Recensie: Astrid Harrewijn – De stroopwafel shop

Summary
De stroopwafel shop vertelt op een heerlijke manier het spannende avontuur van Suze. Zij wordt namelijk gevraagd om mee te doen aan een wedstrijd en een heuse stroopwafelwinkel te beginnen in New York. Dit gaat natuurlijk totaal niet zonder slag of stoot en het boek bevat dan ook de nodige dramamomenten. Toch wordt het nooit te zwaar en is het zo goed geschreven dat je er gelukkig van wordt. Een absolute must-read voor de fans van het feelgood-genre.
8.5

De wedstrijd

Soms kom je op zo’n punt in je leven dat je toe bent aan iets nieuws, een nieuwe uitdaging. In een opwelling besluit ook Suze dat het tijd is voor iets anders. Ze is klaar met haar degelijke baan en als ze gevraagd wordt om mee te doen met een wel erg bijzondere wedstrijd, besluit ze zomaar om deze uitdaging aan te gaan. Een besluit waar haar moeder, haar vriend en haar beste vriendin alles behalve blij mee zijn. En ook zelf weet ze nog niet zo goed of dit nou wel de juiste beslissing was. Maar hoe bijzonder is het als je gewoon op kosten van iemand anders naar New York gestuurd wordt om daar een stroopwafelwinkel te beginnen?

Want dat is precies wat de wedstrijd inhoudt. Drie personen worden elk naar een andere grote stad gestuurd buiten Nederland om daar stroopwafels te gaan verkopen. De persoon die na een jaar de meeste winst gemaakt heeft krijgt honderdduizend euro en mag eventueel blijven om verder te gaan in de stroopwafelbusiness. De verliezers? Die moeten terug naar huis en zijn slechts een ervaring rijker. Suzes competitie bestaat uit twee vrienden uit haar studententijd met wie ze ooit samenwerkte in een stroopwafelwinkeltje. De ene wordt naar Parijs gestuurd, de ander naar Rome en zelf wordt Suze dus helemaal naar New York gestuurd voor de wedstrijd.

Ik draai het houten bordje om zodat iedereen weet dat ik open ben, en zet op de stoep een krijtbord met de vrolijke tekst ‘Vandaag open, gratis stroopwafel bij de koffie’.
Om negen uur is er nog niemand geweest. Om tien uur evenmin. Met een gezellig schort sta ik achter de toonbank mijn derde cappuccino weg te werken met als ontbijt drie stroopwafels. Gratis tenslotte.

New York, New York

New York klinkt natuurlijk fantastisch, maar de start van Suzes avontuur verloopt alles behalve vlekkeloos. In tegenstelling tot haar vrienden staat haar geen prachtige woonruimte te wachten en er blijkt ook nog eens iets niet goed te gaan met het pand waar ze de winkel moet beginnen. Het liefst zou ze direct weer naar huis vluchten, maar ze besluit om gewoon door te zetten en gaat hard aan het werk. In een nieuw mini pandje, in een wijk waar je ’s nachts beter niet over straat kan gaan, start Suze na weken hard verbouwen met haar nieuwe winkeltje. Maar waar blijven de klanten? Waarom wil niemand die heerlijke, Nederlandse siroopkoekjes proberen?

New York mag dan nog zo’n grote stad zijn met enorm veel inwoners, Suze voelt zich eigenlijk maar eenzaam. De zaken gaan niet goed en ze heeft met haar vertrek uit Nederland ook de nodige opschudding veroorzaakt bij haar familie en vrienden. Meerdere keren staat ze dan ook op het punt om naar huis te gaan en als ze het geld had, dan was de vlucht terug al lang weer geboekt. Helaas heeft ze het geld niet voor een enkeltje terug en dus zal ze alles op alles moeten zetten om genoeg stroopwafels te verkopen zodat ze een ticket terug kan aanschaffen. Maar met de groeiende verkoop en de vaste klanten, ontstaan ook nieuwe vriendschappen. Wil ze nu eigenlijk nog wel naar huis?

Om van te smullen

Astrid Harrewijn studeerde rechten en was daarna werkzaam als vertaalster. Na het winnen van een schrijfwedstrijd debuteerde ze in 2006 met de roman Ja kun je krijgen. Inmiddels heeft ze al elf romans gepubliceerd die allemaal erg in de smaak vallen. Ook De stroopwafel shop is wat dat betreft weer een boek geworden om van te smullen. (Bijna letterlijk, want je kan de stroopwafels en lekkernijen bijna ruiken als je dit boek leest.) Harrewijns vlotte schrijfstijl zorgt ervoor dat het boek leest als een trein en voor je het weet is het dan helaas ook alweer uit.

Het boek bevat natuurlijk de nodige drama momenten, maar toch voelt het nooit te zwaar. De kans dat je echter af en toe toch een traantje moet laten zit er desondanks wel in. Verder is het boek heel soms ook nog wel grappig en een tikkie voorspelbaar, maar voelt het vooral ook gewoon als een heerlijke feelgoodroman. Het is een boek dat je liever niet weg wilt leggen en waarvan je het jammer vindt dat het al uit is. Je voelt je gelukkig en soms verdrietig, maar bovenal zorgt het ervoor dat je direct alle andere boeken van Astrid Harrewijn wilt lezen. Deze feelgoodroman doet dus precies wat je ervan verwacht en is daarmee een absolute aanrader voor iedereen die van dit genre houdt.

De stroopwafelshop
De stroopwafelshop
Suze vertrekt in een opwelling naar New York om de grootste uitdaging van haar leven aan te gaan
Score 4.4 van 5 sterren.
€21,30
Op voorraad. Voor 15:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending!
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Written by
Merel is vooral een filmliefhebber die bijna elke week wel in de bioscoop te vinden is, vaak samen met redacteur Michael. Ze kijkt echter ook graag series, leest veel boeken en is tegenwoordig zelfs begonnen met gamen. Druk, druk, druk dus. Maar wel met leuke dingen waarover jullie alles kunnen lezen op de website.

Wat is jouw mening?

0 0

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.