Tik Tak
Als 11-jarig jongetje loste Morgan Sheppard de moord op zijn wiskundeleraar op, terwijl iedereen dacht aan zelfmoord. Nu, 25 jaar later, wordt hij wakker, geboeid aan een bed in een onbekende hotelkamer, met vijf vreemden die ook net ontwaken. In de badkamer ligt een lijk. Op de tv verschijnt een man met een masker op. Sheppard krijgt de opdracht om binnen 3 uur de moord op te lossen, anders zal iedereen sterven. De moordenaar blijkt een van de aanwezigen te zijn, maar het is onduidelijk wie.
Chris McGeorge is een relatief nieuwe schrijver. Hij heeft een academische titel in creatief schrijven en is dus sinds zijn studie al bezig met het schrijven van verhalen. Tik Tak is het debuut van deze schrijver. Het schrijven van zijn boek, waarmee hij op de universiteit al was begonnen, ging erg voorspoedig. Het vinden van een uitgeverij was zo gedaan en zodoende verscheen dit jaar nog zijn boek in de winkels. Waar het normaal maanden tot een jaar duurt voor het boek in de Nederlandse winkel te vinden is, is dat bij Tik Tak niet het geval. Sinds mei kan je ook in het Nederlands van McGeorge’s debuut genieten.
Gevaarlijk spel
Morgan Sheppard heeft het er maar druk mee. Na zijn succesverhaal over het oplossen van de moord op zijn wiskundeleraar is zijn leven niet stil gevallen. Hij is de presentator van een televisieshow waarin hij overspelige vriendjes ontmaskerd en kleinere misdaden oplost. Zelf hoeft hij weinig te doen, zijn redactie vertelt hem of de persoon schuldig is of niet. Dat maakt Sheppard ook allemaal niet uit, want hij is druk met zijn eigen sociale leven. Hij is een stevige drinker geworden, slikt de nodige pillen en maakt er iedere avond een feestje van. Op een avondje ontmoet hij een mooie dame en voor hij het weet valt hij in slaap.
Wanneer hij wakker wordt komt hij erachter dat hij vastgebonden is aan een bed. Hij is niet de enige: ook vijf anderen ontwaken ter plekke en vragen zich af waar zij zijn. Op het scherm verschijnt een persoon met een paardenmasker met een onheilspellende boodschap: in de badkamer ligt een lijk en de moordenaar bevindt zich onder de vijf anderen. Sheppard krijgt drie uur de tijd om de moordenaar te ontmaskeren, anders sterft iedereen in de kamer. Alle vijf de personen kennen elkaar niet, maar hebben wel een band met de dode persoon in de badkamer. Ook Sheppard blijkt een bekende te zijn van het slachtoffer. Lukt het hem om de moordenaar te ontmaskeren en de rest te bevrijden?
Spanning
De spanning die de personen in het boek voelen komt ook duidelijk over op de lezer. Je volgt het verhaal van Sheppard en zijn gedachtegang. De schrijver heeft ervoor gekozen om de daadwerkelijke gesprekken die Sheppard voert, en zijn gedachtes, in elkaar over te laten gaan. Op deze manier kruip je als lezer ook sneller in de rol van detective. Dat is misschien al spannend genoeg, maar als je dan ook de hunkering van Sheppard naar de drank en pillen meekrijgt, dan ga je toch al snel twijfelen of dit wel goed gaat komen. Naast Sheppard leer je ook de andere personages beter kennen. Mandy is een serveerster in een koffiekiosk, Ryan werkt als schoonmaker in een hotel, Alan is een succesvolle advocaat, Constance is een beroemde musicalactrice en Rhona is een studente die dankzij haar koptelefoon de bijnaam Koptelefoon krijgt in het boek.
De schrijver kiest goed de momenten uit waar hij meer toont van het achtergrondverhaal. Hij springt regelmatig naar het verleden van Sheppard, hoe hij met de roem omgaat en hoe hij daar geraakt is. Als lezer krijg je op een bepaald moment wel het gevoel van dat je niet weet hoe Sheppard de moord op zijn wiskundeleraar heeft opgelost. Pas tegen het einde van het boek komt hier duidelijkheid in.
“Sheppards zicht werd wazig; tranen biggelden over zijn wangen. Hij slaakte een kreet die net zo goed van een stervend dier afkomstig had kunnen zijn. Nee. Nee. Nee. Niet hij.“
Stroomversnelling
Vanaf dat moment komt het verhaal in een stroomversnelling. De verstandshouding wordt steeds grimmiger op de hotelkamer en niemand lijkt nog betrouwbaar te zijn. Ook begin je steeds meer aan Sheppard te twijfelen en dat gevoel laat je niet meer los. De ontknoping is echter eerder dan je denkt, maar juist vanaf dat moment maakt het niet meer uit hoe laat het is. Of het nu 12:00 uur is of 01:00 uur: je moet en zal het boek uit gaan lezen voor je ergens naartoe moet of je bed moet opzoeken. Het blijft tot de laatste drie bladzijdes spannend. Vanaf dat moment begint voor de lezer ook dingen op zijn plek te vallen. In sommige boeken heb je halverwege al het gevoel wie de dader is, in Tik Tak is dat zeker niet het geval.
Mocht je fan zijn van dit verhaal, dan is er goed nieuws. Chris McGeorge is al druk bezig met het schrijven van een tweede boek dat in hetzelfde universum zal plaatsvinden. Zes mensen die verdwenen zijn in een tunnel en maar één die eruit zal komen. Als dit boek net zo spannend gaat zijn als Tik Tak, dan maken wij ons in ieder geval geen zorgen!
Een inkijk in het leven van 's werelds meest ondoorgrondelijke leider
€22,99
Op voorraad. Voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending!
Pingback: Recensie: Chris McGeorge - Kiekeboe - Play Watch Read