Pareltjes Onder het Stof: Stephen King – Mobiel

In de rubriek ‘Pareltjes Onder het Stof’ zijn onze redacteurs achterin hun boekenkast gedoken om te speuren naar boeken. De enige voorwaarde is dat het boek niet jonger mag zijn dan drie jaar. Titels die de moeite waard zijn, worden nog eens onder de loep genomen en krijgen de aandacht die zij stuk voor stuk verdienen. Ilse bijt dit keer het spits af met Stephen King’s Mobiel, die in het Engels de titel Cell heeft .

Clay Riddell is een striptekenaar, die net een klus binnen heeft gehaald die zijn geldzorgen voorlopig wegnemen. Als hij echter even later over straat loopt, komt hij erachter dat mensen die hun mobieltje gebruiken veranderen in agressieve zombies. In één klap verandert de beschaving in doorgedraaide mensen, en wordt het een kwestie van overleven. Daarnaast wil Clay ook zo snel mogelijk bij zijn vrouw en zoon Johnny terecht komen, voordat zij hun mobieltje gebruiken. Gaat hem dit lukken?

Stephen King is geboren op 21 september 1947 en komt uit Portland Maine. Op de zolder van zijn tante kwam hij ooit een doos met thriller- en horrorboeken tegen, en sindsdien is hij verknocht aan het genre. Hij heeft inmiddels bijna tachtig boeken op zijn repertoire staan, waarvan een aantal ook prijzen in de wacht hebben gesleept. Bekende titels als The Shining, Carrie, Misery en The Dark Tower reeks zijn niet meer weg te denken binnen het thriller- en horrorgenre. Een leuk weetje is dat veel van zijn boeken zich ook afspelen in de staat waar hij vandaan komt. Als fervent fan van Stephen King heb ik inmiddels bijna alle titels al minimaal een keer gelezen, maar gezegd mag worden dat Cell toch wel een van mijn favorieten is.

cell_3

Mobiel speelt zich af in het Amerikaanse Boston, waar Clay Riddell net van een afspraak komt waar hij een baan als illustrator weet binnen te slepen. Als kort daarna de pleuris uitbreekt vanwege het vreemde ‘virus’ dat zich via mobieltjes verspreid, moet Clay zich staande weten te houden in een wereld waar alle beschaving in één klap is verdwenen. Een reis volgt waarin hij naarstig op zoek gaat naar zijn vrouw en zoon, en vormt hij gaandeweg een groep met Tom van middelbare leeftijd, Alice een tienermeisje, een twaalfjarig jongetje genaamd Jordan en Charles, die de directeur van Jordan z’n school is en fungeert als zijn vaderfiguur.

Wat dit boek zo goed maakt, is dat het verhaal aan de ene kant een typisch apocalyptisch sfeertje uitademt. Aan de andere kant wordt het genre toch op een unieke manier benaderd. Zonder teveel van het plot weg te geven, kan gezegd worden dat de zombies uiteindelijk niet doen wat je verwacht en dat het verhaal ook niet eindigt zoals je zou verwachten. Van Cell verschijnt er overigens over ruim een maand in juli een verfilming van dit boek, met John Cusack als Clay, en Samuel L. Jackson als Tom. De vraag is hoe deze ontvangen gaat worden, want de verfilmingen van Stephen King zijn boeken zijn niet altijd succesvol ontvangen.

Mobiel is een boek dat je gelezen moet hebben. Zeker als je een fan bent van het zombie- en apocalypsgenre mag dit boek niet ontbreken in de collectie. Met Stephen King’s unieke manier van gruwelijke scènes en de fatalistische omschrijvingen, zet hij in Mobiel echt de sfeer goed neer. Je krijgt tijdens het lezen steeds een benauwd gevoel, en door de spanning wil je het zo snel mogelijk uitlezen. Lukt het Clay om op tijd bij zijn vrouw en zoon te komen? Pak dit boek en kom er zo snel als je kan achter!

Geschreven door
Ilse is iemand die zich graag bezig houdt met het lezen van boeken, het kijken van films en het spelen van games. Tenminste, als ze hier de vrije tijd voor kan vinden, want als moeder van een jong dochtertje en part-time werkzaam bij de overheid is het soms lastig om hiervoor de ruimte te vinden. Ze schrijft al sinds 2012 voor wat toen Undercover-Network was, en maakt sinds april 2016 ook deel uit van de hoofdredactie. Daarnaast is zij ook nog lid van de eindredactie van de site. Een drukke boel dus!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.