Recensie: Edward Docx – Laat los mijn hand

Samenvatting
Laat los mijn hand is een ontroerende roman over een vader met een ongeneeslijke ziekte. Vriendschap tussen mannelijke familieleden staat in dit boek centraal, maar ook humor en discussies spelen een rol. Het is een erg bijzonder boek en je zult er zeker van genieten.
7

In een Volkswagenbusje uit de jaren ’80 van Londen naar Zürich rijden, dat wil toch iedereen? Maar wat nou als je dit samen doet met je vader die ongeneeslijk ziek is? Louis Lasker beleeft het, samen met zijn halfbroers Ralph en Jack. Louis’ vader heeft namelijk een afspraak gemaakt om een einde te maken aan zijn leven. Deze afspraak vindt plaats in Zwitserland, omdat het in Engeland verboden is om iemand te helpen een einde te maken aan zijn of haar leven. Onderweg proberen ze er het beste van de maken – wat overigens niet altijd lukt – zodat Louis’ vader zijn leven op een waardige wijze tot een einde kan laten komen.

Louis’ vader, genaamd Larry, is ongeneeslijk ziek; hij heeft namelijk de spierziekte ALS. Als hij merkt dat hij erg verzwakt en snel achteruit gaat, besluit hij om een afspraak te maken om een einde te maken aan zijn leven. Eerst wilde hij zijn zoons niet vragen om mee te gaan, dus vroeg hij Doug, een vriend die hij eigenlijk niet zo goed kent. Louis (ook wel Lou) kwam hier achter en wilde zijn vader van gedachten proberen te veranderen zodat hij in leven zou blijven. Larry is echter vastberaden en is er dus zeker van dat hij dit wil doen. Helaas kan Lou niet beslissen over het leven van zijn vader en is het dus alleen maar mogelijk om zijn vader te ondersteunen in dit proces. Lou besluit om zijn vader zelf naar Zürich te rijden en wil eigenlijk ook dat Ralph en Jack mee gaan. Ralph en Jack zijn namelijk ook Larry’s zoons, maar dan van een eerder huwelijk. Ralph is een poppenspeler in het dagelijkse leven. Hij woont in Berlijn en is het eigenlijk niet eens met de beslissing van zijn vader, maar hij laat de keuze gewoon aan zijn vader over. Jack heeft kinderen en is werkzaam in een verzekeringsmaatschappij. Hij heeft dus een verantwoordelijke baan. In tegenstelling tot Ralph, laat Jack duidelijk weten dat hij tegen de beslissing van zijn vader is.

‘Heb je dit gepland?’ vraagt Jack.

‘Toen ik mijn datum doorkreeg, kreeg ik het idee. Toen heb ik… gewoon… ik heb gewoon op internet gekeken, en het was té toevallig. Ik wilde aanvankelijk alleen gaan, met Doug – je weet wel, Doug – omdat ik niet wist of jullie vrij zouden zijn…’

Het woord lijkt nu zo onbegrijpelijk – ‘vrij’ -, maar zo waren we; zo gebonden aan onze levens dat we het leven zelf niet konden zien.

In de eerste instantie rijden Lou en zijn vader alleen via Frankrijk naar Zürich. Ralph voegt zich bij hen tijdens een tussenstop in een restaurantje. Ook Jack komt de reis bijwonen nadat de familie zich tijdelijk heeft gevestigd op een camping. Hij kan zijn vader immers niet laten gaan zonder op z’n minst afscheid te nemen. Larry heeft verschillende activiteiten uitgezocht om te doen op de reis naar de kliniek, als mannen onder elkaar. Zo proeven Lou en Larry samen verschillende whiskey’s en maken ze meerdere tussenstops. Ook bezoeken de vier mannen samen een grot. Vader Larry heeft de tijd van zijn leven, maar tijdens de reis zijn er ook de nodige discussies. Ralph en Jack hebben namelijk nog geen vrede gesloten met een voorval dat zich vroeger heeft voorgedaan. Tijdens de reis wordt er nog veel gepraat en besproken.

Edward Docx is een Britse romanschrijver. Hij is geboren in 1972 en is de oudste van zeven kinderen. Hij bracht zijn eerste boek, genaamd The Calligrapher, uit in 2003. Laat los mijn hand is Docx’ vierde boek en deze is uitgegeven in juni 2017. Edward Docx woont en werkt in Londen en verricht geregeld journalistiek werk in Britse en Amerikaanse kranten en tijdschriften. Veel van zijn werken worden omschreven als literatuur, maar hij bestempeld zijn werken zelf als romans.

Laat los mijn hand is een inspirerend verhaal over de band tussen een vader en zijn zoons. Een roman zoals deze, over een familie die redelijk goed kan opschieten met elkaar, kom je bijna niet meer tegen. Ondanks dat het een beetje moeizaam op gang komt, is het boek nooit echt saai of langdradig. Docx heeft namelijk een hele eigen manier van beschrijven. Het is mooi om een roman te lezen over een familie die veel om elkaar geeft. Het verhaal is erg ontroerend, maar er wordt ook veel humor in vermengd. Dit maakt dat het geen zielig verhaal is, maar het laat je zien dat je ook op een waardige manier afscheid kunt nemen van je familie.

Metro Exodus - PS4
Metro Exodus - PS4
Score 4.3 van 5 sterren.
€25,99
Op voorraad. Voor 23:59 besteld, morgen in huis
Gratis verzending!
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Geschreven door
Siska Schorn is een 22-jarige Social Worker met een grote liefde voor planten en boeken. Af en toe kijkt ze wel een film of serie, maar ze is toch echt meer een boekenwurm. Daarnaast hangt haar muur vol met artistieke postcards en prints, van illustraties tot fotografie en van surrealisme en expressionisme tot abstracte kunst. Haar veelzijdigheid en creativiteit zorgen daarmee voor een brede interesse.

Wat is jouw mening?

0 0

1 reactie

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.