Recensie: Federico Varese – Maffia Inside

Summary
Maffia Inside is een zeer informatief boek, vol onthullende verhalen over beroemde maffiosi. Federico Varese legt duidelijk uit hoe het er aan toe gaat en welke waarden en normen belangrijk zijn voor de maffiosi. Toch zou de informatie beter overkomen als het een documentaire zou zijn in plaats van een boek.
6.5

Geloof het of niet, de maffia is overal. Dat maakt Federico Varese wel duidelijk met zijn boek Maffia Inside (Mafia Life). Aan de hand van verschillende maffiagroeperingen wordt er ingegaan op acht onderwerpen: geboorte, werk, management, geld, liefde, zelfbeeld, politiek en de dood. Hiermee schept hij een gedetailleerd en duidelijk beeld van hoe verschillende groepen maffiosi te werk gaan op deze gebieden. Door middel van afgeluisterde (telefoon)gesprekken, interviews, ongepubliceerde politiedossiers en onderzoek heeft Federico Varese veel informatie over de internationale georganiseerde misdaad verzameld. Hij neemt ons mee in de wereld van de maffia, van Italië tot Rusland en van Japan tot Hong Kong.

Belangen en regels

Als lezer leer je hoe de maffia omgaat met dingen als liefde, geld en de dood. Maar je leert ook hoe ze strenge regels hanteren en hoe deze regels zijn veranderd door de jaren heen. Georganiseerd en gestructureerd zijn twee woorden die de werkwijze van de beroemde maffiosi beschrijven. Binnen alle maffia’s zijn machtsverhoudingen en geld belangrijk, maar het allerbelangrijkste is je Familie beschermen. De leden van de maffia zijn je Familie – dus hiermee wordt niet je eigen familie bedoeld. Andere regels die voor de meeste maffiosi gelden zijn: ‘Houd geen geld achter van de bende.’ en ‘Begin nooit een relatie met vrouwen van andere leden.’ Het is opvallend dat deze regels bij elke maffia wel voorkomen. Ook zijn er een paar regels die per maffia verschillen. Zo heeft de Siciliaanse maffia de regel dat leden alleen maar door andere leden mogen worden geëxecuteerd als daar aanvaardbare redenen voor bestaan. Natuurlijk komt het wel eens voor dat regels veranderen. De Russische maffia (vory) had van 1920 tot 1950 de regel ‘Passieve homoseksualiteit is strikt verboden.’ Deze regel is na 1950 afgeschaft.

Het is erg indrukwekkend hoe goed de maffia haar zaakjes op orde heeft. Veel dingen zijn goed geregeld en er is zeker over consequenties nagedacht. Wat ook opvallend is, is dat het systeem van de maffia redelijk wat weg heeft van het politieke systeem. Er wordt een leider aangewezen en deze leider heeft het voor het zeggen, ook geeft deze aan wie de onderbazen zijn. Elke onderbaas krijgt als het ware de kans om nieuwe leden “uit te nodigen”. Deze leden worden goed geobserveerd voordat ze überhaupt worden voorgesteld aan de maffiabaas. Ook moeten de nieuwe leden een soort eed af leggen om toe te treden tot de maffia. Bij elke maffia verschilt deze eed, maar bij de meesten moeten de nieuwelingen de regels opnoemen en “zweren op hun bloed” dat ze voor altijd de maffia zullen steunen.

Federico Varese

Federico Varese is een hoogleraar criminologie aan de Universiteit van Oxford. Hij heeft gestudeerd aan de Universiteit van Bologna, Cambridge en Oxford en woonde in Italië, Canada, Rusland, Amerika en Engeland. Varese is vooral geïnteresseerd in de georganiseerde misdaad en Maffia Inside (Mafia Life) is dan ook al zijn derde boek over dit onderwerp. Zijn andere boeken heten The Russian Mafia en Mafias on the Move. Ook heeft hij verschillende artikelen voor The Times en een Italiaanse krant geschreven.

Wat betreft de manier waarop Varese schrijft en de informatie die hij geeft, zou het beter zijn als Maffia Inside een documentaire was in plaats van een boek. Je leest er niet vlug door heen en het is af en toe wat langdradig. Wel krijg je een goede indruk van wat de maffia doet en hoe ze te werk gaat, zelfs als je er nog niet zo veel over weet. Varese brengt de informatie op zo’n manier dat het duidelijk is voor een leek. Er worden veel voorbeelden gegeven en er zitten ook verschillende afbeeldingen in het boek. Dit alles zorgt er voor dat je een nog beter beeld krijgt van hoe het er bij de maffia aan toe gaat. Achterin het boek zijn een paar bijlagen te vinden die een samenvattend overzicht geven van wat de regels bij de verschillende groeperingen zijn en hoe de maffiastructuur binnen deze groeperingen is.

Jump Force - Xbox One
Jump Force - Xbox One
Score 5.0 van 5 sterren.
€50,88
Uiterlijk 27 juli in huis
Gratis verzending!
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Written by
Siska Schorn is een 22-jarige Social Worker met een grote liefde voor planten en boeken. Af en toe kijkt ze wel een film of serie, maar ze is toch echt meer een boekenwurm. Daarnaast hangt haar muur vol met artistieke postcards en prints, van illustraties tot fotografie en van surrealisme en expressionisme tot abstracte kunst. Haar veelzijdigheid en creativiteit zorgen daarmee voor een brede interesse.

Wat is jouw mening?

0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.