Recensie: Christi Daugherty – Voor het te laat is

Summary
In Voor het te laat is volgen we Harper McClain die de draad weer oppakt na de gebeurtenissen in De echomoorden. Ditmaal is een bekende van haar vermoord en zijn er drie verdachten. Harper probeert uit te zoeken wie van de drie nu de moordenaar is. Net als De echomoorden komt Voor het te laat is erg traag op gang, maar weet het uiteindelijk wel de spanning vast te houden. Althans, tot je bij de onthulling komt wie de moordenaar is, want dan kakt het verhaal weer een beetje in. De twee verhaallijnen kunnen je concentratie ook soms weghalen. Desondanks is Voor het te laat is wel een mooie aanloop richting het derde boek, wat dieper in zal gaan op de moord op haar moeder.
7

Voor het te laat is

In een welgestelde wijk van Savannah wordt een vermoorde vrouw gevonden. De buurtbewoners zijn geschokt en voor misdaadverslaggever Harper McClain is de zaak nog verontrustender: het slachtoffer was een bekende van haar.

Naomi Scott was 24. Een rechtenstudente met grootse plannen voor de toekomst. Ze zou de wereld gaan veranderen. In plaats daarvan eindigde haar leven op straat, in het holst van de nacht. Er zijn geen getuigen, maar wel drie verdachten: Naomi’s vriendje, die een crimineel verleden heeft, haar baas, die twee jaar geleden een ander meisje stalkte, en de zoon van de officier van justitie, Naomi’s ex. Alle drie de mannen beweren van haar te hebben gehouden. Maar Harper weet maar al te goed dat liefde de meest meedogenloze moordenaars maakt.

Christi Daugherty

Het interessante aan het karakter Harper is dat zij een toonaangevende misdaadverslaggever is voor de lokale krant Daily News. Een overeenkomst met de schrijfster van dit boek, Christi Daugherty. Zij werkte op vroege leeftijd al in de Verenigde Staten als misdaadverslaggever. Uiteindelijk is zij naar Engeland verhuisd en heeft daar een Young Adult-serie geschreven die in meer dan 24 landen is vertaald. De echomoorden was haar eerste thriller voor volwassenen. Voor het te laat is is een direct vervolg op De echomoorden.

Direct vervolg

In De echomoorden volgden we twee verhalen. Als eerste de verhaallijn van het zoeken naar de moordenaar, die een bekende bleek van Harper en een gewaardeerde agent was. Maar je volgde ook het verhaal over de moord op haar moeder vele jaren terug. De eerste verhaallijn heeft ervoor gezorgd dat de relatie tussen Harper en de politie van Savannah erg is aangetast en dat zij haar werk minder goed kan doen. Immers zit deze agent nu vast voor de moord, en ondanks dat Harper de moord heeft opgelost is het vertrouwen in haar toch weg. We volgen Harper dan ook een aantal maanden na de gebeurtenissen uit De echomoorden. De moord op haar moeder zit nog steeds dwars en daar komt ook nog eens bij kijken dat degene die bij haar heeft ingebroken ook contact lijkt te zoeken met haar.

Toch draait Voor het te laat is vooral om het oplossen van de moord op Naomi Scott. Iedereen lijkt wel een alibi en een motief te hebben. Omdat het een bekende is van Harper doet zij er alles aan om de moord op te lossen, ook al is dat niet makkelijk omdat de relatie met de politie erg minimaal is. Haar bronnen lijken daardoor uitgeput en dus moet zij weer ouderwets onderzoek gaan verrichten.

Harper ging op haar tenen staan om meer te kunnen zien. De vrouw op de grond kwam haar bekend voor. Naast haar maakte Bonnie een verstikt, geschrokken geluid. ‘Niet naar het lichaam kijken,’ zei Harper. Maar Bonnie luisterde niet.

Wederom traag op gang

De echomoorden kwam erg traag op gang en dat is ook weer het geval in Voor het te laat is. Het boek heeft een erg trage aanloop naar de kern van de zaak. Teveel bijzaken worden behandeld en daardoor word je door teveel dingen afgeleid. Het vorig boek besloeg twee verhaallijnen die elkaar goed aanvulden. Het probleem bij Voor het te laat is, is dat dit hier niet het geval is. Er zijn twee losse verhaallijnen die door elkaar verweven zijn maar totaal niet aansluiten op elkaar. Daardoor is het soms erg rommelig om te lezen. Gelukkig wordt op het einde van het boek wel veel meer duidelijk over de tweede verhaallijn, namelijk de moord op haar moeder. Daarmee wordt ook gelijk een aanzet gegeven naar een derde boek.

Ondanks dat het soms rommelig leest, is het wel telkens spannend. De spanning wordt steeds groter richting het einde van het boek. Toch kom je op een bepaald punt in het boek waarbij het voor jou als lezer wel erg duidelijk is wie de moordenaar is. Je leest vanaf dat moment dan alleen nog maar hoe deze persoon nu precies de moord heeft kunnen plegen. Best jammer, want je leest zo’n ontknoping het liefst in de laatste drie hoofdstukken en niet wanneer je nog zeventig bladzijdes te gaan hebt. Met veertig hoofdstukken is dit toch een boek wat je niet heel snel kan wegleggen, al is het wel minder dan De echomoorden.

Harper McClain 2 - Voor het te laat is
Harper McClain 2 - Voor het te laat is
Drie mannen hielden van haar. Nu is ze dood.
Score 4.1 van 5 sterren.
€17,99
Op voorraad. Voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Sylvano Witte
Written by
Sylvano heeft in 2008 Undercover-Gaming opgericht wat in 2013 overging in Undercover-Network en nu Play Watch Read is geworden. In zijn vrije tijd is hij te vinden op de Xbox One, PlayStation 4 of de Nintendo Switch. Naast gamen leest hij ook geregeld een boek en is zijn favoriete schrijver Harlan Coben. Ook pakt hij geregeld een film mee in de bioscoop of ligt hij languit op de bank te bingewatchen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.