Pareltjes onder het stof: Terry Goodkind – De Wetten van de magie

In de rubriek ‘Pareltjes Onder het Stof’ zijn onze redacteurs achterin hun boekenkast gedoken om te speuren naar boeken. De enige voorwaarde is dat het boek niet jonger mag zijn dan drie jaar. Titels die de moeite waard zijn, worden nog eens onder de loep genomen en krijgen de aandacht die zij stuk voor stuk verdienen. Deze week is het de beurt aan Ilse die het boek de Wetten van de magie van Terry Goodkind uit de kast trok.

De wetten van de magie is niet een boek, maar bestaat uit een hele reeks boeken. Hoewel er tot op heden in totaal zestien boeken zijn uitgebracht, richt deze rubriek zich op de eerste elf boeken, die in totaal het oorspronkelijke verhaal vormen. De Wetten van de magie gaat over drie protagonisten genaamd Richard Cypher, Kahlan Amnell en Zeddicus Zu’l Zorander. Zij zijn op een gezamenlijke queeste om de duisternis niet de overhand te laten krijgen in hun wereld. De boeken zijn elk gebaseerd op een van de wetten van de magie (vandaar ook de naam), en het verhaal draait op dat moment om hoe Richard omgaat met elk van deze wetten.

 

 

Overigens is de gehele serie van de Wetten van de magie (The Sword of Truth series in het Engels) het enige werk waar Terry Goodkind tot nu toe over heeft geschreven. Hij is een Amerikaanse auteur afkomstig uit Omaha, Newbraska en is in 1948 geboren. Een leuk weetje is dat deze auteur eigenlijk dyslectisch is, waardoor hij vroeger een erg langzame lezer was en veel schrijffouten maakte. Dit kan nog best wel een opbeurend bericht zijn voor mensen die ook dyslectisch zijn en zich hierdoor laten weerhouden om wellicht zelf te schrijven. Omdat hij zich heeft laten inspireren door de Amerikaanse filosofe Ayn Rand zal hij ook niet snel afwijken van deze reeks verhalen.

En dat is ook precies een van de sterkste punten aan dit verhaal. Fans van fantasy verhalen zullen deze reeks ook zeker kunnen waarderen. Je krijgt de nodige dosis magie, vreemde wezens en prachtige werelden voor de kiezen. Maar hier houdt het niet bij op. De interne strubbelingen van Richard, de manier waarop hij genoodzaakt wordt bepaalde moeilijke dilemma’s te doorstaan en zijn steeds sterker wordende gevoelens voor Kahlan maken dat je je als lezer goed kan inleven in dit hoofdpersonage. Daarnaast zitten er ook best wat parallellen in het verhaal met de echte wereld; hoe het ertoe kan leiden dat een kwaadwillend persoon of een klein groepje mensen met slechte zin in het hoofd de macht kan hebben over een heel volk.

map

Je kunt lezen dat goed en kwaad helemaal niet zo zwart-wit is zoals dat soms in andere fantasy verhalen wordt afgeschilderd (denk aan bijvoorbeeld In de ban van de ring), of dat bepaalde morele dilemma’s ertoe kunnen leiden dat je niet de meest voor de hand liggende keuze maakt die je zou verwachten. Dit speelt vooral bij Richard, hij is eigenlijk de rode draad die je volgt in deze hele reeks. Je leert hem kennen, ziet hem groeien in zowel zijn magische kunnen als in zijn persoonlijke ontwikkeling en je leest hoe hij zwaar onder druk komt te staan als hij in bepaalde situaties gedwongen wordt om een onmogelijke keuze te maken. Kortom, er valt genoeg te halen uit deze bijzondere en unieke verhalen serie.

De Wetten van de magie is een reeks die je als fantasy fan echt gelezen moet hebben. Maar zelfs als het genre je niet per se trekt bevat het verhaal toch meer dan genoeg andere relateerbare onderwerpen waar je je als lezer mee kunt verbinden en in verliezen. De schrijfstijl is niet lastig te volgen en het prettige aan deze reeks is dat je ook niet met enorm veel verschillende karakters wordt bestookt, zodat je goed de kans krijgt om het verhaal tot je door te laten dringen. Een ideale reeks om een inkijk te krijgen in, en wellicht verslaafd te raken aan dit genre.

Geschreven door
Ilse is iemand die zich graag bezig houdt met het lezen van boeken, het kijken van films en het spelen van games. Tenminste, als ze hier de vrije tijd voor kan vinden, want als moeder van een jong dochtertje en part-time werkzaam bij de overheid is het soms lastig om hiervoor de ruimte te vinden. Ze schrijft al sinds 2012 voor wat toen Undercover-Network was, en maakt sinds april 2016 ook deel uit van de hoofdredactie. Daarnaast is zij ook nog lid van de eindredactie van de site. Een drukke boel dus!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.