Recensie: Giles Kristian – Camelot

Samenvatting
Camelot voelt aan als een direct vervolg op Lancelot, dat in 2018 verscheen. Inmiddels is er in Groot-Brittannië tien jaar verstreken sinds de slagveld waarbij Lancelot zijn leven verloor. Camelot focust zich nu voornamelijk op zijn zoon, Galahad. Galahad wordt door Iselle en Gawain getraind om de krijger te worden die zijn vader ooit was. Het verhaal klinkt interessant en dat is het ook zeker, maar het komt allemaal wel traag op gang. Ook de titel van het boek schept behoorlijk wat verwachtingen die niet geheel terecht zijn. Desondanks is Camelot een sterk boek, maar het weet het niveau van Lancelot niet te evenaren.
7

Camelot

Groot-Brittannië wordt getergd door duisternis: moordpartijen, hongersnood en anarchie verscheuren het land. Zijn legers zijn verwoest, alle helden zijn dood of vermist. Zowel Arthur als Lancelot sneuvelde in de laatste, grote veldslag en Merlijn is sindsdien niet meer gezien. Wat de Engelse adel betreft is de tijd van samenwerking voorbij: ze bekommeren zich voortaan enkel nog om hun eigen land en zullen zich nooit meer verenigen zoals ze dat voor Arthur deden in Camelot.

In een geïsoleerd klooster in de moerassen van Avalon woont het nieuwste lid uit de orde: Galahad. Na een bloederig gevecht neemt hij zich voor om zijn geloften af te leggen en het leven dat hij tot dan toe heeft gekend voorgoed achter zich te laten. De temperamentvolle Iselle en de doorgewinterde krijger Gawain nemen hem onder hun hoede. Langzaam maar zeker zal de jongeman zijn lot als de zoon van Lancelot accepteren en de meest gevierde en beruchte krijger worden die Groot-Brittannië ooit heeft gekend.

Giles Kristian

De Engelse auteur Giles Kristian is iemand die van alles geprobeerd heeft in het leven. Zo maakte hij vroeger deel uit van de Engelse boyband Upside Down en is hij ook nog eens medeoprichter van een filmproductiemaatschappij, waar hij de verhalen schrijft en ook produceert. Zijn echte passie ligt toch bij het schrijven van boeken, het liefst wel boeken waarbij historische feiten een grote rol spelen. In 2010 begon hij met de reeks Raven, waarbij de boeken geïnspireerd waren op de Vikingen. Ook schreef hij over de Engelse burgeroorlog en nog meer over Vikingen. Dit laatste komt voornamelijk vanwege zijn afkomst. Zijn moeder komt uit Noorwegen en zijn vader uit Engeland. Beide landen hebben een sterke link met de Vikingen.

Zijn Nederlandse doorbraak kwam pas in 2018. Toen verscheen bij uitgeverij Boekerij het boek Lancelot, een verhaal over een van Arthur’s krijgers. Het was een spannend verhaal over broederschap, vriendschap en verraad. Een vertelling van Arthur, zijn zwaard Excalibur en de druïde Merlijn die we nog niet eerder kenden. Het verhaal werd afgesloten met een open einde, waar je als lezer heerlijk over kon fantaseren. Dat fantaseren komt nu ten einde, want Giles Kristian besloot namelijk op advies van vrienden en zijn uitgever om toch een soort van vervolg te schrijven, namelijk Camelot.

 

Tweeluik?

Camelot is eerder een tweeluik dan dat het een direct vervolg is op Lancelot. Dat zijn de woorden van de schrijver op het eind van het boek. Toch voelt Camelot eerder aan als een direct vervolg op Lancelot, ondanks dat het boek een op zichzelf staand verhaal is. In Camelot staat het verhaal rond Galahad centraal. Galahad is de zoon van Lancelot die zijn vader zag sneuvelen. Hij werd daarna meegenomen naar de broeders van de Meidoorn en daar is hij opgegroeid. Er is sinds het einde van Lancelot tien jaar verstreken en Galahad is een jongeman die zichzelf moet bewijzen tegenover de broeders om daadwerkelijk deel uit te mogen maken van de orde. Ondertussen wordt het land geteisterd door de Saksen en vallen de dorpjes een voor een. Ook de broeders worden op den duur aangevallen en Galahad maakt kennis met Iselle, een lokale krijger die hem beschermt. Daarnaast leert Galahad ook Gawain kennen, een krijger die ooit naast Lancelot en Arthur vocht tegen de Saksen.

Iselle en Gawain moeten van Galahad de krijger maken die zijn vader ooit was, want Gawain is op een missie. Hij moet namelijk op zoek naar Merlijn om het geloof in het land te herstellen. De Saksen moeten verdreven worden om ervoor te zorgen dat Groot-Brittannië weer het land kan worden wat het ooit is geweest. Kunnen zij Merlijn vinden en hoe draagt hij bij aan deze missie? En lukt het Iselle en Gawain om van Galahad een echte krijger te maken?

‘De koning knikte en zijn lippen werden een dunne streep. Ik betwijfelde dat hij Gawain geloofde, dat Arthur zou herrijzen en hij de koningen van Brittannië weer zou voorgaan in de strijd, maar volgens mij verlangde hij ernaar. ‘

Lastig te volgen

Op papier klinkt het allemaal erg aardig en spannend. Toch is het zo dat het begin van het boek erg traag op gang komt. De spanning ontbreekt en daardoor voelt het gewoon erg saai aan. Dit verandert richting het einde en dat is maar goed ook. Lancelot was namelijk vanaf het begin tot aan het eind echt een knaller. Dat ontbreekt dus bij Camelot. Toch is het zeker geen saai boek, want het geeft je wel meer inzichten op het einde van Lancelot. Je maakt ook de ontwikkelingen mee die Galahad ondergaat. En ja, het wordt op den duur ook zeker actievol en het boek bevat ook een aantal opmerkelijke wendingen, maar je moet dus eerst door de zure appel heen bijten om vervolgens verrast te worden met een goed verhaal.

Het boek kent 23 hoofdstukken die behoorlijk lang zijn. Tel daarbij op dat het boek 471 bladzijdes telt en je dus niet zomaar even een hoofdstuk uitleest. Een opmerkelijke keuze is ook wel de titel van dit boek. Camelot komt als locatie maar sporadisch voor in het boek, echter geeft de schrijver op het einde ook aan dat Camelot veel sterker als titel overkomt dan Galahad. Je hebt als lezer hierdoor wel het idee dat het verhaal rond Camelot zou afspelen en dat is dus niet waar. Ondanks dit alles is Camelot wel een sterk boek, maar weet het zeker niet het niveau te evenaren van Lancelot.

Camelot
Camelot
Hun legers zijn verwoest. Hun helden dood of vermist. Eén man kan het verschil maken.
Score 4.2 van 5 sterren.
€23,99
Op voorraad. Voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending!
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Geschreven door
Sylvano heeft in 2008 Undercover-Gaming opgericht wat in 2013 overging in Undercover-Network en nu Play Watch Read is geworden. In zijn vrije tijd is hij te vinden op de Xbox One, PlayStation 4 of de Nintendo Switch. Naast gamen leest hij ook geregeld een boek en is zijn favoriete schrijver Harlan Coben. Ook pakt hij geregeld een film mee in de bioscoop of ligt hij languit op de bank te bingewatchen.

Wat is jouw mening?

0 0

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.