Recensie: Bas Kast – Het voedingskompas

Samenvatting
Het voedingskompas is een volledig boek over voeding en het woord dieet. Bas Kast weet het met dit boek voor elkaar te krijgen om jarenlange studie van duizenden wetenschappen rondom voeding te kanaliseren tot een aantal kernen: twaalf om precies te zijn. In dit boek krijg je de kans om op een begrijpelijke manier te lezen wát bepaalde voedingsstoffen in ons lichaam doen, welke gevolgen dit kan hebben op je gezondheid en welke manier je zou kunnen hanteren om balans te vinden in je voeding. Bas Kast blijft hierin neutraal en weet alle kanten te benaderen zonder bepaalde voedingsmiddelen uit te sluiten.
7

Wéér een dieetboek?

Dieet. Het woord is in zijn betekenis eigenlijk vrij onschuldig. Het betekent niets meer en niets minder dan een bepaalde voedingswijze hanteren. Toch is het woord dieet inmiddels een credo voor allerlei methodes om af te slanken. Low-carb, low-fat, suikervrij, er zijn inmiddels honderden methodes die mensen kunnen toepassen en nog meer boeken die mensen erover kunnen lezen. Kan Bas Kast dan nog wel iets vernieuwends brengen aan deze schare aan informatie? Het antwoord is een voorzichtige ja.

Het voedingskompas begint met een persoonlijke gebeurtenis van de auteur zelf, waarin hij vertelt hoe hij op een dag tijdens het joggen pijnscheuten kreeg in zijn hart. Deze gebeurtenis (en natuurlijk de periode erna met deze aandoening) heeft er voor hem toe geleid om zijn voedingspatroon grondig – maar dan ook echt grondig – onder de loep te nemen. Hiervoor is hij niet zomaar even een paar dieetboeken gaan lezen, nee, Bas Kast heeft jarenlang onderzoek gedaan naar duizenden wetenschappelijke studies. Hieruit is hij in grote lijnen overeenkomsten gaan zoeken: welk dieet heeft gelijk? Wat klopt? Wat werkt? Allemaal vragen die hij kritisch en goed onderbouwd in zijn boek behandelt.

Een vertaling van wetenschap naar het dagelijks leven

Het boek kent door dit grondige onderzoek een voornamelijk biowetenschappelijke onderbouwing. Toch is dit boek voor de ‘leek’ op dit gebied ook prima te volgen. Het lukt Bas Kast om complexere lichamelijke processen te ‘vertalen’ en begrijpelijk over te brengen in een beeldige schets van de situatie. Daarbij ondersteunt hij zijn onderzoek ook met statistieken die in tabellen of grafieken staan weergegeven. Het leest dus prettig, en hoewel het onder de zelfhulpboeken zou kunnen worden geschaard en hoewel het wetenschapsgedeelte goed aanwezig is, is Het voedingskompas toch een boek dat prettig leest.

Wat de kern van het verhaal betreft brengt de auteur in principe niet heel veel nieuws. Het is al bekend dat te veel koolhydraten voor vetophoping zorgen. Ook van suiker is het bekend dat deze stof maar in beperkte mate goed voor je is. ‘Waarom is het boek van Bas Kast dan toch de moeite waard om te lezen?’ kun je je afvragen. Het boek is vernieuwend in die zin dat hij voeding van alle mogelijke kanten benaderd. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de low-carb-beweging haalt hij aan dat onbeperkt al de andere voedingsmiddelen (veel vlees bijvoorbeeld) daardoor dus goed zijn voor je lichaam. Ook zet hij uiteen waarom je niet gelijk álle koolhydraten hoeft te weren uit je voeding, maar maakt hij (wederom uitgebreid onderbouwd) onderscheid in verschillende soorten koolhydraten en het nut ervan.

(…) Daarbij gaat de lever flink aan de slag en zet hij de vetten op de speciaal daarvoor gemaakte transportmoleculen. Je kunt je deze transportmoleculen als kleine tonnen voorstellen die met een vracht – vetten dus – bevoorraad kunnen worden en door de bloedbaan drijven.

Alle aspecten rondom voeding worden benaderd

Dit doet hij eigenlijk voor elke voedingsstof, wat ervoor zorgt dat je aan het einde overblijft met de conclusie dat deze problematiek van alle kanten is benaderd. Hij blijft hierin neutraal, trekt geen enkele bestaande voedingswijze voor, maar wijst bij elke op de voor- en nadelen. Het enige wat soms wel tegenwerkt zijn de noten. En dan niet die je kunt eten, maar de noten die zijn gebruikt in het boek om te verwijzen naar een bepaald onderzoek of een bron. Enerzijds natuurlijk voor de onderbouwing logisch en gewenst, maar met 388 keer heen en weer bladeren om te zien welke noot er bedoeld is doet dit soms wel afbreuk aan het lezen.

Aan het einde van het boek heeft de auteur zijn twaalf belangrijkste voedingstips op een rij gezet. In principe wordt hier samengevat wat hij in het boek uiteenzet. Je zou kunnen zeggen ‘Maar dan lees ik toch alleen dit concluderende hoofdstuk?’ Dat kan, maar dit kan er wel voor zorgen dat je dat leest en denkt: ‘die man verzint ook maar wat’. Om echt overtuigd te raken zijn de hoofdstukken ervoor bijzonder waardevol, en kan Bas Kast hiermee behoorlijk tot de kern komen van wat voeding zou moeten inhouden.

Het voedingskompas
Het voedingskompas
De twaalf belangrijkste regels volgens de wetenschap om weer gezond, slank en jong te worden
Score 5.0 van 5 sterren.
€7,90
Op voorraad. Voor 23:59 besteld, morgen in huis
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Geschreven door
Ilse is iemand die zich graag bezig houdt met het lezen van boeken, het kijken van films en het spelen van games. Tenminste, als ze hier de vrije tijd voor kan vinden, want als moeder van een jong dochtertje en part-time werkzaam bij de overheid is het soms lastig om hiervoor de ruimte te vinden. Ze schrijft al sinds 2012 voor wat toen Undercover-Network was, en maakt sinds april 2016 ook deel uit van de hoofdredactie. Daarnaast is zij ook nog lid van de eindredactie van de site. Een drukke boel dus!

Wat is jouw mening?

0 0

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.