Milaan, 1495. Leonardo da Vinci is bezig met zijn nieuwste meesterwerk: de muurschildering van Het Laatste Avondmaal. Het concentreren daarop wordt hem niet makkelijk gemaakt wanneer zijn leerling een afgehakte hand ‘steelt’ die hij vlakbij Leonardo’s studio in de Corte Vecchia vindt. Niet al te veel later wordt in een franciscaans klooster de bijbehorende monnik gevonden, die duidelijk met geweld om het leven is gebracht. Leonardo en zijn leerling Gian Giacomo raken steeds dieper betrokken, zeker als het portret van Luca Paciolli, een beroemde wiskundige en goede vriend van Leonardo, daar een rol in blijkt te spelen. Zoekend naar de waarheid gebruikt Leonardo tal van aanwijzigingen in zijn eigen meesterwerk, waardoor Het Laatste Avondmaal zijn meest mysterieuze creatie ooit wordt.
Voor het eerst in het Nederlands
Laten we bij het begin beginnen. Het Geheim van Leonardo Da Vinci is het eerste boek van Francesco Fioretti dat in het Nederlands wordt uitgebracht. Tot nu toe waren zijn boeken alleen maar in het Italiaans verkrijgbaar. Dit boek is vorig jaar ook in het Italiaans verschenen als La biblioteca segreta di Leonardo. Het zal dan ook voor vele van ons de eerste aanraking zijn met het werk van Fioretti. Die kennismaking kan wat stroef verlopen want de schrijfstijl van Fioretti is, op zijn zachtst gezegd, behoorlijk academisch.
Dat is niet meteen een probleem en het maakt het boek ook absoluut niet minder interessant, maar wel een stuk lastiger om er even in te komen. Het beperkt zich overigens ook niet alleen tot academische teksten, die logisch zijn als je bedenkt dat Da Vinci een groot liefhebber was van wiskundige vraagstukken, waar hij helaas door zijn nederige komaf niet echt de opleiding voor had. Sowieso was Leonardo zeer leergierig en dat merk je wel als je dit boek leest. Leonardo gebruikt de kunst dan ook om zijn drang naar kennis te bevredigen.
Met een vragende blik wees Leonardo naar het hangende veelvlak.
‘Dat is een icosihexaëder, een archimedisch lichaam,’ zei de wiskundige. ‘In de breedte, de lengte en de hoogte zijn het drie achthoeken opgebouwd uit vierkante vlakken. Als je de gedeelde vlakken van het totaal aftrekt, gaat het dus om acht plus zes plus vier is samen achttien vlakken, en acht driehoekige vlakken, gelijkzijdige driehoeken, waarvan de zijde gelijk is aan de zijde van elk vierkant.’
Een reis door het Italië van eind 15e eeuw
De manier waarop dit boek het verhaal vertelt, zorgt ervoor dat we meegenomen worden op een reis langs diverse prominente steden in Noord-Italië en de belangrijke personen uit die tijd. Daarnaast zien we Leonardo ook op een andere manier en komen we meer te weten over ook zijn meer eenvoudige kant. Een man onzeker van zijn positie en dus met de noodzaak om enige vorm van liefde uit te sluiten. Niet dat hij zichzelf daar überhaupt waardig voor achtte.
Francesco Fioretti heeft het boek verder opgeluisterd met diverse aantekeningen van Da Vinci zelf, wat absoluut iets toevoegd aan de geloofdwaardigheid en de klasse van dit boek. Het is waanzinnig interessant om te zien op welke manier Leonardo Da Vinci zich voorbereidde op Het Laatste Avondmaal. Hoe hij de mensen op straat zag die hij geschikt achtte voor bepaalde personages in dit fameuze schilderij. De ene alleen goed genoeg voor een hand, de ander echt puur als het gezicht van.
Milaan, 1495. Leonardo is bezig met een nieuw meesterwerk, maar een reeks verontrustende gebeurtenissen leidt hem af
€34,-
Uiterlijk 27 juli in huis
Gratis verzending!