In de rubriek ‘Pareltjes Onder het Stof’ zijn onze redacteurs achterin hun boekenkast gedoken om te speuren naar boeken. De enige voorwaarde is dat het boek niet jonger mag zijn dan drie jaar. Titels die de moeite waard zijn, worden nog eens onder de loep genomen en krijgen de aandacht die zij stuk voor stuk verdienen. Deze week is het de beurt aan Merel, die het eerste boek van de Millennium-trilogie uit de kast haalde.
De Millennium-trilogie is geschreven door Stieg Larsson. De manuscripten voor deze boeken werden pas na zijn dood gevonden en gepubliceerd. Naast deze voltooide boeken werden er ook nog delen van een vierde boek gevonden en een synopsis van een vijfde en zesde boek. David Lagercrantz nam de taak op zich om verder te schrijven en in 2015 verscheen er dan ook een vierde boek. Het vijfde boek verschijnt komende week. De beroemde Millennium-trilogie is dus ondertussen een heuse reeks aan het worden in plaats van een trilogie.
Het succes van de Millennium-reeks begon al direct bij het eerste boek, Mannen die vrouwen haten. Het is een enorm dikke pil en velen durfden er dan ook niet direct aan te beginnen. Degenen die dat wel durfden moesten zich dan ook nog eens even door het trage begin heen slepen, waarbij velen alsnog afhaakten. Gelukkig zijn er altijd volhouders en dan blijkt maar weer dat de aanhouder wint. Eenmaal in het verhaal gekropen is het opeens verdomd lastig om te stoppen met lezen. De recensies van het boek waren dan ook lovend. Dit zorgde ervoor dat toch meer mensen het gingen lezen en het een groot succes werd.
Wat maakt het boek nou eigenlijk zo goed? Dat is natuurlijk een combinatie van verschillende dingen. Om te beginnen mag duidelijk zijn dat Stieg Larsson absoluut wist hoe hij een boek moest schrijven. Hij begon zijn schrijfcarrière als journalist en schrijver van korte biografieën en leidde drie jaar het tijdschrift Svartvitt med Expo en twee jaar het tijdschrift Expo. Zijn Millennium-boeken waren de eerste echte thrillers die hij schreef. In 2005 won hij de Glazen Sleutel (de prijs voor beste Scandinavische thriller) met Mannen die vrouwen haten. Het is jammer dat hij nooit van zijn succes heeft kunnen genieten want in 2004 overleed hij aan een hartinfarct.
In Mannen die vrouwen haten neemt Stieg Larsson neemt rustig de tijd om een sfeer op te bouwen en de vele personages voor te stellen. Het is even doorbijten, maar dan staat er ook een goed fundament. Een fundament dat zich ontwikkelt tot een enorm spannende thriller met meerdere verhaallijnen. De twee hoofdpersonen zijn onderzoeksjournalist Mikael Blomkvist en hacker Lisbeth Salander. Samen gaan zij op onderzoek uit naar de vermiste Harriet, die veertig jaar geleden verdween. Tijdens dit onderzoek stuit het tweetal echter op een paar opmerkelijke dingen die tot gevaarlijke situaties leiden.
Voor iedereen die nog steeds bang is om in deze dikke pil te beginnen: probeer het toch. Worstel je door de eerste 100 pagina’s heen en je zal beloond worden. Het voordeel van nu nog aan deze reeks beginnen? Tegen de tijd dat je de eerste vier boeken gelezen hebt is het vijfde deel ook al uit en kan je lekker doorlezen. Mannen die vrouwen haten is absoluut een topthriller van Scandinavische bodem, misschien zelfs wel de beste Scandinavische thriller die er is. Het boek is niet voor niets zo’n succes geworden. Er is zelfs een Zweedse en een Amerikaanse verfilming gekomen. Natuurlijk blijven de boeken altijd beter dan de film. Voor iedere thrillerliefhebber is dit er zeker één die je gelezen moet hebben.