Pareltjes Onder het Stof: Stephen Donaldson – De kronieken van Thomas Covenant

In de rubriek ‘Pareltjes Onder het Stof’ zijn onze redacteurs achterin hun boekenkast gedoken om te speuren naar boeken. De enige voorwaarde is dat het boek niet jonger mag zijn dan drie jaar. Titels die de moeite waard zijn, worden nog eens onder de loep genomen en krijgen de aandacht die zij stuk voor stuk verdienen. Deze week is het weer de beurt aan Ilse, die het boek ‘de Kronieken van Thomas Covenant’ van Stephen Donaldson nog eens uit de kast trok.

Stephen Donaldson is een Amerikaanse schrijver in de genres sciencefiction, fantasy en mysterie. Hij is vooral bekend van de Kronieken van Thomas Covenant, die in dit pareltje ook de aandacht krijgen. In totaal bestaan er tien boeken van deze reeks, die onderverdeeld zijn in drie kronieken. De eerste kroniek bestaat uit drie boeken, die als één boek gekocht kunnen worden, in het Engels althans. Het is nog best een uitdaging om deze boeken überhaupt in het Nederlands te kunnen vinden, maar als je dit lukt zijn ze zeker de moeite waard om eens te lezen.

Thomas Covenant is een man die in het dagelijks leven is gediagnosticeerd met lepra. Er wordt hem duidelijk gemaakt dat het besmettelijk is, mensen willen niets van hem weten en dit lot ondergaat hij gelaten. Als hij vervolgens door een auto wordt aangereden komt hij ineens in een andere wereld terecht; een wereld waarin hij een gedwongen protagonist wordt, de wezens aan die kant van het spectrum zien hem als de terugkerende legende en redder van Het Land.

Het prachtige aan deze kronieken is dat het geen doorsnee fantasy verhaal is. Hoewel Donaldson sterk beïnvloed is door Tolkien, put hij ook zijn inspiratie uit onder andere Mervyn Peake, Robert E. Howard, maar ook de opera’s van Wagner. Normaliter bevatten fantasy verhalen toch wel de échte helden die, hoewel ze vaak een innerlijke strijd te overwinnen hebben, toch van binnen uit meestal het goede vertegenwoordigen. Bij het hoofdpersonage Thomas Covenant is eigenlijk het tegenovergestelde aan de hand: hij zit vol zelfhaat, cynisme, is anti-sociaal en handelt ook alles behalve goedaardig.

Hoewel hij telkens aan allerlei wezens probeert duidelijk te maken dat hij totaal niet zit te wachten op al die verhevenheid, willen zij hier niets van weten. Hij is de Ongelovige, de herboren Berek Halfhand, degene die het moet opnemen tegen Heer Veil (Lord Foul). Een intrigerend verhaal volgt, waarin je als lezer heen en weer wordt geslingerd tussen het willen geloven in de herboren held, en de afkeer en zelfs irritatie die je voelt tegenover Covenant. En dan hebben we het nog niet eens over alle prachtig omschreven gevechten, conflicten en magie die ook als een rode draad door het boek geweven zitten.

De Kronieken van Thomas Covenant is een geweldig drieluik die je als fantasy fan gelezen moet hebben. Zeker als je het niet schuwt te lezen over een (anti)held met een enorm negatief innerlijk conflict en als je houdt van fantasie wezens en epische veldslagen. Heb je na deze eerste kronieken de smaak te pakken? Dan zijn er nog twee met respectievelijk drie en vier boeken te lezen.

Geschreven door
Ilse is iemand die zich graag bezig houdt met het lezen van boeken, het kijken van films en het spelen van games. Tenminste, als ze hier de vrije tijd voor kan vinden, want als moeder van een jong dochtertje en part-time werkzaam bij de overheid is het soms lastig om hiervoor de ruimte te vinden. Ze schrijft al sinds 2012 voor wat toen Undercover-Network was, en maakt sinds april 2016 ook deel uit van de hoofdredactie. Daarnaast is zij ook nog lid van de eindredactie van de site. Een drukke boel dus!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.