Recensie: Arjan Alberts – Natan Z.

Samenvatting
In Natan Z. volgen we drie mensen die iets te maken hebben met TBS'er Natan Z. en dat zorgt voor een spannend verhaal. Zo spannend dat debuutschrijver Arjan Alberts hetzelfde voor elkaar weet te krijgen als de internationale auteur Harlan Coben. Vanaf de eerste pagina krijg je het verhaal niet meer uit je kop en wil je alleen maar weten hoe het gaat aflopen. Er zijn tussendoor alleen wat hoofdstukken die niet van invloed zijn op het verhaal, maar het laatste hoofdstuk maakt dit helemaal goed. Natan Z. is zo spannend dat je eigenlijk baalt wanneer je het hebt uitgelezen.
9.5

Natan Z.

Acht moeders van jonge kinderen zijn om het leven gebracht. Ieder van hen leed aan een ongeneeslijke ziekte. De dader, Natan Z., zit veilig in een kliniek, maar dreigt door een fout van Justitie vroegtijdig vrij te komen. Tijdens het proces doet zijn advocaat Reinier een gruwelijke ontdekking. Tegelijkertijd neemt de jonge therapeute Suus levensgevaarlijke risico’s op de afdeling waar Natan vastzit en werkt Hannah, echtgenote van Reinier en een bekende schrijfster, in de Franse Alpen aan haar nieuwe roman. Over Natan ontdekt ze iets dat ieders voorstellingsvermogen te boven gaat…

Als een TBS’er nog één keer de kans krijgt… Dat is wat er op de voorkant van het boek Natan Z. staat en dat is toch een eng gegeven. Het is iets wat soms wel eens voorkomt in Nederland. Een TBS’er die op verlof mag of vrijkomt en vervolgens weer de fout ingaat. De gebeurtenissen in het boek zijn op zo’n manier geschreven dat het gewoon griezelig eng is en ook de werkelijkheid zou kunnen zijn. Hoe komt de auteur aan deze kennis?

Arjan Alberts

De schrijver van het boek is de Nederlander Arjan Alberts, voormalig coördinerend inspecteur bij de Inspectie Veiligheid en Justitie van het Ministerie van Veiligheid en Justitie. Hij heeft inmiddels heel wat dingen meegemaakt in zijn loopbaan en heeft inmiddels een eigen bedrijf opgericht met betrekking tot zijn voormalige werkzaamheden. Zijn ervaringen schreeuwen om beschreven te worden in een boek. En dat boek is Natan Z. en zijn eerste werk als een schrijver. Zijn ervaringen zijn ook duidelijk terug te lezen in het boek, want het is op momenten eng om te lezen dat ons Nederlands rechtssysteem ook daadwerkelijk zo in elkaar zit.

Drie mensen en één dader

Het boek volgt het verhaal van drie mensen. Lezers van de Harlan Coben-boeken zullen gelijk smullen van de eerste bladzijdes, want daarin maken we gelijk kennis met Natan en komen we er al snel achter wat voor een monster het precies is. De schrijver probeert je op deze manier je gelijk bij de strot te grijpen, iets wat Harlan Coben in zijn boeken ook voor elkaar weet te krijgen. Daarna volgen de drie hoofdpersonen die je niet los zullen laten. Allereerst de advocaat van Natan: Reinier. Hij probeert er alles aan te doen om Natan vrij te krijgen zodat hij zelf een rustig leven kan leiden. Niet echt makkelijk, want hij heeft een vrouw genaamd Hannah die ook nog eens schrijfster is en dringend op zoek is naar een nieuwe bestseller. Daarnaast hebben we nog Suus, een sociatherapeute die komt te werken op de afdeling bij Natan. En Suus draagt een geheim bij zich als het gaat om Natan, want het zijn geen onbekende van elkaar.

Het zijn drie verhalen die nauw met elkaar verbonden zijn. Het verhaal begint ijzersterk en daarna weet het je niet meer los te laten. Ieder hoofdstuk licht wat meer toe van de personages over wie zij zijn en wat hun drijfveren zijn. Het probleem is alleen dat het je soms kanten op probeert te drukken die totaal niet relevant zijn voor het verhaal, maar wel relevant voor de ontwikkeling van de personages. De hoofdstukken zijn verdeeld in drie onderwerpen, namelijk die van de hoofdpersonen. Dit resulteert in vaak persoonlijke hoofdstukken waarbij er steeds een puzzelstukje vrijgegeven wordt van de puzzel genaamd Natan Z. en zijn geschiedenis. De hoofdstukken zijn gelukkig ook niet aan de lange kant en daardoor is dit boek erg geschikt om snel tussendoor even op te pakken. Iets wat wij je niet kunnen aanraden, want op den duur wordt het zo spannend dat je het niet durft weg te leggen.

” ‘Natan’, zei ze met een zachte piepstem, alsof ze de vijand vroeg haar te verwelkomen. ‘Ben je daar?’. Het bleef stil. Het licht was uit. Er was alleen de smalle streep licht die vanuit de gang de kamer inviel. “

Indrukwekkend einde

Wat Natan Z. zo goed maakt is het einde. Naarmate je tegen het einde komt begint het echt steeds spannender te worden en durf je het boek niet meer weg te leggen. Toch moet gezegd worden dat er wel met een razend tempo ineens door het einde gevlogen wordt. Hierdoor wordt het soms erg rommelig en ben je als lezer de draad even kwijt. Gelukkig maakt het laatste hoofdstuk wel een hoop goed en begrijp je eindelijk wat er is gebeurd. Arjan Alberts neemt met het einde een enorm risico en dat is maar goed ook, want met dit einde kunnen we alleen maar hopen dat Alberts nog meer boeken wil schrijven met een soortgelijk thema waarbij we vanaf de eerste bladzijde meegenomen worden in het verhaal.

Natan Z.
Natan Z.
Score 4.4 van 5 sterren.
€24,99
Op voorraad. Voor 23:59 besteld, morgen in huis
Gratis verzending!
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Sylvano Witte
Geschreven door
Sylvano heeft in 2008 Undercover-Gaming opgericht wat in 2013 overging in Undercover-Network en nu Play Watch Read is geworden. In zijn vrije tijd is hij te vinden op de Xbox One, PlayStation 4 of de Nintendo Switch. Naast gamen leest hij ook geregeld een boek en is zijn favoriete schrijver Harlan Coben. Ook pakt hij geregeld een film mee in de bioscoop of ligt hij languit op de bank te bingewatchen.

1 reactie

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.