Recensie: Gregg Hurwitz – De president

Summary
De president is het vierde boek in de actievolle serie over Evan Smoak, oftewel Orphan X. Dit keer neemt hij het op tegen wat waarschijnlijk de best beveiligde persoon ter wereld is: de president van de Verenigde Staten. Dit zorgt weer voor een boek vol met actie dat boeiend weet te blijven tot het einde en dat je in één ruk uitleest.
8.5

Orphan X is terug

De president is het vierde boek in een reeks over Evan Smoak, ook wel bekend onder zijn codenaam Orphan X. Hij werd in het Orphan-programma getraind tot een van de beste geheimagenten ter wereld, maar ondertussen is hij uit dit programma gestapt. Om zijn schuldgevoel voor wat hij in het verleden gedaan heeft te sussen probeert hij nu de mensen te helpen die zijn hulp het hardst nodig hebben, maar zijn verleden laat hem helaas nog niet met rust en komt in dit vierde boek wederom achter hem aan.

De man die ooit betrokken was bij het ontstaan van het Orphan-programma is ondertussen opgeklommen tot een van de belangrijkste mensen ter wereld: de president van de Verenigde Staten. Om te verdoezelen dat hij ooit aan het programma meewerkte heeft hij nu echter besloten om alle Orphans uit de weg te ruimen. Hiervoor roept hij de hulp in van zijn eerste Orphan en protegee, Orphan A. Maar Evan krijgen ze natuurlijk niet zomaar te pakken en daarnaast heeft Evan besloten dat het tijd is om terug te slaan.

Evan zei: ‘Ik heb generaals vermoord. Ik heb ministers van Buitenlandse Zaken vermoord. Ik heb topindustriëlen vermoord.’
De stem gaf even kalm als altijd antwoord. ‘Maar je hebt nog nooit de president van de Verenigde Staten vermoord.’
Een fractie van een seconde zag Evan de grote man in beeld verschijnen; enkel zijn achterhoofd en de bovenkant van het op maat gemaakte colbertje dat zijn schouders omspande. Hij had een arm geheven, waarmee hij een telefoon tegen zijn oor hield.
Evan zei: ‘Nog niet’, en verbrak de verbinding.

De president

Als je de president van de Verenigde Staten achter je aan hebt, dan is dat natuurlijk niet mis. Maar als je dan besluit terug te slaan, dan wordt het verhaal natuurlijk nog veel spannender. Evan heeft in zijn leven al heel wat mensen vermoord, en deze missie is daarin niet anders dan andere missies vindt hij. Het doelwit wordt deze keer alleen iets beter bewaakt en dus moet Evan met een extreem goed plan op de proppen komen om de de president te kunnen vermoorden. De grootste uitdaging zit hem niet alleen in het verzinnen van een plan, maar ook in het in leven blijven. Met de goed getrainde Orphan A die hem op de hielen zit, is het extra uitkijken geblazen. En dan komt er ook opeens nog een telefoontje binnen van iemand die zijn hulp nodig heeft. Actie, drukte, spektakel en veel technische snufjes volgen elkaar op.

Het verhaal is een vervolg op de eerder verschenen boeken en er zitten ook een heel aantal terugkerende personages in. Hoewel het boek in principe los te lezen is, wordt er wel wat achtergrondinformatie gegeven in de andere boeken. Daarom is het dus toch aan te raden eerst de andere Orphan X-boeken te lezen. De boeken die hieraan voorafgingen zijn: Orphan X, De Nergensman en De rekruut. Allen zijn vlot geschreven en zitten vol met actie, maar misschien dat De president nog wel net een tikje actievoller en spannender is dan zijn voorgangers. Dit heeft natuurlijk vooral te maken met het doelwit en het ingenieuze plan dat nodig is om een van de best bewaakte personen ter wereld te vermoorden.

Een niveau hoger

Veel oude bekenden komen even om de hoek kijken in dit boek, maar de twee favoriete medebewoners van de flat die een steeds grotere rol leken te krijgen in de vorige boeken, zijn nu duidelijk even bijzaak. Dit is op zich jammer, want deze bijzondere relatieontwikkeling was best leuk om te lezen. Gelukkig zitten er echter ook weer genoeg nieuwe personages in het boek die weten te boeien. Vooral de jongen die Evan belt voor hulp is erg bijzonder, maar helaas is zijn rol niet echt groot te noemen. De missies waarin Evan mensen te hulp schiet zijn nu natuurlijk even niet zo belangrijk en het is eigenlijk haast verrassend dat de schrijver er toch nog zo’n missie tussendoor heeft gegooid.

Gregg Hurwitz is echter een schrijver die weet wat hij doet. Zijn schrijfstijl is vlot, spannend, strak en bevat veel oog voor details. Vaak wordt hij vergeleken met schrijvers als Lee Child en vooral ook met David Baldacci. Met De president laat hij echter zien dat hij misschien wel beter is dan deze grote namen. Zoals eerder al benoemd is dit boek nog net wat spannender dan zijn voorgangers en zit het weer boordevol met actie. Het is zo intrigerend dat je het boek in een keer wilt uitlezen en gelukkig blijkt het plot uiteindelijk niet teleur te stellen. Een ingenieus plan ontvouwt zich en vervolgens kan je je alleen maar afvragen hoe een volgend boek over Evan Smoak hier nog overheen zou kunnen.

Orphan X 4 -   De president
Orphan X 4 - De president
Score 4.8 van 5 sterren.
€22,99
Op voorraad. Voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending!
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Written by
Merel is vooral een filmliefhebber die bijna elke week wel in de bioscoop te vinden is, vaak samen met redacteur Michael. Ze kijkt echter ook graag series, leest veel boeken en is tegenwoordig zelfs begonnen met gamen. Druk, druk, druk dus. Maar wel met leuke dingen waarover jullie alles kunnen lezen op de website.

Wat is jouw mening?

0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.