Stel je eens voor dat je naar het zuidelijkste puntje op deze aardbol zou gaan, waar zou je dan terecht komen? En welke volkeren zouden daar de landerijen bewonen en bewerken? Claudio Magris neemt je mee naar dat meest zuidelijke puntje en vertelt aan de hand van legendes en wetenswaardigheden het verhaal van drie mensen die zich inzetten voor de oorspronkelijke bewoners van deze plek
Drie bijzondere levensverhalen
Het boek bevat drie korte verhalen over mensen die zich inzetten voor de plaatselijke bevolking van Araucanië, Patagonië en Vuurland. Alle drie doen ze dat op hun eigen, bijzondere manier. Het eerste verhaal gaat over Janez Benigar, een Sloveen die naar Araucanië vertrekt en daar als een echte familieman twaalf kinderen verwekt. Komende uit de grote stad Zagreb zal hij in zowel Araucanië en Patagonië de grote stad niet meer betreden, zich afkeren van de moderne maatschappij en leven tussen de volkeren die als eerste aanwezig waren op het continent. Het tweede verhaal gaat over Orélie-Antoine de Tounens, een advocaat uit het Franse Périgueux. Hij trekt ook naar Araucanië om de stichting of herstichting van het Koninkrijk Araucanië en Patagonië te bewerkstelligen en om zichzelf uit te roepen tot koning van dit koninkrijk. Hij wil er geen kolonie van Frankrijk van maken, maar een staat die geregeerd wordt door de indianen zelf. De laatste in de rij van verhalen gaat over Angela Vallese, een zuster. Zij probeert vanuit het christelijke oogpunt zoveel mogelijk mensen te redden in het diepste puntje van de aarde, Vuurland. Zij ziet het leven als iets bijzonders en zal veelvuldig te maken krijgen met de dood. De dood wordt haar nooit overvloedig; elke dood is een unieke en eenmalige uiting in de geschiedenis van de wereld.
Schrijver, filosoof en zoveel meer
Claudio Magris is zoals de naam al doet vermoeden een Italiaanse schrijver. Tot zijn portfolio behoren: romans, toneelstukken, novellen en essays. Hij is al sinds 1978 hoogleraar moderne Duitse literatuur aan de universiteit van Triëst. Op literair gebied heeft hij in geheel Europa al verschillende prijzen gewonnen met als topper misschien wel de Vredesprijs van de Duitse boekhandel in 2009. Naast prijzen voor zijn literaire werk heeft hij ook nog titels gekregen. Zo ontving hij in 1995 een eredoctoraat van de Universität van Klagenfurt en in 2011 van de Katholieke universiteit Leuven met nog zeven andere universiteiten, naast deze eredoctoraten ontving Claudio in 2001 het grootkruis van de Italiaanse Orde van Verdienste en in datzelfde jaar ontving hij ook de Erasmusprijs. Naast het schrijven van literatuur heeft Magris ook nog in de Italiaanse senaat gezeten van 1994 tot 1996 en is hij maatschappelijk betrokken.
Oneindig?
Magris schrijft in de derde persoon, waardoor hij makkelijk “uitstapjes” kan maken naar andere zaken waarvan Magris de noodzaak acht ze te benoemen. De zinsopbouw is lang met veel tussenzinnen, komma’s en verwijzingen. Dit maakt het niet altijd makkelijk leesbaar. Het boek kent geen duidelijke hoofdstukindeling. Het gaat meer om de drie personages in het boek wiens verhaal hij vertelt en soms vindt hij het nodig om een titel toe te voegen aan een deel van het verhaal.
“Zo wil Benigar op zijn graf ook geen kruis, maar de ster met de twee driehoeken en de slang, het theosofische symbool. Ook wat dit betreft – zoals bijna altijd in zijn leven, zijn denken en zijn relatie tot andere – lost een conflict zich op in harmonie.”
Meer vragen dan antwoorden
Het is even wennen aan de schrijfstijl van Claudio Magris, maar zodra je in acht neemt dat hij op dit moment één van Europa’s belangrijkste filosofen is, kun je de schrijfstijl beter hanteren of waarderen, net wat je wilt. Bij het lezen van Zuiderkruis komen er vaak meer vragen dan antwoorden naar voren uit het verhaal. Deze man spreidt zoveel kennis tentoon en wijdt soms ontzettend uit over een klein detail dat je soms de spreekwoordelijke draad kwijt raakt. Sommige delen moet je misschien niet één, niet twee, maar zelfs drie keer lezen om te begrijpen wat deze man bedoelt. En dan stipt hij kort een mythe aan waar je dan eigenlijk meer over zou willen weten en dat stopt hij allemaal in een boekje van nog geen honderdvijfenvijftig pagina’s. Heerlijk voor je eigen ontwikkeling, een echte aanrader!
drie ware en onwaarschijnlijke levens
€22,99
Op voorraad. Voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending!