Recensie: Jennifer Robson – Aan de oever van de Seine

Summary
Aan de oever van de Seine klinkt als een vrij hopeloze romantische titel en dat is het ook. Zeker als je de originele titel weet: Moonlight over Paris. Het boek heeft wat weg van een historische doktersroman. Het boek leest traag en biedt door het hoge voorspelbaarheidsniveau geen verrassingen tijdens het lezen. Waar gaat het boek over? Helena Parr besluit na een bijna dood ervaring haar leven om te gooien. Na goedkeuring van haar ouders vertrekt ze naar Parijs om daar aan de Académie Czerny een opleiding tot schilderes te volgen. Daar zal ze een nieuwe start kunnen maken nadat zij haar verloving in Engeland heeft verbroken. In Frankrijk ontmoet zij Sam Howard van wie ze toch wel warme gevoelens krijgt. Het verhaal gaat over haar ontwikkeling als schilderes en haar verhouding met Sam. In tegenstelling tot wat andere recensies doen geloven, bevat het boek minder relevante details van de geschiedenis. Betoverend is het verhaal in ieder geval zeker niet. (Let op: recensie bevat spoilers)
5

Het begon veelbelovend. De recensies logen er immers niet om. Aan de oever van de Seine is een historische roman. ‘Lezers die houden van geschiedenis en romantiek kunnen hun hart ophalen aan dit boek’ aldus de Library Journal. Helaas is niets minder waar. Zodra je het boek openslaat en de originele titel leest, weet je dat het een hopeloos romantisch verhaal is. Moonlight over Paris is voorspelbaar, zo voorspelbaar dat het verhaal niet uitnodigt om verder te lezen.
Helena Parr vetrekt na een bijna dood ervaring naar Parijs. Ze heeft haar verloving verbroken en is, aldus de geschetste verhaallijn, met haar 28 jaar te oud om ooit nog te trouwen en moeder te worden. Daarom volgt ze schilderlessen aan de Académie Czerny in Parijs waar ze bij haar tante Agnes gaat wonen. Al vrij snel in het verhaal ontmoet ze Sam Howard, een correspondent voor de Chicago Tribune die ook vanuit Parijs werkt. Let op! De recensie bevat spoilers.

Ze genoot ervan om zich weer de oude Helena te voelen, jong te zijn, te bruisen van energie en uit te kijken naar alles wat het leven haar te bieden had.

Het boek is opgedeeld in twee delen die ieder beginnen met een quote. Het eerste deel gaat over de aanloop naar Parijs waar Helena de opleiding zal gaan volgen. Het schetst een beeld van haar status waarin ze als rijke vrouw alle luxe heeft die ze zich maar kan wensen. In Frankrijk wil Helena haar Engelse leven achter zich laten. Het leven waarin er veel over haar geroddeld wordt na het verbreken van de verloving. Haar ex, Edward, was gewond teruggekomen na de Eerste Wereldoorlog en hield niet meer van haar. Zij had überhaupt nog nooit van hem gehouden, maar braaf als ze was had ze toch ingestemd met de verloving. Het eerste deel leest op momenten erg traag. Precieze beschrijvingen van het avondeten voegen weinig toe en ook de dialogen van Hamish de hond zijn twijfelachtig.
Het tweede deel daarentegen begint al beter. Helena vindt het spannend om naar de Académie te gaan en dat geeft een zekere herkenning. Er zijn tegenwoordig maar weinig mensen die blakend van het zelfvertrouwen in een vreemde stad beginnen met een nieuwe opleiding. Het verhaal wordt echter voorspelbaar als Helena haar best doet om toegelaten te worden tot de exclusieve klas van de leraar. Het had pas echt een verrassing geweest als Helena niet was toegelaten, maar warempel, haar naam staat tussen de 12 uitverkorenen. Het uitstapje met een man uit haar ‘eigen kring’ (lees, rijk en verwend) verloopt niet helemaal zoals gedacht en dat geeft het verhaal iets leuks om te lezen. De verhouding die Helena met Sam heeft, is voor de lezer vanaf het begin al duidelijk en gaat aan het einde van het boek zelfs als een sneltrein. Dat maakt het einde van het boek minder geloofwaardig.

De historische setting, Parijs in de jaren 1920, had een heel goed decor kunnen zijn. Had, ware het niet dat je als (amateur-)historicus de opsomming van historische feiten er zo uithaalt. Alsof Jennifer Robson oplepelt wat ze geleerd heeft zonder dit echt goed in het verhaal te verwerken. Wie weleens een doktersroman van oma heeft opengeslagen is bekend met de wanhopige liefdesperikelen die daarin voort kunnen komen. Dit boek heeft een soortgelijke sfeer, ware het niet dat het uit den boze is om te zoenen in het boek (laat staan iets anders). Moonlight over Paris is geen historische roman, maar een chicklit die door de extra onnodige intermezzos soms traag leest. Desalniettemin heeft het boek ook fijne passages die goed weglezen. Een pageturner kan je het alleen niet noemen. Minpunt is ook dat de betekenis van sommige Franse zinnen niet altijd te herleiden is uit de context. Een gemiste kans.

Twee tellen later had hij haar op zijn schoot getrokken en kuste hij haar zo vurig dat ze dacht dat ze zou flauwvallen, al droeg ze al jaren geen korset meer en was ze altijd een vrij nuchtere vrouw geweest.

Dat Jennifer Robson (1970) gefascineerd is door de Eerste Wereldoorlog blijkt wel uit haar boek. Ze heeft Franse literatuur en Moderne geschiedenis gestudeerd aan de University of Western Ontario en vervolgens Britse economische en sociale geschiedenis in Oxford. Tegenwoordig woont ze met man en kinderen in Toronto, Canada. Saillant detail, ze heeft drie honden waarvan er twee dezelfde namen hebben als de hoofdpersonen in Aan de oever van de Seine: Sam en Ellie (bijnaam van Helena)

Jennifer Robson

Stephanie van Baggem heeft Geschiedenis en Oudheidstudies gestudeerd en heeft mede daardoor een voorliefde voor historische romans. Ze klimt graag in de pen en schrijft columns, artikelen en verhalen. Ze probeert de verhalen tussen de regels te vinden en gelooft dat iedereen een uniek verhaal te vertellen heeft.

Wat is jouw mening?

0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.