Recensie: Aisha Dutrieux – Het leven noemen

Samenvatting
Het leven noemen is de debuutroman van Aisha Dutrieux. Dat zij met haar eerste roman ook meteen een dijk van een verhaal neerzet valt niet te ontkennen. Vanaf de eerste bladzijde wordt je als lezer meegesleept in het verhaal van dochter Vera en haar moeder Mira, die aan münchausen-by-proxy lijdt. Wat de gevolgen allemaal zijn van dit syndroom op zowel het slachtoffer als degene die eraan lijdt en alle mensen eromheen, wordt in dit verhaal door Dutrieux meer dan goed weergegeven. De schrijfstijl is prettig en goed te volgen, wat alle ruimte geeft om het zware thema rustig te verwerken.
8

Münchausen-by-proxy

Het leven noemen is een meeslepende roman over een complexe moeder-dochterrelatie tussen dochter Vera en moeder Mira. Vera is in een burn-out terecht gekomen en heeft hierover gesprekken met een psycholoog. Uiteraard duikt de psycholoog al gauw in het verleden van Vera en deze blijkt niet mals. Haar moeder Mira lijdt namelijk aan het münchausen-by-proxysyndroom: een aandoening waarbij iemand een ander, in dit geval Vera, opzettelijk ziek maakt om daar aandacht mee te krijgen.

Vera ziet dit zelf echter nog niet in en vraagt zich op haar beurt af of ze de dingen van vroeger wel goed herinnert. Kan ze voor zichzelf ontrafelen wat er allemaal is gebeurd tijdens het opgroeien? Waarom verhuisden ze eigenlijk zo vaak? En lukt het haar om dit alles te verwerken? Allemaal vragen die je gaandeweg beantwoord krijgt tijdens het lezen. Het verhaal is zwaar qua thematiek, maar de schrijfstijl is juist rustig en prettig te volgen. Je vliegt zonder al teveel moeite door de hoofdstukken heen en krijgt doordat het verhaal zo prettig leest de ruimte om het zware onderwerp rustig te verwerken.

Mira trekt een stoel tot vlak bij het bed. De poten krassen hoorbaar over het linoleum. Ze mijdt de blik van mevrouw Salvatore.
‘Wil je niet weten wat er gebeurd is?’
Mira knikt, nauwelijks zichtbaar.
‘Ze zakte in elkaar, zomaar midden in de woonkamer. We hadden net taart gegeten, ze was vrolijk, heel levendig. En ineens leek ze wel dood.’ (…)
‘En de dokter?’
‘Ze wilden mij niets vertellen, ze wachtten op jou.’
Mira knikt. ‘Ik ben haar moeder.’

Alle perspectieven belicht

De hoofdstukken worden afgewisseld tussen het verleden, vanaf het jaar 1994, en het heden. Gaandeweg komt het verleden steeds dichter tot het heden, waarbij ook steeds meer duidelijk wordt wat er zich allemaal heeft afgespeeld tussen Mira en Vera. Interessant is dat de hoofdstukken uit het heden worden verteld vanuit het ik-perspectief van Vera, terwijl de hoofdstukken uit het verleden in de derde persoon zijn geschreven. Hierdoor creëert Aisha Dutrieux een duidelijke afstand tussen Vera en haar herinneringen: wat weet ze zelf nog en klopt het wel wat ze zich herinnert?

Hoewel het boek geen dikke pil is, is dat bij dit toch wel zware verhaal ook niet nodig. Het verhaal grijpt meteen aan en neemt je mee in Vera’s zoektocht naar de waarheid. Hierbij wordt ook steeds meer duidelijk (tot op zekere hoogte) over de drijfveren van Mira: hoe is zij zo geworden? En hoe is het om te leven in zo’n situatie, zowel voor het slachtoffer als voor degene die aan het syndroom lijdt en degenen die hiervan getuigen zijn? En hoe vergaat het Vera’s moeder nadien? Je krijgt een inkijkje in deze complexe thematiek en wat voor gevolgen dit heeft voor alle betrokkenen, zonder dat er linksom of rechtsom een oordeel wordt geveld.

foto: Anne van Gelder. bron: https://www.mr-online.nl/

Gevoelig onderwerp gevoelig geschreven

Het leven noemen is de debuutroman van Aisha Dutrieux, welke meteen als een huis staat. Naast haar prille schrijverschap is Aisha Dutrieux rechter aan de rechtbank van Den Haag. Dat zij dit eervolle beroep beoefent valt op een bepaalde manier terug te zien in dit boek, omdat er in dit verhaal ruimte is voor de gevoelens en emoties en het daaruit voortvloeiende gedrag van alle personages. Zelf geeft ze aan dat ze met de manier waarop ze Het leven noemen heeft geschreven de lezers probeert uit te nodigen om voorbij het kwalijke van menselijk gedrag te kijken (bron: https://www.mr-online.nl/). Dutrieux is geboren in 1983 en studeerde rechten in Leiden.

Het leven noemen
Het leven noemen
roman
Score 4.8 van 5 sterren.
€20,99
Op voorraad. Voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending!
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Geschreven door
Ilse is iemand die zich graag bezig houdt met het lezen van boeken, het kijken van films en het spelen van games. Tenminste, als ze hier de vrije tijd voor kan vinden, want als moeder van een jong dochtertje en part-time werkzaam bij de overheid is het soms lastig om hiervoor de ruimte te vinden. Ze schrijft al sinds 2012 voor wat toen Undercover-Network was, en maakt sinds april 2016 ook deel uit van de hoofdredactie. Daarnaast is zij ook nog lid van de eindredactie van de site. Een drukke boel dus!

Wat is jouw mening?

0 0

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.