Recensie: Adrienne Benson – Onder de Afrikaanse zon

Summary
Onder de Afrikaanse zon is een meeslepende roman over drie vrouwen met verschillende culturele achtergronden. Het verhaal is erg indrukwekkend en Adrienne Benson neemt je mee in de Afrikaanse cultuur. Alle drie de vrouwen ervaren de gebeurtenissen in het boek op hun eigen manier en het is zeker een interessant boek als je geïnteresseerd bent in antropologie, maar ook als je gewoon even toe bent aan iets anders.
8

Leona, Simi en Jane

Onder de Afrikaanse zon is een bijzondere roman waarin drie verschillende vrouwen met ieder een heel ander leven en andere behoeften met elkaar te maken krijgen. Ten eerste is er een Amerikaanse antropoloog, genaamd Leona, die in Kenia een kindje krijgt. Ze heeft zelf een moeilijke jeugd gehad en hierdoor twijfelt ze aan haar eigen kunnen om het kind op te voeden. Daarnaast is er Simi, een kinderloze Masai. Simi kan geen kinderen krijgen, ondanks dat ze dit meerdere malen heeft geprobeerd. Hierdoor is ze in haar samenleving minder waardevol, aangezien vrouwen alleen waardevol zijn als ze kinderen hebben. Ten slotte is er Jane, een eenzame expat, die met haar man meereist voor zijn werk. Ze reist heel wat af, omdat haar man elke keer naar een ander land heen moet en dit zet haar aan het denken over hoe kwetsbaar het leven is.

Ieder van hen moet op haar eigen manier om zien te gaan met de gebeurtenissen in het boek. Hierbij speelt cultuur een grote rol. Het is erg interessant hoe anders ieder van hen naar bepaalde situaties kijkt. Daarnaast gaat het over de strijd die nodig is om jezelf en je identiteit te definiëren. Zo zoeken de vrouwen elk op hun eigen manier antwoord op de vragen: Wie ben ik? En waar sta ik in relatie tot het land waarin ik leef? Je krijgt een duidelijk inzicht in de Afrikaanse cultuur en daarnaast leer je hoe er binnen deze cultuur ook weer verschillen zijn.

Veel afwisseling

Zoals net al kort gezegd: de verschillen in het omgaan met de situaties in het boek zijn erg interessant. Ieder van hen beleeft een bepaalde situatie anders en dit wordt ook meegenomen in het boek. Je ziet het verhaal dus vanuit verschillende perspectieven; meestal wordt er geschreven vanuit Leona, Simi of Jane, maar af en toe ook vanuit andere personages. Dit heeft zeker een meerwaarde, aangezien je de personages hierdoor beter begrijpt. Je maakt dus op een bijzondere manier kennis met de (voornamelijk) Afrikaanse cultuur, met thema’s als uitsluiting, moederschap, liefde en verlies.

Er is veel gebruik gemaakt van flashbacks. Zo zijn er afwisselingen tussen het heden en het verleden, zodat je een andere kijk krijgt op situaties en waardoor je leert waarom de personages reageren zoals ze reageren. Het verhaal is erg indrukwekkend en mooi. Door middel van mooi geschreven zinnen laat Adrienne Benson je zien hoe het is om als wetenschapper, als kinderloze Masai en als een eenzame reiziger te leven in Kenia. Het is zeker een aanrader als je een kijkje wilt nemen in een cultuur die niet heel bekend is voor veel mensen.

Toen ze uit het vliegtuig stapte, zag ze hem staan in een kaki hemd met het logo van de stichting op het borstzakje en een handgeschreven bordje met haar naam erop.

Adrienne Benson

Adrienne Benson is zelf ook bekend met het leven van het personage Jane en de dochter van Leona. Ze heeft als kind heel wat afgereisd en is opgegroeid in verschillende landen in Afrika. Zo heeft ze in Zambia, Kenia, Ivoorkust en Liberia gewoond. Als ze op haar zestiende “terugkeert” naar Amerika, het land waar ze vandaan komt, maar eigenlijk niet is opgegroeid en dus eigenlijk nauwelijks kent, is dit voor haar een ingrijpende gebeurtenis. Ze heeft alle gebruiken, normen en waarden uit Afrika aangeleerd en hierdoor heeft ze moeite met de Amerikaanse gebruiken, normen en waarden. Dit heeft ze ook weer verwerkt in Onder de Afrikaanse zon en daarmee heeft ze een realistisch beeld geschept vanuit verschillende perspectieven.

Benson woont nu in Washington D.C. in Amerika en heeft drie kinderen. Onder de Afrikaanse zon is haar eerste roman, maar ze heeft al wel verschillende artikelen geschreven voor magazines en websites, waaronder Buzzfeed en ADDitude magazine en geeft verscheidene bloemlezingen.

Meisje zonder verleden
Meisje zonder verleden
Score 4.4 van 5 sterren.
€36,95
Op voorraad. Voor 16:00 uur besteld, woensdag in huis
Gratis verzending!
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Written by
Siska Schorn is een 22-jarige Social Worker met een grote liefde voor planten en boeken. Af en toe kijkt ze wel een film of serie, maar ze is toch echt meer een boekenwurm. Daarnaast hangt haar muur vol met artistieke postcards en prints, van illustraties tot fotografie en van surrealisme en expressionisme tot abstracte kunst. Haar veelzijdigheid en creativiteit zorgen daarmee voor een brede interesse.

Wat is jouw mening?

0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.