Recensie: C.L. Taylor – De angst

Samenvatting
De angst had een steengoed boek kunnen zijn, ware het niet dat Cally Taylor in het verhaal af en toe vervalt in ongeloofwaardigheden. Het boek weifelt daardoor tussen sterke (psychologische) thriller, en een gemakkelijk verhaal. Vooral de ontknoping haalt de rest van het verhaal nogal onderuit, waardoor je als lezer achter kan blijven met een teleurgesteld gevoel. Daar tegenover heeft het boek juist ook ijzersterke punten: de personages van Mike en Chloe zijn erg goed uitgewerkt, de wisseling in perspectief van waaruit het verhaal verteld wordt, en het switchen tussen heden en verleden maakt dat het boek toch een goeie spanningsboog heeft waardoor het moeilijk weg te leggen is. Daarom is het, ondanks die ongeloofwaardigheden, toch de moeite waard om De angst gelezen te hebben.
6.5

Een spannend en vermakelijk boek

Lou (Louise) is pas veertien jaar oud als ze een relatie krijgt met haar karateleraar Mike. Ze is ervan overtuigd dat hij haar zielsverwant is en wil de rest van haar leven met hem doorbrengen. Daarom vlucht ze samen met hem vanuit Engeland naar Frankrijk en kan hun nieuwe leven beginnen. Althans, dat dacht ze… Achttien jaar later, als haar vader komt te overlijden en zij noodgedwongen terug moet naar haar ouderlijk huis om deze geschikt te maken voor verkoop, steken de herinneringen aan vroeger weer de kop op. Zo naïef als ze was over Mike heeft ze de harde les moeten leren dat hij heel anders was dan hij zich voordeed, en weet ze inmiddels dat ze is misbruikt. Als ze zichzelf dan dwingt om hem te confronteren komt ze erachter dat Mike een nieuw slachtoffer op het oog heeft en wil ze koste wat het kost zijn nieuwe slachtoffer behoeden dezelfde fout te maken als zij toen heeft gedaan.

De angst is het eerste boek van C.L. Taylor (Cally Taylor) dat in Nederland is verschenen en maakt hiermee een prima Nederlands debuut. Het verhaal weet heel goed de aandacht vast te houden en is behoorlijk spannend. Het boek bevat stukken van het verleden van Lou, die passages uit haar dagboek als tiener voorstellen, die worden afgewisseld door haar belevingswereld in het heden. Daarnaast switcht het verhaal ook met twee andere personages: Chloe (de nieuwste prooi van Mike) en ene Wendy. Van haar is een poosje niet duidelijk wie zij is, wat zij van Lou wilt en waarom ze überhaupt een rol heeft. Mede door deze wisseling in perspectieven weet Cally Taylor de aandacht goed vast te houden.

“Is dit nou geloofwaardig?”

Toch zijn er ook wel mindere punten aan het boek te ontdekken. Allereerst is geloofwaardigheid een onderwerp waarover valt te twisten. Je kunt als lezer lange tijd mee gaan in de vastberadenheid en de resolute houding van Louise om kosten wat het kost Mike tegen te houden weer een slachtoffer te maken. Tenslotte als je zoveel onrecht wordt aangedaan als kind klinkt het best plausibel dat je daar in kunt doorslaan. Toch zijn er gaandeweg een aantal momenten waarbij je je als lezer afvraagt: “Zou je werkelijk zo ver gaan?” of “Hoe realistisch is het om zo om te gaan met de dader?” Op een gegeven moment besluit zij bijvoorbeeld Mike te gaan confronteren met het verleden, maar in plaats van dat zij een publieke plek kiest om dit te doen (wat logischer zou zijn), nodigt ze hem via de telefoon anoniem met een excuus uit bij het huis van haar vader.

‘Met Mike Hughes.’
Ik druk mezelf tegen de glazen wand alsof ik terugdeinsde voor zijn stem.
‘Hallo?’
De tranen brandden achter mijn ogen.
‘Hallo, is daar iemand?’
Al mijn moed was verdwenen. Ik kreeg amper lucht.
‘Belt u over een bezorging of wilt u iets laten ophalen? Hallo? Ik ga nu ophangen.’
‘Weet je met wie je spreekt?’ wist ik uit te brengen, gedreven door paniek.
‘Nee? Zou ik dat moeten weten?’
Ik zweeg. Een stilte van achttien jaar. Ik had helemaal geen macht. Zodra ik Mike zou vertellen wie ik was, lag de keuze bij hem.

Het lijkt net een soort B-film

Als hij daar dan eenmaal komt opdagen herkent hij haar nog niet, maar raakt ze toch in paniek en sluit ze hem op in een grote hondenkennel. Dit soort inconsistenties in combinatie met de gedachtegangen van Lou, waarbij je vaak momenten tegenkomt waar ze bij zichzelf afvraagt waar ze nou mee bezig is, maken dat het verhaal bij vlagen ietwat ongeloofwaardig is. Toch kun je er als lezer lang in meegaan, maar wanneer dan de ontknoping komt valt de toch al wankele geloofwaardigheid helemaal weg. Jammer genoeg levert het boek hier dus best wel punten in, terwijl de verschillende verhaallijnen door elkaar en de karakters verder best goed zijn uitgewerkt. Vooral Mike en zijn manier van reageren, zijn onvoorspelbare, leugenachtige en enge karakter zijn door de schrijfster erg goed omschreven. Ook de jonge Chloe is een goed uitgediept en geloofwaardig karakter in het verhaal. Verder is het verleden van Lou choquerend zonder hierin overdreven te zijn en leest het boek gemakkelijk en prettig.

Geconcludeerd kan dus worden dat De angst zowel positieve als negatieve punten heeft. Waar het verhaal in grote lijnen goed is, de verschillende verhaallijnen mooi door elkaar lopen en elkaar aanvullen en ook een aantal karakters goed uitgediept zijn, wordt dit jammer genoeg toch ondergesneeuwd door die ongeloofwaardigheden. Dit boek is eigenlijk ideaal als je zin hebt in een redelijk laagdrempelig en spannend verhaal, maar hoef je deze voor de geloofwaardigheid in elk geval niet te lezen.

De angst
De angst
Score 4.0 van 5 sterren.
€20,99
Op voorraad. Voor 23:59 besteld, morgen in huis
Gratis verzending!
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Ilse Klein
Geschreven door:
Ilse is iemand die zich graag bezig houdt met het lezen van boeken, het kijken van films en het spelen van games. Tenminste, als ze hier de vrije tijd voor kan vinden, want als moeder van een jong dochtertje en part-time werkzaam bij de overheid is het soms lastig om hiervoor de ruimte te vinden. Ze schrijft al sinds 2012 voor wat toen Undercover-Network was, en maakt sinds april 2016 ook deel uit van de hoofdredactie. Daarnaast is zij ook nog lid van de eindredactie van de site. Een drukke boel dus!

reageer

Je e-mailadres wordt niet openbaar gemaakt. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.