Recensie: Dan Brown – Oorsprong

Summary
Met Oorsprong weet Dan Brown weer een erg spannend boek te brengen dat maar moeilijk weg te leggen is. Edmond Kirsch denkt de antwoorden gevonden te hebben op de vraag waar de mens vandaan komt en waar de mens naartoe gaat. Bij de onthulling van zijn antwoorden gaat het echter mis en moet Langdon zijn best doen om alsnog deze antwoorden te vinden terwijl hij moet vrezen voor zijn leven. Het grote puzzelelement is minder aanwezig, maar dat maakt het boek zeker niet minder. Fans kunnen weer volop genieten van een fantastische nieuwe thriller van Dan Brown.
9

Robert Langdon is terug en bevindt zich deze keer in Spanje. Hij is hier omdat hij van zijn goede vriend Edmond Kirsch een uitnodiging heeft gekregen om een speciaal door Kirsch gehost evenement bij te wonen in het Guggenheim-museum in Bilbao. De avond loopt echter anders dan verwacht en Langdon slaat samen met museumdirectrice Ambra Vidal op de vlucht. Er zijn echter grote machten in het spel die hun best doen om Langdon en Vidal tegen te houden en ze moeten vrezen voor hun leven. Wat volgt is een spannend avontuur op zoek naar antwoorden op de belangrijkste vragen in het leven.

Het personage Robert Langdon verscheen voor het eerst in het boek Het Bernini mysterie (2000), werd bekend in De Da Vinci code (2003) en verscheen daarna ook nog in Het verloren symbool (2009) en in Inferno (2013). In de boekverfilmingen wordt het personage altijd gespeeld door Tom Hanks. Robert Langdon is hoogleraar kunstgeschiedenis aan de universiteit van Harvard en weet veel van religie en religieuze symbolen. Hij is nooit getrouwd, maar komt in elk boek wel een leuke vrouw tegen waarmee hij samenwerkt in zijn zoektocht naar oplossingen. In Oorsprong is dat mevrouw  Ambra Vidal.

‘Zorg dat je mevrouw Vidal vindt en breng haar terug naar Madrid. Indien nodig onder dwang.’
‘En als Langdon voor problemen zorgt?’
Er viel een geladen stilte. ‘Probeer nevenschade zo veel mogelijk te beperken,’ antwoordde de beller ten slotte. ‘Maar deze crisis is ernstig. Zo ernstig dat het leven van professor Langdon niet ten koste van alles kan worden gespaard.’

Hoewel het hoofdpersonage dus niet nieuw is, kun je Oorsprong wel rustig lezen zonder de eerdere delen gelezen te hebben. Mocht je nog geen fan zijn van Dan Brown en nooit een boek van hem gelezen hebben, dan kan dat nu dus alsnog. Iedereen die wel al eerder werk van hem las heeft waarschijnlijk reikhalzend uitgekeken naar dit nieuwe boek en gelukkig is ook dit weer een pareltje. Het is weer een boek vol spannende, goeddoordachte mysteries die de lezer zeker zullen boeien. Al direct vanaf het begin weet het boek je beet te pakken en laat het je niet meer los. Succes met het wegleggen, misschien kan je beter een paar dagen vrij inplannen.

Dan Brown is dan ook niet iemand die zomaar wat schrijft en helaas voor de fans duurt het daarom vrij lang voordat er weer een nieuw boek van hem verschijnt. Hij steekt namelijk niet alleen veel tijd in het schrijven zelf, hij doet ook uitgebreid onderzoek. Voor zijn boek Oorsprong sprak hij tientallen deskundigen in computertechnologieën, kunst, geloof, Spanje, de Sagrada Família en eigenlijk over alles wat in het boek voorkomt. Dit zorgt er ook voor dat het boek geloofwaardig overkomt en tot nadenken aanzet, ook al blijft het toch fictie.

Waar in de vorige boeken met Robert Langdon vaak vele puzzels opgelost moesten worden is dat in Oorsprong niet het hoofdonderwerp. Helaas voor de grote puzzelaars. Dat maakt het boek echter zeker niet minder intrigerend. Ditmaal komt Langdon namelijk met nieuwe technologieën en nepnieuws in aanraking. Dan Brown doet dus duidelijk een poging om met zijn tijd mee te gaan en dat doet hij zeker niet onverdienstelijk. Wel gebruikt hij daarvoor veel vakterminologieën die misschien niet voor iedereen even makkelijk te begrijpen zijn en waardoor het boek voor sommigen misschien wat ingewikkeld wordt, maar voor anderen juist smullen is.

De belangrijkste vragen in Oorsprong gaan echter niet over technologie, maar over het ontstaan van de mens. Waar komen we vandaan? En waar gaan we naar toe? Edmond Kirsch denkt hier het antwoord op te hebben gevonden, maar vlak voordat hij deze wereldkundig kan maken gaat het helemaal mis. Iemand wil duidelijk voorkomen dat deze belangrijke vragen beantwoord worden. De taak ligt vervolgens bij Langdon om de antwoorden alsnog te achterhalen en dat zorgt voor een spannende reis door Spanje waarbij de nodige mooie en soms historische gebouwen en plaatsen bezocht moeten worden. Oorsprong heeft dan ook weer alles wat je van een Dan Brown-boek mag verwachten. Het is goed geschreven, bevat de nodige portie kunst en cultuur en is enorm spannend.

Written by
Merel is vooral een filmliefhebber die bijna elke week wel in de bioscoop te vinden is, vaak samen met redacteur Michael. Ze kijkt echter ook graag series, leest veel boeken en is tegenwoordig zelfs begonnen met gamen. Druk, druk, druk dus. Maar wel met leuke dingen waarover jullie alles kunnen lezen op de website.

Wat is jouw mening?

0 0

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.