Recensie: David Baldacci – De Waker

Samenvatting
De Waker is een fantastisch boek dat goed geschreven, enorm spannend en bovenal erg magisch is. Dat David Baldacci behalve thrillers ook prima thuis is in het fantasygenre heeft hij met de Vega Jane-reeks zeker bewezen. Een aanrader voor elke Harry Potter-fan of liefhebber van het young-adult genre.
8.5

Nadat Vega Jane samen met haar vriend Delph en haar hond Harry Twee het Moeras is ingevlucht verandert haar leven voorgoed. Ze kan niet meer terug naar het dorp Bitterbos waar ze vandaan kwam en zal dus de gevaren van het Moeras moeten trotseren. Volgens de verhalen is het nog nooit een Bitterling gelukt om te overleven in het Moeras, dat vol zit met bloeddorstige wezens en duistere magie. Zal het Vega Jane en haar vrienden wel lukken? Zullen ze ooit de andere kant van het Moeras weten te bereiken? En wat is precies de prijs die ze daarvoor zullen moeten betalen? Veel vragen waarop Vega Jane het antwoord niet weet, maar ze is vast van plan om de waarheid boven tafel te krijgen.

David Baldacci is een schrijver die we vooral kennen van de vele thrillers die hij geschreven heeft. Vele daarvan werden echte bestsellers en hij heeft wereldwijd dan ook al meer dan 100 miljoen exemplaren verkocht. In 2015 verscheen er echter een boek van hem in een heel ander genre dan we gewend zijn. De Voltooiing werd zijn eerste fantasythriller met Vega Jane in de hoofdrol. In dit boek zien we hoe Vega Jane werkt als voltooier in de fabriek van Bitterbos. Alles wat in de fabriek gemaakt wordt moet Vega Jane voorzien van de afwerking en ze is dan ook erg creatief. Maar dan verdwijnt haar vriend en baas opeens en gebeuren er een aantal merkwaardige dingen. Vega Jane gaat voorzichtig op onderzoek uit en komt er achter dat er misschien toch wel meer is dan alleen het dorp Bitterbos.

784bd735f53ddcdee88ef1a7960d0eeb_360x360_centerNiemand heeft het dorp Bitterbos ooit verlaten, want dit is gewoon onmogelijk. Het wordt omringt door het Moeras en dat is simpelweg niet te overleven. Iets anders dan het dorp en het Moeras bestaat er ook niet, dus waar zou je heen moeten? In het eerste boek zien we hoe Vega Jane er achter komt dat er misschien toch wel meer is, en samen met haar vriend Delph besluit ze de waarheid te gaan achterhalen. Op de vlucht voor de verschrikkelijke wezens die hun tegen willen houden springen ze van een gigantische klif af. Dan begint de bijzondere reis door het Moeras en daarmee ook dit tweede boek in de Vega Jane-serie, De Waker. Het boek kan eventueel los gelezen worden van zijn voorganger, maar dan mis je toch wel wat achtergrond informatie en ook een spannend verhaal. Het is dan ook zeker aan te raden om eerst De Voltooiier te lezen en dan pas aan De Waker te beginnen.

In De Waker barst de magie echt ten volste los en dit tweede deel is dan misschien ook nog wel beter dan zijn voorganger. Het doet met enige regelmaat denken aan de boeken van Harry Potter, met name door alle spreuken en tovenarij die in dit verhaal de boventoon voeren. Voor alle Harry Potter-fans is dit dan ook zeker een boek dat je moet lezen. Ook wat kwaliteit betreft kan het zich zeker meten met de boeken van J.K. Rowling. Het is goed geschreven, enorm spannend, en dus ook nog eens erg magisch. Eenmaal begonnen wil je het boek in één keer uitlezen en is wegleggen bijna onmogelijk. Na het lezen van dit boek kan je je dan ook alleen nog maar afvragen waarom Baldacci niet eerder begonnen is met het schrijven van fantasyboeken. Hoewel zijn ‘gewone’ thrillers van goeie kwaliteit zijn en lekker weglezen, lijkt het fantasygenre hem op het lijf geschreven.

‘En wat moeten we doen als hij opduikt?’ vroeg ik.
‘Dan moet je hem tegenhouden, Vega,’ zei ze gevoelvol.
‘Doden bedoel je?’
‘Met name deze spreuk is daar heel effectief voor.’ Ze hief haar toverstok en sloeg er als een zweep mee omlaag, recht naar het beeld van de chontoo. Ze riep uit: ‘Emaillis fixidus.‘ Een paars licht schoot uit de staf en botste tegen het beeld van de chontoo.

Anders aan dit boek in tegenstelling tot de meeste boeken van David Baldacci is ook dat dit boek niet alleen voor volwassenen geschreven is. Het is geschikt voor alle leeftijden en valt eigenlijk gewoon in het young-adult genre. De hoofdrolspelers in het verhaal zijn dan ook nog vrij jong. Vega Jane is pas vijftien anni oud. De handige gids achter in het boek verteld ons dat één annus 365 dagen is. Ook andere termen worden hier kort toegelicht en dat is af en toe wel handig want het Bitters is een taal die af en toe toch iets afwijkt van de taal die wij kennen. Ook worden een aantal magische wezens nog even benoemd en ook dat is fijn. Er zwerven namelijk zo veel magische wezens door het Moeras dat het niet vreemd is als je af en toe niet meer weet wat wat is, en vooral ook welke wel of niet gevaarlijk zijn. Helaas zijn de meeste wezens enorm moordzuchtig en veilig door het Moeras komen lijkt dan ook haast onmogelijk.

Ben jij nou benieuwd of Vega Jane het gaat redden? We hebben gelukkig een hele mooie prijsvraag waarbij je tot 10 oktober kans maakt om een exemplaar van dit fantastische boek te winnen. Doe dus gauw mee en wie weet kan jij binnenkort genieten van dit goedgeschreven fantasyverhaal van David Baldacci.

Geschreven door
Merel is vooral een filmliefhebber die bijna elke week wel in de bioscoop te vinden is, vaak samen met redacteur Michael. Ze kijkt echter ook graag series, leest veel boeken en is tegenwoordig zelfs begonnen met gamen. Druk, druk, druk dus. Maar wel met leuke dingen waarover jullie alles kunnen lezen op de website.

Wat is jouw mening?

0 0

3 Reacties

 1. Ik wist niet dat hij nu ook fantasy schreef. Misschien deel 1 maar eens proberen.

  Reageer
  • Ja ik vond het zeker verrassend.
   Ik vond het eerste deel ook erg leuk, maar dit tweede deel denk ik net iets beter.

   Reageer

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.