Pareltjes Onder het Stof: Tess Gerritsen – Sneeuwval

In de rubriek ‘Pareltjes Onder het Stof’ zijn onze redacteurs achterin hun boekenkast gedoken om te speuren naar boeken. De enige voorwaarde is dat het boek niet jonger mag zijn dan drie jaar. Titels die de moeite waard zijn, worden nog eens onder de loep genomen en krijgen de aandacht die zij stuk voor stuk verdienen. Deze week is het weer de beurt aan Merel die het boek Sneeuwval van Tess Gerritsen nog eens uit de kast trok.

Patholoog-anatoom Maura Isles komt op een medisch congres in Wyoming een oude vriend tegen. Ze besluit om samen met hem en wat vrienden een weekend te gaan skiën, maar onderweg naar de chalet gaat het helemaal mis. De auto raakt van de weg en komt vast te zitten in de sneeuw, eruit krijgen lukt niet en de telefoons hebben geen bereik. Gelukkig ziet Maura een bordje met privéterrein en ze besluiten te kijken of daar iemand woont. Ze komen in een totaal verlaten dorp terecht, Kingdom Come. Maar hoe langer ze zich daar schuil houden hoe meer het er op lijkt dat er iets niet klopt. En zijn ze eigenlijk wel alleen?

tess-gerritsen-1055001_banner

Tess Gerritsen heeft al enorm veel spannende thrillers op haar naam staan, waaronder ook al meerdere boeken over rechercheur Jane Rizzoli en patholoog-anatoom Maura Isles. Ook dit is weer een boek uit deze serie, en niet zomaar één. Waarschijnlijk is dit het spannendste boek dat Tess Gerritsen geschreven heeft en het heeft al menigeen hartkloppingen bezorgd. Een boek dat een absolute aanrader is voor iedereen die van thrillers houdt dus. Heb je nog niet eerder een boek uit de Rizzoli en Isles-serie gelezen? Laat je niet afschrikken, ondanks dat de personages misschien onbekend voor je zijn wordt er niet naar eerdere gebeurtenissen verwezen. Sneeuwval valt dan ook prima los te lezen. Er zijn echter wel veel boeken die hierna geschreven zijn en terugverwijzen naar dit boek.

Waar de meeste boeken van Rizzoli en Isles zich afspelen in de stad Boston, want daar werken ze nou eenmaal, is dat bij dit boek dus niet het geval. Dit komt doordat Maura Isles naar een congres vertrokken is in het besneeuwde Wyoming. Het duurt natuurlijk wel even voordat iemand in de gaten heeft dat ze vermist wordt, maar zodra dit duidelijk is zit Jane Rizzoli natuurlijk op het eerste vliegtuig die kant op. Terwijl Maura moet vechten voor haar leven in het spookplaatsje Kingdom Come, krijgt Jane te horen dat Maura omgekomen is bij een auto ongeluk. Gelukkig laat Jane het hier natuurlijk niet bij zitten en doet ze haar best om er achter te komen wat er gebeurd is. Hoewel we Jane natuurlijk hierbij volgen heeft ze niet de hoofdrol die ze normaal heeft.

Meestal is het toch wel duidelijk in de boeken dat Jane iets meer het hoofdpersonage is dan Maura Isles. Zij is immer de rechercheur die alle zaken oplost. Weliswaar met de hulp van haar vriendin, maar toch heeft ze duidelijk de leiding. Sneeuwval is echter een boek waarbij de hoofdrol vooral voor Maura is weggelegd. We zien hoe ze probeert te overleven in de kou en sneeuw, maar ook langzaam ontdekt dat er misschien meer dingen zijn die gevaarlijk kunnen worden. Nadat ze duidelijke voetstappen in de sneeuw gezien heeft, snapt ze al gauw dat ze in de gaten worden gehouden door iemand. En als ze noodgedwongen de veiligheid van het gekraakte huisje verlaat om hulp te zoeken, merkt ze al gauw dat ze achtervolgd wordt.

Toen zag ze in het donker verderop het wit van een dun laagje sneeuw. Iemand had de deur geopend waardoor er sneeuw naar binnen was gewaaid.
Ze liep ernaartoe. Dicht bij de deur was de sneeuw niet gesmolten. Ze staarde naar het donzige laagje. Er stond een voetafdruk in. Ze draaide zich om, liet snel haar ogen door de kamer gaan en telde de slapende gestalten. Iedereen was er.

De hulp maar ook de vijanden in dit boek komen uit onverwachte hoek. Het lijkt soms wel bijna een horrorfilm zoals de omschrijvingen in het spookdorp zijn, en de spanning is dan ook intens. En het is dan ook nog eens een spanning die bijna het hele boek volhoudt. Pas op het eind lijkt het duidelijk wat er precies aan de hand is, en wordt het boek iets luchtiger. Eigenlijk had dit einde dan ook niet zo uitgebreid gehoeven, want nu volgen er nog een heel aantal pagina’s waarbij er nog even achter de dader aangejaagd moet worden. Tenminste, als dit de dader is. Het plot van Sneeuwval is namelijk enorm goed, en weet de lezer dan ook regelmatig op het verkeerde been te zetten.

Sneeuwval is vanaf begin tot einde een extreem spannende thriller geworden. Waarschijnlijk zelfs een van de beste boeken van schrijfster Tess Gerritsen tot nu toe. Voor elke thrillerfan is het dan ook een absolute aanrader, en het mooie is dat je eerdere boeken uit de reeks niet gelezen hoeft te hebben om hieraan te beginnen. Met een boek dat dit keer voornamelijk draait om patholoog-anatoom Maura Isles is deze misschien iets afwijkend van de meeste boeken uit de serie, maar daar is deze zeker niet minder om. Gauw gaan lezen dus!

Geschreven door
Merel is vooral een filmliefhebber die bijna elke week wel in de bioscoop te vinden is, vaak samen met redacteur Michael. Ze kijkt echter ook graag series, leest veel boeken en is tegenwoordig zelfs begonnen met gamen. Druk, druk, druk dus. Maar wel met leuke dingen waarover jullie alles kunnen lezen op de website.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.