Recensie: Arjan Alberts – Alex B

Samenvatting
Alex B. is het intrigerende vervolg op de spannende thriller Natan Z. Terwijl een jonge veelbelovende advocaat opeens de crimineel Natan Z. moet verdedigen, probeert een oud slachtoffer van hem via de TBS'er Alex B. achter zijn verblijfplaats te komen. Wat volgt is een goedgeschreven en spannend verhaal, dat hier en daar wel een paar minpuntjes kent, maar toch zeker de moeite van het lezen waard is.
7.5

Jurre en Suus

De jonge Jurre van Loon is pas net afgestudeerd als advocaat, als hij een baan aangeboden krijgt bij een enorm bekend advocatenkantoor dat er bekend om staat grote criminelen te vertegenwoordigen. Hoewel Jurre liever iets anders zou doen, heeft hij het geld dat hij zal krijgen met die baan hard nodig. Hoe onervaren hij ook is, hij krijgt direct een enorme zaak toegewezen: de zaak van Natan Z. Deze levensgevaarlijke psychopaat zit ondergedoken en Jurre moet alleen bij hem op bezoek komen en is de enige die Natan zijn schuilplaats mag weten. Bezoekjes die natuurlijk niet zonder gevaar zijn en die Jurre liever af zou slaan.

Ondertussen is therapeute Suus de Bruyn juist op zoek naar Natan om wraak te nemen op wat hij haar in het verleden heeft aangedaan. Om hem te vinden is ze gaan werken op een zwaarbeveiligde TBS-afdeling omdat daar de patiënt Alex B. zit. Hij is waarschijnlijk de enige die weet waar Natan Z. zich bevindt en Suus probeert hier dus stiekem achter te komen, zonder dat haar collega’s doorhebben waarom ze per se bij hen op de afdeling wilde komen werken.

Arjan Alberts

Hoewel Arjan Alberts niet echt een modelleerling was op school, wist hij toch uiteindelijk het vwo af te ronden en begon hij aan een studie rechten op de universiteit. Hij specialiseerde zich daar in strafrecht en internationaal recht om vervolgens aan het werk te gaan bij het ministerie van justitie. Een van de functies die hij daar had was die van veiligheidsinspecteur. In die hoedanigheid onderzocht hij incidenten in gevangenissen en TBS-klinieken en die kennis gebruikt hij in zijn boeken. Het eerste boek dat hij schreef is de thriller Natan Z. en Alex B. is daar een vervolg op. Hoewel Alex B. dus een vervolgboek is, is deze ook prima als standalone te lezen.

Doordat Arjan Alberts zijn ervaringen mee kan nemen in zijn schrijven, kloppen alle details en weet hij een boek neer te zetten dat klinkt als een waargebeurd verhaal. Al zijn de personen natuurlijk allemaal fictie, de omgevingen die hij neerzet zijn dat echter niet en zo kan het dus maar zo zijn dat hij een restaurantje of winkeltje benoemd dat je kent waardoor het verhaal nog realistischer overkomt. Veel ideeën voor zijn boek ontstonden dan ook toen hij nog aan het werk was als veiligheidsinspecteur en veel plaatsen die hij noemt zijn plekken die hij zelf ook (goed) kent.

Intrigerend

Net als Natan Z. is ook Alex B. weer een intrigerend boek geworden. In het begin maak je kennis met verschillende belangrijke personen in het boek die allemaal hun eigen verhaallijn hebben. Langzaam maar zeker beginnen die verhaallijnen te vervlechten tot deze op het einde natuurlijk helemaal samenkomen en uitmonden in de finale. Het boek heeft een goede spanningsopbouw en flink wat vaart, waardoor het einde dan ook vrij snel in zicht komt. Het is echter wel een verhaal dat je een beetje moet liggen. Het kan soms vrij luguber worden en misschien is het hier en daar ook wel iets te realistisch waardoor het een wat onprettig gevoel kan geven. Aan de andere kant komen sommige personages ook af en toe met acties die dan weer totaal onrealistisch aanvoelen, wat dan direct weer afbreuk doet aan het verhaal.

Het is een boek dat vooral richting het psychologische en suspense gedeelte van een thriller gaat en het is dus geen luchtige actiethriller. Het kan daarom soms vrij zwaar zijn, maar het blijft toch elke keer wel spannend genoeg om toch verder te willen lezen. Helemaal op het einde komt echter de grootste teleurstelling van het boek: het open einde. Daarna is het dus wachten op het volgende boek van Arjan Alberts, iets dat vast wel goed zal komen, want ook al heeft het boek echt wel wat minpuntjes, uiteindelijk is het natuurlijk een erg goed geschreven thriller die zeker aan te raden is voor de liefhebbers van Natan Z.

Alex B.
Alex B.
Score 4.8 van 5 sterren.
€20,99
Op voorraad. Voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending!
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Merel Staal
Geschreven door
Merel is vooral een filmliefhebber die bijna elke week wel in de bioscoop te vinden is, vaak samen met redacteur Michael. Ze kijkt echter ook graag series, leest veel boeken en is tegenwoordig zelfs begonnen met gamen. Druk, druk, druk dus. Maar wel met leuke dingen waarover jullie alles kunnen lezen op de website.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.