Recensie: Adrian McKinty – De Ketting

Samenvatting
De Ketting vertelt het verhaal van Rachel Klein wiens dochter ontvoerd wordt. Om haar terug te krijgen moet ze losgeld betalen én een nieuw kind ontvoeren. Hiermee wordt ze onderdeel van de Ketting. Dit verhaal klinkt natuurlijk spannend, maar helaas valt de spanning in het boek een beetje tegen. Het weet boeiend genoeg te blijven om uit te lezen, maar er had zeker meer uit dit verhaal gehaald kunnen worden.
6.5

Ontvoering

Rachel Klein is lichtelijk ongerust als ze onderweg is naar een gesprek met haar oncoloog. Die heeft haar gevraagd eerder te komen nadat ze de uitslagen binnen kreeg van een routine-onderzoek en Rachel is bang dat de borstkanker teruggekeerd is. Deze angst is echter niets vergeleken met de angst die ze voelt op het moment dat ze een telefoontje krijgt terwijl ze in de auto zit. Een onbekende beller vertelt haar dat haar dochter ontvoerd is en dat als ze niet precies doet wat er gezegd is deze zal sterven. Bovendien vertelt de beller dat haar zoon ook ontvoerd is en ze deze pas levend terug ziet als Rachel haar deel gedaan heeft.

Het is dus geen gewone kidnapping die alleen om geld draait, om haar dochter terug te krijgen moet Rachel zowel losgeld betalen, als een ander kind ontvoeren. Hiermee wordt ze onderdeel van de Ketting, een verschrikkelijk plan dat ouders verandert in criminelen. Er wordt een kind ontvoerd en de ouders van dat kind moeten losgeld betalen en een nieuw kind ontvoeren om hun eigen kind terug te krijgen. Zo ontstaat er een oneindige aaneenschakeling van ontvoeringen en is er iemand die hier heel rijk van wordt, zonder zelf veel te hoeven doen.

Ze zit op het matras met haar rug naar het oog van de camera en knabbelt op een droge cracker. Haar eerste plan is mislukt. Ze krijgt de handboeien niet open met de tandpastatube. Urenlang heeft ze het geprobeerd, en het liep uit op een fiasco. Maar haar tweede plan zou wel eens beter kunnen werken.

De Ketting

Wat zou jij er allemaal voor over hebben om je kind terug te krijgen als deze ontvoerd is? Hoe ver ben jij bereid te gaan? Zou je een kind kunnen ontvoeren of een moord kunnen plegen? Het idee van de Ketting is ingenieus, want over het algemeen is elke ouder bereid om alles te doen om hun eigen kind te redden. En als je eenmaal je kind terug hebt is het ook onmogelijk om naar de politie te stappen, je bent zelf immers ondertussen schuldig aan kidnapping.

Schrijver Adrian McKinty heeft met De Ketting dan ook een verhaal bedacht dat erg spannend klinkt. Helaas laat hij in de uitvoering van de spanning echter nog wel wat steekjes vallen en dat is eigenlijk vreemd, want hij won met zijn eerdere boeken al meerdere prijzen. Hij schreef al meerdere thrillers, maar echt doorgebroken is hij nooit en hij had het schrijven zelfs een poosje opgegeven. De Ketting is dan ook zijn eerste boek dat in het Nederlands vertaald is.

Spanning en drama

Zoals genoemd valt de spanning in het boek dus een beetje tegen, ondanks het enorm spannend klinkende verhaal. Het boek is eigenlijk meer dramatisch dan spannend te noemen. De spannendste momenten zijn eigenlijk vooral die van de ontvoerde dochter, uit wiens oogpunt ook af en toe geschreven wordt. En het interessantste zijn vooral de stukken die het verhaal vertellen van de bedenker van de Ketting. Het verhaal van hoofdpersoon Rachel is dus eigenlijk het minste. Zelfs al besluit ze uiteindelijk om te proberen de Ketting te stoppen en op jacht te gaan naar diegene die erachter zitten.

Het boek is overigens niet direct slecht geschreven. Het leest prima weg en weet interessant genoeg te blijven om door te willen lezen. Op het ene moment voelt het verhaal redelijk realistisch en het volgende moment is het opeens weer een stuk ongeloofwaardiger. Het plot valt uiteindelijk ook wat tegen en over het algemeen mist het net dat ene gevoel waardoor het een enorme hit zou kunnen worden. Nu is het een boek dat het vooral moet hebben van een goed idee en net boeiend genoeg weet te blijven om door te willen lezen.

De ketting
De ketting
Slachtoffer. Overlever. Ontvoerder. Crimineel. Je wordt het allemaal.
Score 4.3 van 5 sterren.
€20,-
Uiterlijk 24 september in huis
Gratis verzending!
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Geschreven door
Merel is vooral een filmliefhebber die bijna elke week wel in de bioscoop te vinden is, vaak samen met redacteur Michael. Ze kijkt echter ook graag series, leest veel boeken en is tegenwoordig zelfs begonnen met gamen. Druk, druk, druk dus. Maar wel met leuke dingen waarover jullie alles kunnen lezen op de website.

Wat is jouw mening?

0 0

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.