengen is dat een moord inderdaad meer levens kost. Niet alleen die van de vermoorde, maar ook hoe een gezin ten onder kan gaan omdat één van de gezinsleden een moord pleegt. In het geval van Paul Spruit kan je zelfs wat medelijden krijgen met hem, maar ook zijn uitgangspositie snappen waarom hij tot deze daden is gekomen.

Een moord kost meer levens is een aangrijpend verhaal met de nodige zelfreflectie van de hoofdrolspeler, Paul Spruit. Het verhaal is zo geschreven dat je het ook gewoon snapt. Geen ingewikkelde juridische termen, maar wat gewoon voor iedereen duidelijk is. Sommige gebeurtenissen zijn zo geschreven dat je het met huivering leest. Toch zal je dit boek niet snel wegleggen omdat het toch spannend geschreven is. Zoals Peter R. de Vries het zelf omschrijft: dit is mijn beste boek, beter dan de Heineken-ontvoering. En dat kunnen wij zeker beamen.

Geschreven door
Sylvano heeft in 2008 Undercover-Gaming opgericht wat in 2013 overging in Undercover-Network en nu Play Watch Read is geworden. In zijn vrije tijd is hij te vinden op de Xbox One, PlayStation 4 of de Nintendo Switch. Naast gamen leest hij ook geregeld een boek en is zijn favoriete schrijver Harlan Coben. Ook pakt hij geregeld een film mee in de bioscoop of ligt hij languit op de bank te bingewatchen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.