Recensie: Charlotte de Monchy – Eens gegeven

Summary
Eens gegeven is alweer het derde boek van de Nederlandse schrijfster Charlotte de Monchy. Het is weer een heerlijke chicklit geworden die je binnen no-time uithebt. Het boek bevat een goede portie humor en romantiek, maar helaas weet het net niet hetzelfde heerlijke gevoel op te wekken als het voorgaande boek van deze schrijfster.
7.5

Een simpel chicklit verhaal

Feline heeft een baan als taxateur bij de Amsterdamse veiling en zou daarmee eigenlijk haar droombaan moeten hebben. Helaas geeft haar baas alle leuke klusjes aan zijn zoon en mag Feline boodschappenmeisje spelen. Zo wordt ze er onder andere op uitgestuurd om een boek op te halen ergens in de middle of nowhere terwijl er een sneeuwstorm over het land heen raast. De persoon bij wie ze het boek moet ophalen blijkt echter helemaal geen suffig oud vrouwtje te zijn maar de super knappe bankier Teun. Met het slechte weer dat verhindert dat Feline weer direct terug kan, zit er eigenlijk niets anders op dan de nacht bij Teun door te brengen.

De volgende ochtend krijgt Feline als afscheidscadeautje een nogal lelijk schilderij mee waarvan ze eigenlijk niet weet wat ze er mee moet. Onverwachts blijkt er echter een veel waardevoller schilderij onder te zitten. Ze besluit deze te verkopen want ze kan het geld goed gebruiken om haar huis op te knappen. Ze worstelt echter wel met een schuldgevoel dat ze dit doet zonder dat Teun dit weet, maar ze zal hem nooit meer zien toch? Totdat er een dag komt dat er een bankier met een opdracht komt voor de Amsterdamse veiling en hij wil alleen met Feline samenwerken. Het laat zich natuurlijk al raden, die bankier is de knappe Teun.

Van Nederlandse bodem

Het aantal Nederlandse chicklitschrijfsters stijgt en dat is natuurlijk super fijn, maar dan moeten daar wel leuke boeken uitkomen. Gelukkig weet Charlotte de Monchy prima hoe ze een leuk boek moet schrijven en weet ze zich met haar vlotte schrijfstijl prima staande te houden tussen de gevestigde grote namen in de Chicklitwereld. Ze schreef eerder al de boeken Zes maanden zonder en Enkeltje Ierland. Het eerste boek was prima, maar nog niet direct een topper, meer zo’n boek dat je lekker wegleest maar je na een paar maanden alweer vergeten bent.

Bij haar tweede boek maakte ze echter een flinke verbeterslag en Enkeltje Ierland kreeg van ons dan ook een 8.5. Het was vlot geschreven, lekker romantisch en bij vlagen ook nog grappig. Het verhaal was daarbij ook erg leuk met een Nederlandse dierenarts in de hoofdrol die naar Ierland vertrekt. Ook het eerste boek speelde zich al in Ierland af, maar in dit derde boek blijven we gewoon eens lekker in Nederland voor de verandering. Het is ook natuurlijk juist erg leuk om boeken te lezen die zich in Nederland afspelen, want behalve herkenbare situaties heb je dan ook nog eens een herkenbare cultuur en omgeving.

‘Ik ben bankier.’
‘Niet!’
‘Echt.’
‘Ik wist het!’ Feline sloeg op haar been, waardoor haar thee bijna over de rand klotste. ‘Wat saai voor je.’
‘Zegt iemand die een prijskaartje aan oude spullen hangt.’
‘Het gaat om het verhaal achter die spullen. Soms komen er voorwerpen binnen waarvan de eigenaar niet eens weet wat het is. Vorige week kwam er iemand bij ons met een turfsnijder…’
‘Dat meen je niet! Een turfsnijder? Jeetje, echt?’ Hij trok een overdreven geïnteresseerd gezicht.

Een eindoordeel

Eens gegeven is een boek dat, net als de eerdere boeken van Charlotte de Monchy, lekker vlot wegleest. Het is daarbij grappiger dan de eerdere boeken en dat is zeker een pluspunt, maar helaas weet het boek toch net niet zo heerlijk feelgood aan te voelen als Enkeltje Ierland. Natuurlijk zijn er de herkenbare personages, de leuke romantische momenten en komt alles uiteindelijk goed. Toch weet dit verhaal helaas niet het fijne gevoel op te roepen van zijn voorganger. Dit heeft er misschien ook mee te maken dat er veel personages in het boek naar voren komen. Behalve de hoofdverhaallijn van Feline is er bijvoorbeeld ook nog het verhaal van haar vriendin en huisgenoot Evi.

Niet alleen Feline heeft de nodige problemen, maar ook Evi’s problemen komen ruimschoots aan bod. Ook zijn ze beide vrijgezel en hebben ze natuurlijk beide aan het einde van het boek een relatie. Je krijgt dus eigenlijk twee romantische verhalen voor de prijs van één. Ook best leuk, maar ondanks dat de verhaallijn van Feline natuurlijk het belangrijkste is, weet deze net niet lekker uit de verf te komen, en dat zou wel eens kunnen komen doordat Evi er doorheen komt lopen. Hoe dan ook blijft Eens gegeven uiteindelijk natuurlijk nog een prima chicklit die vele liefhebbers zeker blij zal maken. Het is weer een vrolijk boek geworden met de nodige humor en romantiek dat je in no-time uit zal hebben.

Een onbekend leven
Een onbekend leven
Score 4.0 van 5 sterren.
€22,99
Op voorraad. Voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending!
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Written by
Merel is vooral een filmliefhebber die bijna elke week wel in de bioscoop te vinden is, vaak samen met redacteur Michael. Ze kijkt echter ook graag series, leest veel boeken en is tegenwoordig zelfs begonnen met gamen. Druk, druk, druk dus. Maar wel met leuke dingen waarover jullie alles kunnen lezen op de website.

Wat is jouw mening?

0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.