Recensie: Amy McCulloch – Jinxed

Samenvatting
Jinxed is een heerlijke young adult die makkelijk wegleest en die je meeneemt naar de wereld van robothuisdieren. Deze schattige robothuisdieren, ook wel baku's genoemd, zijn de smartphones van de toekomst. De katbaku die Lacey op een dag vind is echter anders dan de andere baku's. Wat is er met haar baku aan de hand? Schrijfster Amy McCulloch heeft met Jinxed een heerlijke originele young adult neergezet met precies het juiste beetje sciencefiction en spanning.
8.5

Robothuisdieren

Robothuisdieren, oftewel baku’s, zijn de toekomst. Iedereen heeft er een en ze zijn dan ook de perfecte vervanging van de smartphone. Je kan (afhankelijk van je geld) zelf kiezen welk huisdier je wilt en je hoeft ze niet eens uit te laten of eten te geven. Af en toe even aan de stroom en klaar. Je beste vriend is altijd bij je, geeft al je berichtjes door, streamt je favoriete podcast, belt je vrienden, noteert je huiswerk en je afspraken en het aller belangrijkste: luistert altijd. Of misschien toch niet?

Laceys grote droom is om later bij het bedrijf te gaan werken dat deze baku heeft uitgevonden, maar om daarvoor in aanmerking te komen moet ze eerst toegelaten worden op de technische eliteschool Profectus. Het lijkt er in eerste instantie op dat ze hiervoor wordt afgewezen, maar als ze onverwachts de coole level-3 baku Jinxed vindt krijgt ze opeens bericht dat ze wel is toegelaten. Toeval? Of toch niet? Jinxed lijkt anders dan elke andere baku en langzaam maar zeker begint Lacey te denken dat haar baku misschien wel een hele eigen wil heeft.

Naar de roots

Amy McCulloch is een, zoals ze het zelf noemt, Canadese-Britse-Chinese schrijfster. Met Chinese roots werd ze geboren in Engeland, groeide ze vervolgens op in Canada en woont ondertussen weer in Londen. Dat ze iets van haar roots heeft meegenomen blijkt wel in het boek. Het verhaal speelt zich af in Toronto, Canada, maar heeft zeker ook wat Chinese invloeden. Jinxed is niet haar eerste boek. Eerder schreef ze al een aantal young adult boeken die erg goed ontvangen werden, maar helaas (nog) niet in het Nederlands vertaald zijn.

Ze vindt zichzelf een bèta-nerd en een adrenaline junkie en ook deze eigenschappen zie je terug in Jinxed. Hoofdpersoon Lacey is namelijk een bèta-nerd om jaloers op te zijn. Ze kan nog de meest kapotte baku weer in elkaar zetten. Ook om haar heen barst het van de nerds, zo kan haar beste vriendin fantastisch goed programmeren. Stiekem verdient het boek dus eigenlijk ook nog extra credits omdat er zoveel vrouwen in de techniek in voorkomen. Wat betreft de adrenaline in het boek: misschien niet in de extreme sporten waar schrijfster Amy zo van houdt, maar spannend is het soms zeker wel.

‘Eh, wacht even. Dat is zo cool, hoe is het mogelijk dat je baku dat kan? Katbaku’s hebben helemaal geen projector in hun staart.’
‘Makkelijk zat. Ik heb gewoon de projector van een oude knaagdierbaku ingebouwd, die had ik ergens gevonden.’
Tobias kijkt me onderzoekend aan en ik begin alweer te blozen onder zijn openlijke bewondering. ‘Vertel je me nu dat je deze baku zelf hebt aangepast?’ zegt hij.
‘Eh, ja…’
‘Misschien is Kai wel helemaal niet de beste compagneur van het team.’

Een goede young adult

Het boek valt prima in het young adult genre met de jonge hoofdpersoon die langzaam volwassen aan het worden is. Zit er misschien een eerste vriendje aan te komen? Dan is daar nog de nieuwe school waar Lacey terechtkomt met nieuwe mensen, maar ook met de oude pestkop van school. En hoeveel tijd heeft ze nog voor haar beste vriendin van de oude school? Daarnaast is het soms ook nog best spannend, want Jinxed komt natuurlijk ergens vandaan en het blijkt dat er ook nog mensen op zoek zijn naar deze bijzondere baku.

Jinxed is al met al een boek dat lekker vlot wegleest. Het is niet direct het beste boek ter wereld te noemen en het is vrij simpel geschreven, maar dit past ook wel bij het genre en uiteindelijk heeft het boek toch iets. Het is vernieuwend, het is spannend en het heeft een sciencefictiongehalte dat precies goed is. Het is een boek dat je uiteindelijk in één ruk wilt en kan uitlezen. Voor de young adult liefhebbers is dit dan ook een absolute must-read. En nu maar wachten op het vervolg, dat gezien het einde van het boek er zeker gaat komen.

Zandvoort
Zandvoort
Score 3.0 van 5 sterren.
€15,-
Op voorraad. Voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Geschreven door
Merel is vooral een filmliefhebber die bijna elke week wel in de bioscoop te vinden is, vaak samen met redacteur Michael. Ze kijkt echter ook graag series, leest veel boeken en is tegenwoordig zelfs begonnen met gamen. Druk, druk, druk dus. Maar wel met leuke dingen waarover jullie alles kunnen lezen op de website.

Wat is jouw mening?

0 0

1 reactie

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.