Recensie: Christina Dalcher – VOX

Samenvatting
In VOX volgen we voormalig dokter Jean McLellan die woont in de Verenigde Staten, waarin vrouwen worden onderdrukt. Ze dragen een woordenteller met daarop het cijfer honderd. Spreken zij meer dan honderd woorden per dag, dan krijgen zij een schok. In het begin klinkt dit allemaal erg spannend en dat is het ook. De emoties lopen hoog op en je leeft helemaal mee met Jean. Maar halverwege het verhaal verdwijnt dit allemaal en gaat het verhaal zo snel dat je het niet meer kan bijhouden. Erg jammer, want het begin is echt sterk geschreven.
5.5

VOX

Dr. Jean McClellan brengt haar tijd in stilte door. Ze heeft een teller om haar pols die elk woord bijhoudt dat ze spreekt. Ieder woord boven de honderd zorgt voor een krachtige stroomstoot en dat is niet de enige maatregel die de nieuwe regering heeft opgelegd. Sinds er een extreem conservatieve partij aan de macht is gekomen, zijn miljoenen vrouwen hun baan kwijtgeraakt. Hun bankrekeningen zijn bevroren en hun paspoorten zijn ingetrokken. Meisjes leren niet langer lezen en schrijven. Wie zich niet aan de regels houdt, wordt weggevoerd naar een heropvoedingskamp en komt nooit meer terug.

Dan staan er ineens twee mannen op de stoep. Voordat Jean het zwijgen werd opgelegd, was ze een begenadigd wetenschapper en nu is haar kennis hard nodig. De mannen doen Jean een aanbod dat ze niet kan weigeren: ze mag weer ongelimiteerd praten. Maar tegen welke prijs?

Christina Dalcher

Christina Dalcher is, wat zij zelf omschrijft, een schrijfster, lezer, romanschrijver en flash fictie verslaafde. Met VOX schrijft ze haar eerste roman voor het grote publiek. VOX ligt sinds begin oktober in de winkel en de buitenlandse media zijn erg te spreken over haar debuut. Voor VOX was zij vooral bezig met het schrijven van korte verhalen en flash fictie dat verscheen in een aantal journalen. Weet zij met VOX ook Nederland te veroveren?

Bron: Laurens Arenas

Spannend begin

VOX begint wel lekker spannend en verklapt eigenlijk ook het einde al. Wat er daarna komt is een vertelling van de gebeurtenissen die ertoe hebben geleid dat het einde zo is. Vrouwen hebben bijna geen rechten meer in de Verenigde Staten en zijn eigenlijk maar goed voor één ding: het huishouden. Daarmee zet men een flinke stap terug als het gaat om vrouwenrechten. Ze krijgen een armband met daarop een woordenteller. Zodra ze boven de honderd woorden zitten krijgen ze een schok. Een schok die uiteindelijk dodelijk kan zijn als je door blijft praten. Zelfs de minderjarige meisjes krijgen al vroeg zo’n armband om en daarmee zijn de mannelijke personen binnen het gezin bepalend.

En dat is dus ook de opzet van het eerste deel van het boek. Je krijgt een kijkje in het hoofd van hoofdpersonage Jean McLellan. Zij probeert haar gezin zo goed mogelijk te ondersteunen en haar dochtertje te helpen. Je leert haar emoties kennen en hoe zij probeert te overleven in deze nieuwe wereld. Een wereld die gruwelijk en vrouwonvriendelijk is geworden. Al deze heftige emoties komen ook bij jou als lezer binnen. Je krijgt er op momenten zelfs een naar gevoel van. En wanneer je dat gevoel krijgt, dan weet je dat de schrijfster goed werk verricht.

“Hij neemt het zwarte onding van predikant Carl aan en bevestigt hem met een klikje om mijn linkerpols. En zo verloor ik mijn stem voor de tweede keer. Met een klikje dat klonk als een explosie.”

Maar zwak einde

Ondanks dat spannende begin en die heftige emoties is het toch niet alleen maar positief. Halverwege het boek wordt Jean verlost van haar woordenteller om mee te werken aan een geneesmiddel voor een zeldzame ziekte. Een ziekte die de broer van de president van de Verenigde Staten heeft getroffen. Zij was samen met haar team al dicht bij een geneesmiddel voordat haar rechten als dokter werd ontnomen. Samen met haar team probeert ze het te rekken, omdat er iets niet in orde is.

En dat is waar het boek ineens in een stroomversnelling komt. Waar je rustig naar dit moment toegebracht wordt, zo snel wordt je naar het einde gebracht. Dit kan positief zijn, maar in het geval van VOX is dat niet zo. Er worden ineens nieuwe plotwendingen geïntroduceerd die totaal uit het niets komen. Ook nieuwe personages worden geïntroduceerd, terwijl ze verder weinig toevoeging bieden. Naarmate je meer richting het einde komt, krijg je maar één gevoel: wat ben ik nu allemaal aan het lezen? Het gaat met zo’n stroomversnelling vooruit dat je als lezer het spoor bijster bent. Erg jammer, want het einde brengt dan weer beetje die spanning terug die het ook al had op het begin van het boek. Het is alleen jammer dat daar zo kort bij stilgestaan wordt. Het leest wel allemaal lekker weg en dat is misschien maar goed ook.

VOX
VOX
Stilte kan oorverdovend zijn
Score 3.5 van 5 sterren.
€19,99
Op voorraad. Voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Sylvano Witte
Geschreven door:
Sylvano heeft in 2008 Undercover-Gaming opgericht wat in 2013 overging in Undercover-Network en nu Play Watch Read is geworden. In zijn vrije tijd is hij te vinden op de Xbox One, PlayStation 4 of de Nintendo Switch. Naast gamen leest hij ook geregeld een boek en is zijn favoriete schrijver Harlan Coben. Ook pakt hij geregeld een film mee in de bioscoop of ligt hij languit op de bank te bingewatchen.

reageer

Je e-mailadres wordt niet openbaar gemaakt. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.