Recensie: Anna Fifield – De grote kameraad

Samenvatting
De grote kameraad biedt een interessante kijk op het noorden van Korea, sinds de scheiding van het schiereiland in de Tweede Wereldoorlog. Noord-Korea is een van de meest gesloten landen ter wereld, waar een schrikbewind wordt gevoerd met een communistische grondslag en waar een familie al bijna een eeuw het voor het zeggen heeft: de familie Kim. Overlevenden van dit bewind die het gelukt zijn om te vluchten leveren unieke informatie over Noord-Korea en hoe het er in het land aan toe gaat. Onderdrukking en marteling zijn daar aan de orde van de dag. Hoe kan het dat dit land nog steeds gebukt gaat onder het regime van de familie Kim?
7

Noord- versus Zuid-Korea

Nadat Korea al bijna een halve eeuw onder het bewind van Japan heeft moeten leven ontstaat er een fundamentele verandering die het land sinds halverwege de jaren 1940 (8 september 1945) verdeeld in Noord- en Zuid-Korea. Het Japanse keizerrijk komt in de Tweede Wereldoorlog namelijk ten val, waarna de Sovjet-Unie en de Verenigde Staten ieder het bewind overnemen van respectievelijk het Noorden en het Zuiden. Waar Zuid-Korea sinds die tijd zich razendsnel ontwikkelt onder de westerse invloed komt in Noord-Korea in 1946 Kim Il-sung aan de macht, de eerste officiële leider van het land. Onder grote invloed van de Sovjet-Unie en China ontwikkelt dit deel van het schiereiland zich op een geheel andere manier, namelijk als een land met een communistische basis.

De grote kameraad beschrijft de geschiedenis van de familie Kim, beginnende bij hoe Kim Il-sung aan de macht komt, tot aan de huidige leider van het land: Kim Jong-un. Je krijgt een interessante inkijk in de geschiedenis en ontwikkeling van dit land, hoe het de familie Kim is gelukt om bijna tachtig jaar aan de macht te zijn en hoe zij een schrikbewind in stand weten te houden. Hoewel er op de kaft en in de titel van het boek wordt verwezen naar Kim Jong-un als hoofdonderwerp van dit boek, is dit niet helemaal waar. Ja, Anna Fifield besteedt aandacht aan deze man, maar dit is niet per se een biografie over hem, maar meer over Noord-Korea in zijn geheel. Dit is op zich wel logisch, want om het portret van Kim Jong-un neer te kunnen zetten kan het niet anders dan dat je in moet gaan op de geschiedenis van het land.

De elite

Onderwerpen als de invloed van de Sovjet-Unie en China met hun communistische grondslag, de Juche staatsideologie en het onderdrukken en systematisch mishandelen van de Noord-Koreaanse bevolking komen in dit boek aan bod. Het is interessant om te lezen hoe (gevluchte) Noord-Koreanen hun verhaal doen over dit land, en hoe het mogelijk is dat de familie Kim en haar elite nog steeds in staat zijn om het land onder hun gezag te houden. Want hoewel er onder de bevolking een grote onvrede leeft over hun achterblijvende levensstandaard, is er toch niet de bereidheid hier iets aan te veranderen. Hoe komt dit? Door een aantal essentiële oorzaken die actief in stand worden gehouden door belanghebbenden van het regime (de elite), zoals het moeten verafgoden van de almachtige leider van het land, en het moeten verraden van je naasten, buren, vrienden en collega’s indien zij zich negatief uitlaten over genoemd regime.

Over het algemeen is het boek De grote kameraad erg interessant om te lezen als je nieuwsgierig bent naar de ontwikkeling en achtergrond van dit toch wel gesloten land. Helaas heeft het boek ook wel een aantal mindere punten. Zo valt het boek bij tijd en wijle in de herhaling, met name over de rijkdom van de elite binnen het Noord-Koreaanse regime en hoe zij dit in stand willen houden. Dit onderwerp komt eigenlijk telkens terug in het boek, wat ervoor zorgt dat je na ‘Deel Twee’ een gevoel hebt van ‘nu weet ik het wel’. Wat ook jammer is, is dat Anna Fifield verkondigt een heleboel mensen te hebben geïnterviewd die gevlucht zijn uit het land. Toch heeft zij ervoor gekozen om, een enkele quote her en der als uitzondering, deze getuigenissen te vertalen naar haar eigen woorden, in plaats van een interview-stijl in het boek te verwerken.

Om de leugen door te drukken dat hij de beste man voor het leiderschap is, heeft Kim Jong-un het politieke kastenstelsel van Noord-Korea naarstig in stand gehouden. Hij beloont degenen die hem het trouwst zijn en straft degenen die aan hem durven te twijfelen genadeloos.

Feiten versus aannames

Een ander nadeel is dat het boek af en toe geschreven lijkt te zijn vanuit aannames (naar aanleiding van uitspraken van geïnterviewde getuigen). Hoewel deze aannames best juist kunnen zijn, is dit toch ergens gevaarlijk om als ‘waarheid’ te verkondigen. De schrijfster laat ook wel doorschemeren dat een hoop niet te verifiëren valt omdat het land zo gesloten is, maar er lijkt af en toe toch meer een aanname door te schemeren dan iets wat feitelijk heeft plaatsgevonden. Dit doet jammer genoeg afbreuk aan de kwaliteit, en zorgt ervoor dat de boodschap minder goed overkomt, terwijl dit wel een hele belangrijke is.

Over het algemeen is De grote kameraad dus een interessant boek voor met name mensen die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis en ontwikkeling van Noord-Korea en het schrikbewind van de familie Kim. Hoewel het boek niet (alleen maar) ingaat op Kim Jong-un als persoon, krijg je als lezer toch een goed beeld van het land en hoe dit vandaag de dag nog steeds stand houdt tussen toch wel toenemende westerse invloeden. Hoe kan het dat de bevolking niet massaal in opstand komt? Hoe kan het dat de familie Kim nog steeds, nu met de derde generatie, de touwtjes in handen heeft weten te houden? En hoe kan het dat de rest van de wereld hier niet ingrijpt? Antwoorden op deze vragen worden allemaal uitgebreid gegeven in dit boek.

De Grote Kameraad
De Grote Kameraad
Een inkijk in het leven van 's werelds meest ondoorgrondelijke leider
Score 4.4 van 5 sterren.
€22,99
Op voorraad. Voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending!
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Geschreven door
Ilse is iemand die zich graag bezig houdt met het lezen van boeken, het kijken van films en het spelen van games. Tenminste, als ze hier de vrije tijd voor kan vinden, want als moeder van een jong dochtertje en part-time werkzaam bij de overheid is het soms lastig om hiervoor de ruimte te vinden. Ze schrijft al sinds 2012 voor wat toen Undercover-Network was, en maakt sinds april 2016 ook deel uit van de hoofdredactie. Daarnaast is zij ook nog lid van de eindredactie van de site. Een drukke boel dus!

Wat is jouw mening?

0 0

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.