Recensie: Audrey Alwett – De magische wereld van Charlie – De leerling-toveRaar

User Rating: 7
Summary
Charlie Verné denkt een doodnormale tiener te zijn, maar niets is minder waar. Toen zijn grootmoeder vijf jaar geleden zomaar verdween stonden hij en zijn moeder voor een raadsel. Nu, vijf jaar later, is vrouwe Melisse ineens terug maar is er iets vreemds aan de hand. Ze lijkt zich niets te herinneren. Op dat moment ontdekt Charlie dat hij eigenlijk een toveraar is en dat hij zijn oma moet helpen om haar herinneringen terug te krijgen. Maar ja, maak maar eens kennis met een hele nieuwe wereld als daar op dat moment ook een oorlog aan het uitbreken is.
7

Magie

Denk aan magie en de kans is groot dat je vrijwel direct aan Harry Potter denkt. Een schamele 21 jaar (!) geleden verscheen deel 1 van deze reeks. Tot op de dag van vandaag heeft Harry nog een grote schare fans en zijn er voor- en tegenstanders van de verfilmingen. J.K. Rowling heeft een basis gevormd voor wat de kinderen van tegenwoordig (ja, zelfs de jonkies) zich bedenken als ze denken aan tovenaars, heksen en spreuken. Audrey Alwett komt nu met haar boek De magische wereld van Charlie – de leerling-toveRaar. Volgens diverse, Franse media is dit boek dé opvolger van Harry Potter. Charlie Vernier is een normale tiener met bijna normale tienerproblemen. Zijn school is wat gek, zijn moeder is de directrice en zijn kat Sherwood lijkt haast slimmer dan de meeste van zijn vrienden. Op een dag verdwijnt zijn oma, maar na vijf jaar is ze ineens weer terug. Er is alleen iets met haar aan de hand en het is aan Charlie om haar te helpen…

Het verhaal van Charlie

Vrouwe Melisse, de oma van Charlie, en Charlie openen het verhaal met een herinnering van vijf jaar geleden. Vrouwe Melisse is magische beignets aan het bakken en Charlie geniet er met volle teugen van. Maar dan slaat het onheil toe, verdwijnt vrouwe Melisse ineens en weet Charlie zich niets meer te herinneren. Na vijf jaar is er ineens een teken van leven, vrouwe Melisse is gevonden maar ze lijkt zichzelf niet meer. Zijn oma komt bij Charlie en diens moeder Cesaria in huis wonen. Op dat moment komt Charlie erachter dat hij een toveraar is (niet te verwarren met tovenaar). De herinneringen van zijn oma zijn gestolen en in verschillende parels (ook wel Perlums genoemd) gestopt. Deze parels maken gebruik van de herinnering om te kunnen toveren, totdat de herinnering helemaal op is. Het is aan Charlie om zijn eerste stappen te zetten in de toveraarswereld en de herinneringen van zijn oma terug te halen. Op deze manier komt hij in een oorlog terecht waarvan hij tot voor kort het bestaan niet wist. Hij moet het opnemen tegen de Ruiter, een allegorie van de dood, en moet dat soms zelf ook bijna bekopen met de dood. Gelukkig voor Charlie staat hij er niet alleen voor en krijgt hij hulp van onder andere Meester Lin.

Charlie had nog meer vragen willen stellen. Hij was gefascineerd door deze wereld die zich voor hem opende, maar hoe meer hij erover hoorde, hoe meer hij het gevoel had dat hij een dwaallicht boven het moeras probeerde te volgen en wegzakte in het drijfzand.

De ‘autrice’

De wat? Autrice, dat is Frans voor auteur. Dat woord klinkt stiekem toch een stuk lekkerder dan ‘auteur’, maar dat terzijde. Audrey Alwett (1982) is de schrijfster van het boek De magische wereld van Charlie. Deze Française woont in de buurt Parijs, heeft een master Franse literatuur gestudeerd én is hoofdredacteur bij een uitgeverij. Ze schreef al eerder boeken, waaronder de graphic novel-serie Princesse Sarah. Op haar eigen website (alleen in het Frans) heeft ze meer berichten staan over onder andere De wereld van Charlie. Zo kun je hier een plattegrond vinden van waar het verhaal zich afspeelt. Het zal een keuze zijn geweest om deze kaart niet op te nemen in het boek, maar leuk is het zeker.

‘Wat ik je probeer te vertellen, is dat je moeder er diep vanbinnen van overtuigd is dat iemand in dit huis in levensgevaar verkeert.’

De nieuwe Harry Potter?

Is De magische wereld van Charlie echt de nieuwe Harry Potter zoals de uitgever zegt? Nee, waarschijnlijk niet. Het verhaal heeft wel ontzettend veel overeenkomsten met Harry Potter en dat kan soms zelfs een beetje op de zenuwen werken. Zo heten de Dreuzels in het boek Strutsers en ook in dit boek zijn de toverwereld en ‘normale’ wereld gescheiden. De manier van toveren is wel anders in de wereld van Charlie. Zo hebben toveraars daar een hanger met een zandloper die aangeeft hoeveel magie ze nog hebben. Aan het einde van elke maand krijgen ze een nieuwe voorraad, bijna net zoals bij een mobiel abonnement.

In tegenstelling tot Harry Potter is de wereld van Charlie van tijd tot tijd erg voorspelbaar. Het verhaal leest vlot weg, maar waar Harry Potter ook erg populair is onder volwassenen, is de kans klein dat de magische wereld van Charlie net zo’n fanbase zal krijgen. Van tijd tot tijd is het verhaal erg leuk geschreven, op andere momenten lijkt Alwett net iets teveel haar best te willen doen om dat niveau continu vast te houden. Net als Charlie wordt je als lezer een beetje overdonderd door het tempo van het verhaal. Het boek is oorspronkelijk voor kinderen (10+), dus waarschijnlijk vinden zij het lang niet zo erg. Net als de vertaalfouten die er soms nog inzitten.

Al met al is De wereld van Charlie een vermakelijk boek om te lezen en smaakt het naar meer. Het verhaal wordt echter meer eer aangedaan als het niet vergeleken wordt met Harry Potter, maar gelukkig doet de Nederlandse media dat (nog) niet.

De magische wereld van Charlie 1 - De leerling-toveraar
De magische wereld van Charlie 1 - De leerling-toveraar
Score 4.2 van 5 sterren.
€20,99
Op voorraad. Voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending!
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Stephanie van Baggem heeft Geschiedenis en Oudheidstudies gestudeerd en heeft mede daardoor een voorliefde voor historische romans. Ze klimt graag in de pen en schrijft columns, artikelen en verhalen. Ze probeert de verhalen tussen de regels te vinden en gelooft dat iedereen een uniek verhaal te vertellen heeft.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.