In de rubriek ‘Pareltjes Onder het Stof’ zijn onze redacteurs achterin hun boekenkast gedoken om te speuren naar boeken. De enige voorwaarde is dat het boek niet jonger mag zijn dan drie jaar. Titels die de moeite waard zijn, worden nog eens onder de loep genomen en krijgen de aandacht die zij stuk voor stuk verdienen. Deze week is het de beurt aan Ilse die het boek Het Verrotte Leven van Floortje Bloem van Yvonne Keuls uit de kast trok.
Floortje Bloem is nog maar een baby als zij wordt afgestaan door haar moeder en een leven in tehuizen, pleeggezinnen en internaten volgt. Het is dan ook niet zo gek dat zij onvermijdelijk in een milieu terecht komt van prostitutie, drugsgebruik en criminaliteit. Hoe houdt zij zich stand in deze wereld? En komt zij er ooit nog wel uit, of is ze gedoemd haar verrotte leven te blijven lijden tot de laatste snik?
Yvonne Keuls, geboren in Batavia op 17 december 1931, is een Nederlandse schrijfster die er bekend om staat boeken te schrijven over maatschappelijke problemen en over zichzelf en haar familie. Op haar negende is zij met haar familie verhuisd naar Den Haag waar zij tot op heden nog steeds woont. Haar boeken zijn stuk voor stuk best realistisch omschreven, zo ook Het Verrotte Leven van Floortje Bloem. Voor dit boek heeft ze een jaar contact gehad met heroïne hoertjes uit Den Haag en Rotterdam, om vervolgens een samensmelting te maken van al hun verhalen tot dit boek. Hiermee heeft ze geprobeerd een opvangcentra voor de verslaafden op te zetten, wat toen mislukte. Inmiddels zijn deze opvangcentra wel gerealiseerd.
Het Verrotte Leven van Floortje Bloem is een boek dat, hoewel het inmiddels 35 jaar oud is, nog steeds actueel te lezen is. Het verhaal is zo realistisch omschreven dat je er een nare nasmaak van krijgt, wat ook exact de bedoeling is van een verhaal als deze. Het omschrijft hoe geleidelijk iemand een wereld in kan afglijden waar je misschien nooit meer uit kan komen. De titel van het boek omschrijft ook heel sterk al de kern van het verhaal; Floortje lijkt vanaf haar geboorte al gedoemd te zijn een ‘verrot’ leven te lijden.
Ook voor jongeren is dit een aangrijpend verhaal; hoewel het inmiddels 14 jaar geleden een eindexamenboek was van mij, ben ik dit verhaal tot aan de dag van vandaag nog niet vergeten en pak ik het nog steeds wel eens uit de kast. Hoewel heroïne inmiddels niet meer zo vaak gebruikt wordt als in de jaren tachtig, is het thema nog steeds actueel. Ook nu zijn er nog probleemjongeren die terecht kunnen komen in deze situatie. Het maakt dus niet uit welke leeftijd je hebt; zowel voor jong als oud is dit een bijzonder verhaal.
Yvonne Keuls heeft een flink aantal boeken op haar naam staan die enorm goed zijn vanwege hun realistische karakter. Ook het Verrotte Leven van Floortje Bloem is hier een van, die zelfs na 35 jaar nog steeds actueel en aangrijpend aanvoelt. Mocht je nog niet bekend zijn met boeken van Yvonne Keuls en op zoek zijn naar een interessant boek voor in je examenjaar of simpelweg geïnteresseerd zijn in dit genre, dan is dit boek echt wat voor jou.