Pareltjes Onder het Stof: Sophie Kinsella – Aanpakken!

In de rubriek ‘Pareltjes Onder het Stof’ zijn onze redacteurs achterin hun boekenkast gedoken om te speuren naar boeken. De enige voorwaarde is dat het boek niet jonger mag zijn dan drie jaar. Titels die de moeite waard zijn, worden nog eens onder de loep genomen en krijgen de aandacht die zij stuk voor stuk verdienen. Deze week is het de beurt aan Merel die het boek Aanpakken! van Sophie Kinsella uit de kast trok.

Samantha is een jonge topadvocate in Londen. Op een dag maakt ze een enorme fout… zo enorm dat haar hele carrière op het spel staat. In paniek ontvlucht ze haar kantoor en stapt in een willekeurige trein. Voor ze het weet staat ze op het platteland voor een enorme villa waar ze aanbelt om om hulp te vragen. Per abuis wordt ze daar aangezien voor de nieuwe huishoudster door de heer en mevrouw Geiger. Omdat ze toch niet weet wat ze momenteel moet doen, besluit Samantha om te blijven. Alleen heeft ze geen idee hoe ze de wasmachine moet aanzetten, kan ze niet koken en weet ze niet eens hoe ze een strijkplank uit moet klappen.

Dat zullen de groenten zijn. Ik por voorzichtig met mijn voet in een plant. Het zou een kool kunnen zijn, of een krop sla. Of de bladeren van iets wat onder de grond groeit, misschien. Eerlijk gezegd zou het wat mij betreft ook iets buitenaards kunnen wezen.

Een advocate met een IQ van 158 die totaal niets van het huishouden afweet maar wel besluit om als huishoudster aan de slag te gaan. Het zorgt voor de nodige hilarische momenten. Neem daarbij haar niet al te slimme maar wel erg rijke werkgevers en het is zo goed als onmogelijk om niet op zijn minst één keer hard in de lach te schieten tijdens het lezen van dit boek. Het zou echter geen echte chicklit zijn als er niet ook nog wat romantiek om de hoek zou komen kijken. De knappe man in dit boek draagt de naam Nathaniel en is de tuinman van de familie Geiger. Hij bezorgt Samantha alle verse groenten en kruiden die ze nodig heeft om te koken, maar komt er al vrij snel achter dat ze dat totaal niet kan.

Gelukkig is de knappe Nathaniel zo aardig om Samantha te helpen. Zijn moeder is toevallig een uitstekende kok en is bereid om Samantha wat trucjes te leren. Zal het Samantha lukken om haar act als schoonmaakster vol te houden voor de Geigers? En wat gebeurt er als de Geigers een contract willen ondertekenen waarvan Samantha direct al ziet dat het niet deugt? Verbergen dat je eigenlijk erg slim bent, is helemaal nog niet zo makkelijk. Net doen alsof je een vijfsterren diner kan koken is echter misschien nog net iets moeilijker. Gelukkig kan je altijd nog stiekem een cateringbedrijf bellen. 

Als het gaat om een enorm komische chicklit dan is er eigenlijk maar één schrijfster die zo komisch schrijft en dat is Sophie Kinsella. Sophie Kinsella is het pseudoniem van de Britse schrijfster Madeleine Wickham. Ze publiceerde wel een aantal boeken onder haar eigen naam, maar brak pas door toen ze onder haar pseudoniem het boek Shopaholic! uitbracht. Haar boeken staan er om bekend enorm grappig te zijn en er is eigenlijk geen enkele andere auteur die vergelijkbaar te noemen is. Van alle chicklitboeken zijn de hare het meest gelezen en het best gewaardeerd.

Credit to John Swannell

The House of Books

Behalve dat het boek dus duidelijk grappig is (zoals al een paar keer te lezen viel in deze tekst) is het boek ook lekker vlot geschreven. Eenmaal begonnen met lezen is het ook zo uit. Alleen het begin duurt misschien net iets te lang. Er wordt eerst een duidelijk beeld geschept van Samantha en haar leven als drukke juriste en dit heeft even de tijd nodig. Het is misschien het minste gedeelte van het boek maar het zorgt er wel voor dat de tegenstrijdigheid van Samantha haar leven op het rustige platteland beter overkomt.

Aanpakken! is uiteindelijk gewoon één van de betere chicklits van waarschijnlijk de beste chicklit auteur die er is. Het boek is extreem komisch, en natuurlijk ook romantisch. Het verdient daarom ook zeker een plekje in deze ‘Pareltjes Onder het Stof’ -rubriek. Erg onder het stof zal het boek waarschijnlijk niet komen te zitten, want het is een boek dat je ook nog eens makkelijk vaker uit de kast pakt om nog een keer te lezen. Een absolute must-read dus voor alle chicklitfans en een boek dat ook zeker een plekje in je kast waard is.

Written by
Merel is vooral een filmliefhebber die bijna elke week wel in de bioscoop te vinden is, vaak samen met redacteur Michael. Ze kijkt echter ook graag series, leest veel boeken en is tegenwoordig zelfs begonnen met gamen. Druk, druk, druk dus. Maar wel met leuke dingen waarover jullie alles kunnen lezen op de website.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.