Recensie: Christian Jacq – Het duel der magiërs

Summary
Verraad, magie en macht zijn woorden die goed bij dit verhaal passen. Het duel der magiërs is de ontknoping van de Setne-serie en speelt zich af in het Oude Egypte. Helaas zijn de personages wat oppervlakkig, evenals het verhaal. De korte hoofdstukken zorgen er voor dat je er snel doorheen komt, maar de auteur had veel meer van het boek kunnen maken dan het nu is. Helaas slaat Jacq net de plank mis met dit laatste deel.
5

Farao’s, magiërs en een historisch tintje

Het duel der magiërs is het vierde en daarmee ook het laatste deel in de Setne-serie van Christian Jacq. In deze serie maak je kennis met farao’s, magiërs, macht en verraad. Daarnaast heeft het een beetje een historisch tintje. De serie draait om prins Setne, de jongste zoon van Ramses II, en speelt zich af in Egypte.

In het vierde deel staat prins Setne op het punt om zijn verloofde Sekhet eindelijk terug te zien. Beide personages kijken hier heel erg naar uit, maar voordat ze de kans krijgen om elkaar te zien, wordt Sekhet ontvoerd door de zwarte magiër die haar ziel nodig heeft om zijn duistere plannen door te voeren. Natuurlijk wil Setne er alles aan doen om Sekhet uit de handen te krijgen van de zwarte magiër. Daarom zet Setne samen met de andere Egyptenaren alles op alles om zijn verloofde te redden. Zal het hen lukken om de toekomst van het hele koninkrijk te redden?

Oppervlakkig

Als je toe bent aan een luchtig boek, dan is dit boek een goede keuze. Met name omdat het boek vrij korte hoofdstukken heeft, waardoor je er erg makkelijk doorheen leest. De gebeurtenissen in het boek zijn van erg korte duur en voelen hierdoor een beetje slordig aan: ze worden vluchtig beschreven en het lijkt net of Jacq erg haastig was toen hij dit schreef. Dit is jammer, want het had echt een goed boek kunnen zijn als hij er wat dieper op in ging. Daarnaast hebben de personages ook bijna geen diepgang. Ze worden nauwelijks uitgewerkt, waardoor ze nogal vlak overkomen in het verhaal en het wat lastig kan zijn om ze uit elkaar te halen – vooral in het begin. Het is dus jammer dat de personages weinig karakter of persoonlijkheid hebben, want hierdoor komt het verhaal erg oppervlakkig over.

Wat wel fijn is, is dat Jacq af en toe gebruik heeft gemaakt van noten. Het verhaal speelt zich af in Egypte en hierdoor zijn er af en toe lastige termen – zoals ‘een el’, wat tweeënvijftig centimeter betekent – die worden uitgelegd. Ook wordt er af en toe wat korte extra uitleg gegeven over bepaalde dingen in het verhaal door middel van deze noten. Een ander positief punt is dat er vanuit verschillende personages wordt geschreven. Hierdoor zie je niet alleen wat prins Setne meemaakt, maar krijg je bijvoorbeeld ook een kijkje in het leven van Sekhet en de zwarte magiër. Ook zitten er af en toe mooie zinnen tussen die het wel waard zijn om even te benoemen. Het is een interessant onderwerp met veel potentie, maar Jacq had er veel meer uit kunnen halen.

Chef de Redder probeert hier te ontsnappen aan de Syriërs:

De Redder sloeg twee bewakers neer, gooide een derde omver, beklom met vier treden tegelijk een trap en dacht weg te komen toen hij daglicht zag, maar helaas vormden nog vier dokwerkers achter de deur een onneembare hindernis. Onder een regen van slagen zakte Chef in elkaar op de drempel van de vrijheid.

Christian Jacq

Christian Jacq is een Franse schrijver en egyptoloog. Op zijn achttiende had hij al acht (!) boeken geschreven en hij heeft een doctoraat in egyptologie; van jongs af aan heeft hij dus al interesse in het Oude Egypte en hier wilde hij dan ook zelf over schrijven. Hij liet het onderwerp niet meer los en daardoor brak hij internationaal door met twee van zijn series: de Champollion– en de Ramses-series. Dit zijn wereldwijde bestsellers geworden. Andere series van hem zijn de trilogie De rechter van Egypte en De Lichtsteen-serie, die uit vier delen bestaat. Verder heeft hij ook politieromans geschreven, maar deze werden verkocht onder een pseudoniem.

Cleopatra
Cleopatra
Twintig jaar uit het leven van de eerste vrouw die wereldgeschiedenis schreef
Score 2.7 van 5 sterren.
€26,99€24,99
Op voorraad. Voor 15:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending!
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Written by
Siska Schorn is een 22-jarige Social Worker met een grote liefde voor planten en boeken. Af en toe kijkt ze wel een film of serie, maar ze is toch echt meer een boekenwurm. Daarnaast hangt haar muur vol met artistieke postcards en prints, van illustraties tot fotografie en van surrealisme en expressionisme tot abstracte kunst. Haar veelzijdigheid en creativiteit zorgen daarmee voor een brede interesse.

Wat is jouw mening?

0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.