Recensie: Brad Thor – Schemering

Samenvatting
Scott Harvath werkt voor een privaatbedrijf dat de vieze klusjes opknapt voor de regering van de Verenigd Staten van Amerika. Het nemen van risico's is zijn vak en hij kikt erop. Nu staat er een prijs op zijn hoofd en moet hij achterhalen wie deze prijs op zijn hoofd heeft gezet zonder overhoop geschoten te worden. Bij deze missie is vertrouwt hij bijna niemand en krijgt hij hulp uit een onverwachte hoek.
7

Klusjes opknappen

Scott Harvath is een van Amerika’s beste spionnen. Ook al is hij niet in dienst van de Amerikaanse overheid, hij knapt wel hun lastigste klusjes op. Er is alleen één probleem: er schijnt een prijs op zijn hoofd te staan en niet zo’n kleintje ook. Kan Scott achterhalen wie die prijs op zijn hoofd heeft gezet en kan hij voorkomen dat hij of zijn naasten worden vermoord?

Een kleine prijs op zijn hoofd 

Een prijs op zijn hoofd heeft Scott Harvath nog niet eerder gehad, wel heeft hij zijn vrouw en goede vriend verloren. Hij verdrinkt zijn verdriet in het mooie Florida. Tijdens een avondje drinken in een van de lokale bars, wordt hij uitgedaagd door twee mannen die er nogal opvallend uitzien; er klopt iets niet aan deze gasten. Toch laat hij zich uit de tent lokken door deze mannen. Ondanks de vele alcohol in zijn bloed, slaat hij de twee mannen in het steegje achter de bar volledig in elkaar. Dan verschijnt er een derde man met een pistool en denkt Scott dat de laatste seconden van zijn leven zijn aangebroken. Hij hoort een schot en hij blijft op zijn benen staan, zijn potentiële moordenaar valt dood neer op de grond. Hij heeft zijn leven te danken aan zijn team.

Hij wordt na deze moordaanslag overgebracht naar een veilige locatie die hij vanuit een eerdere functie goed kent, namelijk Camp David. Hier smeden hij en zijn team een plan om te achterhalen wie hem wil vermoorden. Een goede vriend van Scott wordt vermoord gevonden in Noorwegen. Hij blijkt te zijn gemarteld en de informatie die de daders vonden op de computer en telefoon van zijn vriend wijzen allemaal in de richting van Scott. Er blijkt niet één moordenaar achter Scott aan te zitten; het zijn er veel meer. Om deze zaak op te lossen komt hij in aanraking met de beste leerling van zijn goede vriend en werkt hij samen met de Noorse inlichtingendienst. De achterdocht groeit, want hij weet niet wie hij nog kan vertrouwen.

Kandidaat voor…

Brad (Bradley George) Thor (Jr.) (1969 Chicago, Illinois) is jaren werkzaam geweest in de televisiewereld als producent en schrijver, daarnaast is hij jarenlang expert geweest op het gebied van terrorismebestrijding. Schemering (Near dark) is het negentiende boek in de serie over Scott Harvath. Brad Thor heeft het afgelopen jaar Donald Trump uitgedaagd voor het presidentschap van de Verenigde Staten.

Geen onnodigheden

Het boek is geschreven in de derde persoon. Het verhaal is opgebouwd uit makkelijk leesbare zinnen zonder al teveel moeilijke woorden. De schrijver legt veel begrippen die gebruikt worden in het spionage-jargon kort en duidelijk uit zonder belerend over te komen. Het boek bestaat uit 55 hoofdstukken waarvan de meeste geen titel hebben, tenzij de titel iets duidelijk moet maken, zoals een plaats of een tijdsaanduiding. Thor zet in een aantal zinnen een karakter neer met wie je zo wegloopt. 

Vasthoudend

Het boek leest als een echte thriller. Je hoeft de eerste achttien boeken niet te lezen om Scott te begrijpen. Thor zorgt er wel voor dat je in een aantal zinnen zo in de huid van Scott zit dat hij je niet meer los laat. Tijdens het verhaal maak je kennis met het team van Scott, de mensen die hem dierbaar zijn, zijn problemen, zijn angsten en zijn drive om te achterhalen wie hem dood wil hebben. Ook krijg je tussentijds een kijkje in het leven van de opdrachtgever en de huurmoordenaars die het op zijn leven hebben gemunt. Dit alles werkt toe naar een climax, al is het laatste stukje iets te voorspelbaar en te James Bond-achtig. Dat neemt niet weg dat het een boek is dat je niet zomaar aan de kant legt, waarin er op een mooie manier de werkwijze van een spion wordt weergegeven en waarbij menselijke emoties niet geschuwd worden.

Near Dark (schemering)
Near Dark (schemering)
Score 3.0 van 5 sterren.
€9,99
Direct beschikbaar
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Geschreven door
Hasso is allereerst vader van drie kinderen, daarnaast staat hij voor de klas binnen het mbo. Naast zijn gezin en zijn leuke baan leest hij graag een boek, maakt hij goed gebruik van zijn Netflix-account en is hij niet vies van stevige rockmuziek. Op het gebied van boeken probeert hij graag allerlei genres uit.

Wat is jouw mening?

0 0

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.