In de rubriek ‘Pareltjes Onder het Stof’ zijn onze redacteurs achterin hun boekenkast gedoken om te speuren naar boeken. De enige voorwaarde is dat het boek niet jonger mag zijn dan drie jaar. Titels die de moeite waard zijn, worden nog eens onder de loep genomen en krijgen de aandacht die zij stuk voor stuk verdienen. Deze week is het weer de beurt aan Ilse, die De Donkere Toren van Stephen King nog eens uit de kast trok.
De Donkere Toren is eigenlijk niet een boek, maar een reeks van acht boeken. Het verhaal gaat over Roland van Gilead, een ‘gunslinger’, die zijn hele leven heeft gewijd aan het vinden van de Donkere Toren. Een gunslinger is overigens een western-term, die slaat op een scherpschutter. In deze magnifieke reeks weet Stephen King een aantal verschillende genres (horror, fantasy, sciencefiction, western) samen te smelten tot een bijzonder verhaal, een die zo spannend en boeiend is om te lezen dat je ogen haast niet snel genoeg gaan om het verhaal in je op te nemen.
Maar eerst meer over Stephen King zelf. Hij is een zeer bekende schrijver, zijn boeken zijn in deze en in andere rubrieken al vaker aan de orde gekomen en deze reeks zal vast ook niet de laatste zijn. Inmiddels is Stephen King al 69 jaar oud en hij schrijft nog steeds gestaag verder met al meer dan vijftig boeken op zijn naam. Hij heeft een studie gevolgd en afgerond en daar heeft hij de titel Bachelor of Science in English aan overgehouden. De karakterontwikkeling van hoofdpersonages uit zijn boeken vertonen vaak gelijkenissen met zijn eigen situatie, zoals financieel. In zijn eerste boeken leven karakters vaak onder het minimumloon en naarmate zijn financiële situatie verbetert gebeurd dat ook voor zijn karakters.
In de Donkere Toren is Roland zoals eerder gezegd op zoek naar de toren. Je volgt hem gedurende zijn lange reis door verschillende soorten landschappen, situaties en zelfs werelden. Gaandeweg vindt hij een aantal karakters die zijn reisgenoten worden, en vormen zij een groep die Ka-Tet wordt genoemd. De wereld waar Roland vandaan komt is er een die parallel loopt aan de onze, totaal vreemd is maar tegelijkertijd zeer sterke overeenkomsten vertoond. Hij weet zijn drang om de Donkere Toren te vinden over te brengen op zijn genootschap en gedurende hun reis vormen zich allerlei obstakels waar zij mee moeten dealen. Of dit nu een persoonlijk of een fysiek probleem is, alles komt aan bod.
Hoewel smaken verschillen is de Donkere Toren een reeks die eigenlijk voor elk wel wat wils heeft. Een voorwaarde is wel dat je moet houden van complete fictie, want dat is wat deze reeks toch wel is: een volslagen onmogelijk verhaal… Of toch niet? Dat is de kracht van de reeks, King weet je namelijk telkens op het verkeerde been te zetten. De afstand die tussen de wereld van Roland en de onze bestaat wordt gaandeweg de reeks steeds dunner, en je begint als lezer echt te twijfelen aan de echtheid van het verhaal. In 2017 zal er een verfilming komen van deze reeks, in de vorm van een vervolg op waar het verhaal van de boekenreeks eindigt. In de hoofdrollen zullen Idris Elba en Matthew McConaughey verschijnen als respectievelijk Ronald Deschain en Walter Padick.
Mocht je als lezer dol zijn op eerder genoemde genres, al is het maar een ervan, dan is de Donkere Toren een reeks die je echt gelezen moet hebben. Ook voor mensen die nog weinig kennis hebben van fantasy, horror, sciencefiction of western is dit een goede reeks om van elk van deze genres een goede indruk te krijgen. Daarnaast is het verhaal zo spannend en boeiend dat je zo snel mogelijk alle delen wilt verslinden. Ook ervaar je echt een diepe verbintenis met een (of elk) van de karakters, waardoor het verhaal je beklijft . Een waar pareltje te noemen dus.