Cleopatra, een van de vele Egyptische koninginnen die deze naam droeg. Cleopatra VII was de laatste Hellenistische heerseres van Egypte en de bekende Cleopatra die geheerst heeft. Daarom wordt juist zij vaak bedoeld als het over ‘Cleopatra’ gaat. Afhankelijk van wie antwoord geeft op de vraag wie zij was hoor je dat zij of een ketter was, of juist vereerd werd als koningin. De minnares van Julius Caesar en Marcus Antonius is de boeken ingegaan als één van de machtigste vrouwen in de geschiedenis. Een vrouw die haar stempel heeft gedrukt op hoe de wereld in de oudheid zich heeft ontwikkeld. Juist over deze vrouw heeft Alberto Angela een boek geschreven. Het is een geschiedenisboek zonder dat het alleen de feiten opnoemt. Het is geschreven als een roman en neemt de lezer mee in de laatste twintig jaar uit het leven van Cleopatra. Een mooie aanvulling voor mensen die al bekend zijn met dit tijdperk en dit koesteren, maar tegelijkertijd een mooie brug voor de mensen die kennis willen maken met deze episode uit de Oudheid.
Deze manier van werken vereiste zorgvuldige raadpleging van een aanzienlijke hoeveelheid materiaal en bronnen, van essays geschreven door historici, deskundigen en hedendaagse wetenschappers tot aan teksten van schrijvers uit de oudheid en beschrijvingen van archeologische ontdekkingen.
Het verhaal
Het boek ‘Cleopatra. Twintig jaar uit het leven van de eerste vrouw die wereldgeschiedenis schreef.’ spreekt tot de verbeelding. Op de voorkant siert een Egyptische tekening van de vrouw waarvan het beeld gevormd is door de vertolking in vele films. Een herkenbaar beeld dat mensen nieuwsgierig maakt omdat ze geïnteresseerd zijn in deze periode of juist laten zuchten en doorlopen.
Het boek vertelt op een verhalende manier over de laatste twintig jaar en dat maakt de historici gelijk scherp. Hoe kan je immers over iets vertellen zonder een gedegen bronnenonderzoek? Alberto Angela pakt deze vraag direct op in de inleiding door te stellen dat we niet alles over deze periode kunnen weten. Niet alle bronnen zijn overgeleverd en ook de verhalen die we wel kennen moeten we niet perse als waarheid beschouwen. Dat is gelijk iets wat men in het achterhoofd moet houden bij dit boek (en eigenlijk alle geschiedenis boeken).
Dat neemt niet weg dat het verhaal boeiend is om te lezen, al moet je als lezer wel inkomen in de manier van schrijven. Het is geen standaard geschiedenisboek dat lukraak feiten opnoemt en hier nog iets leuks van probeert te maken. Nee, Alberto Angela kiest hier voor een andere insteek en neemt de lezer ook echt mee in het verhaal. Dat is soms inkomen als je die stijl niet gewend bent bij geschiedenisboeken. Een geromantiseerd beeld over wat er te zien is in de ogen van Cleopatra als zij naar de stad kijkt waar zij op dat moment ontwaakt is namelijk niet standaard te vinden in een geschiedenisles. Van tijd tot tijd leest het boek hierdoor wel als een televisieserie, maar daar wen je als lezer snel aan.
Wat misschien wel wat tijd kan kosten is het wennen aan de ‘documentaire stijl’. Dat leest bijzonder vreemd in een boek.
Het verhaal gaat overigens niet alleen over Cleopatra, maar ook over Julius Caesar en Marcus Antonius. Mensen die al bekend zijn met de geschiedenis zullen geen verrassingen vinden in dit boek, voor anderen worden sommige spoilers al gegeven door het boek zelf. Als je dat niet erg vindt is dit boek zeker een aanrader. Anders volstaat een film of twee over Cleopatra ook wel, al gaat dit niet zo diep in op haar leven als dit boek zelf. Het is overigens wel een discussiepunt of zij daadwerkelijk de eerste vrouw was die wereldgeschiedenis schreef, maar dat is een discussie voor een heel ander platform.
Cleopatra leunt tegen een zuil. Een koele bries die van zee waait laat de dunne gordijnen aan weerskanten lichtjes opbollen. Ze staart naar een ver punt in de Middellandse Zee, verzonken in bange gedachten, terwijl er duizenden onbeantwoorde vragen door haar hoofd schieten.
Alberto Angela
Alberto Angela is in 1962 geboren in Frankrijk. Deze Italiaanse schrijver is met name bekend vanwege zijn documentaires en populairwetenschappelijke boeken. Hij heeft verschillende boeken over Rome en de klassieke oudheid geschreven waarvan ‘Cleopatra’ zijn laatste boek is.
Bonus bij het boek
Het boek biedt de lezer niet alleen een verhaal, maar een compleet beeld. Zo zijn er landkaarten en foto’s toegevoegd in het boek. Het geeft je als lezer de kans om echt eens te kijken in het Rome ten tijde van Cleopatra. Zo waren er nog veel historische gebouwen niet (zoals het Colloseum). Als lezer hoef je je dus niet te schamen als je dat niet wist, dat vertelt het boek je wel.
Twintig jaar uit het leven van de eerste vrouw die wereldgeschiedenis schreef
€26,99€24,99
Op voorraad. Voor 15:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending!