Recensie: Emily St. John Mandel – Het glazen hotel

Samenvatting
Het glazen hotel van Emily St. John Mandel is een niet-chronologische roman over Vincent, haar broer Paul, haar nieuwe man Jonathan en de samenhang tussen die drie karakters, die elk uit een compleet andere wereld komen en een ander leven leiden of hebben geleid. Verweven met elkaar en telkens met sprongen in de tijd probeert St. John Mandel je mee te nemen om uiteindelijk - na wat enorm lang aanvoelt in elk geval - bij een ontknoping te komen. De vraag is of je er dan nog wel (figuurlijk) bij bent om deze mee te maken en je te kunnen laten boeien.
4

Veelbelovend plot

In de glazen wand van Hotel Caiette op een Canadees schiereiland worden de dreigende woorden ‘Eet glas en sterf’ gegrift, wat een gast en ook voornamelijk het personeel van het hotel geschokt doet reageren. De barkeepster van het hotel, genaamd Vincent, raakt die avond aan de praat met de eigenaar van het hotel en investeerdermagnaat Jonathan Alkaitis, waarna zijn interesse in haar is gewekt en zij door hem wordt meegevoerd in zijn leven als zijn nieuwe trofee-vrouw. Of de affectie tussen hen al dan niet oprecht is en wederzijds is wordt in het midden gehouden, maar er is in elk geval sprake van gesteldheid aan Vincents kant. Toch stort haar wereld in als blijkt dat er sprake is van een piramidespel waarin Jonathan een sleutelrol speelt.

Waar Emily St. John Mandel een enorme hit heeft behaald met haar boek Station elf is het nu de vraag of dit tweede boek van haar, Het glazen hotel, net zo weet te boeien als haar debuutboek. Door het verhaal in niet-chronologische volgorde te vertellen probeert St. John Mandel in elk geval wat spanning in het boek aan te brengen, doordat er hierdoor een soort cliffhangers ontstaan: Wat heeft het precies voor gevolg dat de broer van Vincent, Paul, in het verleden per abuis de dood van een ander heeft veroorzaakt in een nachtclub? Hoe komt het dat Vincent overboord is geraakt van een schip en nu in het koude water ligt? En wat is er precies gebeurd waardoor Jonathan in de gevangenis is beland?

Té afwisselend

Hoewel dit stuk voor stuk zo benoemd best interessante wendingen zijn, komen deze eigenlijk allemaal niet prettig tot zijn recht. Waar de ene verhaallijn bijvoorbeeld net spannend wordt (als duidelijk wordt dat Paul de dood van een ander op zijn geweten heeft) springt het verhaal ineens naar een compleet ander personage en verhaallijn. Op zich zou dit niet zo erg zijn als dit zou betekenen dat deze andere personages ook boeiend zijn om over te lezen. Helaas is dit niet bepaald het geval. De zus van Paul, Vincent, is namelijk enorm oppervlakkig. Niet alleen als persoon, maar ook vooral door de manier waarop er over haar wordt geschreven. Zij kent eigenlijk maar weinig diepgang en weinig tot geen emotie, waardoor je als lezer totaal geen binding voelt met haar karakter. Zelfs als de mysterieuze dood van haar moeder ter sprake komt is dit niet boeiend genoeg omdat er emotioneel gezien niet zoveel speelt bij Vincent.

Lamgeslagen door oppervlakkigheid

Daarnaast wordt ook haar verhaallijn weer onderbroken, door wederom een ander personage genaamd Olivia, die eigenlijk maar zijdelings met het plot te maken heeft. Deze hoofdstukken gaan ook nog vrij lang door, zonder dat er al te veel duidelijk wordt over de samenhang van, of over het belang voor het algehele plot; waaróm is dat personage nou zo van belang? Het leest erg stroef en oppervlakkig en boeit eigenlijk te weinig om vol te willen houden. Het karakter van Jonathan, hoewel in de eerste instantie ook niet bijzonder interessant (maar wellicht komt dit vanwege het perspectief van Vincent), blijkt later in de gevangenis wel interessanter om over te lezen. Zijn verval van succesvol zakenman met een prachtig huis in Manhattan tot aan waar hij nu is beland, dat trekt dan wel ergens de aandacht. Echter, ook hier wordt de spanning de kop weer ingedrukt door weer eindeloos uit te wijden over weer nieuw geïntroduceerde personages die elk ook wederom erg oppervlakkig lezen, in de wereld van hun rijkdom.

Hierdoor komt het algehele plot die an sich best boeiend had kunnen zijn, niet tot zijn recht. Het einde van het verhaal is dan nog het meest interessant, maar omdat je dan inmiddels al figuurlijk lam bent geslagen met oppervlakkige rijkeluistypes komt de verrassing, voor zover een verrassing, ook niet meer over. Al met al dus heel jammer, want qua schrijfstijl zit het wel goed en je kunt ook echt wel merken dat Emily St. John Mandel een auteur is die kwaliteit in huis heeft.

Het glazen hotel
Het glazen hotel
roman
Score 4.3 van 5 sterren.
€22,99
Op voorraad. Voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending!
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Ilse Klein
Geschreven door
Ilse is iemand die zich graag bezig houdt met het lezen van boeken, het kijken van films en het spelen van games. Tenminste, als ze hier de vrije tijd voor kan vinden, want als moeder van een jong dochtertje en part-time werkzaam bij de overheid is het soms lastig om hiervoor de ruimte te vinden. Ze schrijft al sinds 2012 voor wat toen Undercover-Network was, en maakt sinds april 2016 ook deel uit van de hoofdredactie. Daarnaast is zij ook nog lid van de eindredactie van de site. Een drukke boel dus!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.