In de rubriek ‘Pareltjes Onder het Stof’ zijn onze redacteurs achterin hun boekenkast gedoken om te speuren naar boeken. De enige voorwaarde is dat het boek niet jonger mag zijn dan drie jaar. Titels die de moeite waard zijn, worden nog eens onder de loep genomen en krijgen de aandacht die zij stuk voor stuk verdienen. Deze week pakte Ilse De moeder van David S. van Yvonne Keuls uit de kast om nog eens door te nemen.
David raakt aan drugs verslaafd: wat betekent dat voor zijn moeder en, door diens reactie, voor de andere gezinsleden? Yvonne Keuls beschrijft hoe indringend en verwoestend dat voor allen is. De moeder maakt – na veel vallen en opstaan – ten slotte in Amerika kennis met een organisatie voor ouders van drugsverslaafden. Zij leert daar hoe zij met haar probleem toch verder kan leven. Terug in Nederland start zij ook hier oudergroepen. Hoe is het om de ouder te zijn van een verslaafd kind? En hoe is het voor de overige gezinsleden van de verslaafde? Allemaal vragen die in dit boek voorbij komen.
Het begint allemaal als David graag ‘wierook’ rookt met zijn vriend Bennie. Door de combinatie van de pubertijd en slechte vrienden raakt David al gauw verslaafd aan drugs, tot groot ongemak van zijn moeder Len en vader Simon. Omdat zij niet weten hoe zij moeten omgaan met de problematiek van David worden zij geholpen door de ouders van Bennie. In eerste instantie trappen ze ook vaak in de leugens en nooit nagekomen beloftes van David, allemaal om te proberen hem te helpen. Hij liegt, manipuleert en chanteert iedereen om maar weg te komen met zijn gedrag, of om aan geld te komen. De andere kinderen van Len en Simon raken door David enorm ondergesneeuwd en dochter Juliët besluit zelfs bij haar vriendin te gaan wonen.
Vooral de enorme angst en het schuldgevoel van Davids moeder maken dit boek een aangrijpend verhaal. Het is voor haar gevoel heel erg haar schuld dat David met deze problemen rondloopt. Vanaf het begin was hij al een ‘probleembaby’ waar veel mee speelde. Haar schuldgevoelens zorgen er mede door dat het gedrag van David verergert en dat de situatie in stand blijft, een ontwikkeling waarvan veel mensen zich niet bewust zijn. Ze probeert uit de goedheid van haar hart haar zoon te helpen, maar drijft hem daar juist de afgrond in. Ze is constant bang dat hij ergens dood gevonden zal worden, ze bidt of hij alsjeblieft weer thuis kan komen.
Hoewel het boek dateert uit 1980 en dus inmiddels al bijna veertig jaar oud is, is het thema van dit boek zo’n beetje tijdloos. Verslaving is een onderwerp dat vandaag de dag nog steeds enorm speelt, en nu de regering enorme bezuinigingen heeft getroffen in o.a. de (geestelijke) gezondheidszorg wordt het voor verslaafden en hun gezinnen steeds lastiger om een goede behandeling te vinden voor deze problematiek. Juist daarom is dit boek een enorm belangrijk verhaal dat onder de aandacht mag worden gebracht. De moeder van David S. is namelijk naast een roman ook een goed boek om te lezen als je een ouder bent van een verslaafd kind, of zelfs een gezinslid bent van iemand die verslaafd is. Er staan harde waarheden in hoe bepaald gedrag wordt uitgelokt, en hoe keuzes, hoe goed bedoeld ook, ervoor zorgen dat zo’n situatie juist in stand blijft. En dat er maar een oplossing rest: loslaten.