Recensie: Gregg Hurwitz – De verloren zoon

Samenvatting
Een vrouw die beweert zijn moeder te zijn vraagt Evan Smoak om hulp. Maar is zij inderdaad wel familie? En kan Evan dan zijn eigen regel (laat het niet persoonlijk worden) wel overtreden? De verloren zoon is alweer het zesde boek in de Orphan X-reeks en ook deze keer zit het boek vol met actie. Actie en een heel klein stukje familiedrama. Het boek is verder niet heel vernieuwend, maar toch blijven de Orphan X-boeken nog altijd lekker om te lezen.
8

Orphan X-reeks

De verloren zoon is het zesde boek in de Orphan X-reeks en hoewel in theorie de boeken best afzonderlijk van elkaar gelezen zouden kunnen worden, of je er op zijn minst een paar zou kunnen overslaan, geldt in de praktijk toch dat het handiger is om de hele reeks te lezen. Dat geldt vooral voor dit zesde deel waarin veel personages voorbij komen uit voorgaande delen. Mocht je dus nog niet weten wie Orphan X is, de recensie van het eerste boek (met de gelijknamige titel) vind je hier. Een overzicht van al onze recensies over Orphan X kan je hier terugvinden. Mocht je besluiten om deze recensie verder te lezen, wees dan voorbereid op een enkele spoiler.

De verloren zoon

Het vorige boek eindigde met een enorme cliffhanger, want hoofdpersoon Evan Smoak, oftewel Orphan X, werd gebeld door iemand die beweert zijn moeder te zijn. In eerste instantie denkt Evan dat het een grap is of dat iemand hem in de val wil laten lopen, maar de vrouw blijft maar bellen en uiteindelijk kan Evan het niet meer negeren. Hij besluit haar te ontmoeten en haar verhaal aan te horen, want de reden dat ze Evan belt is eigenlijk vooral omdat ze zijn hulp nodig heeft. Niet voor zichzelf, maar voor Andrew Duran, die per ongeluk betrokken is geraakt bij een levensgevaarlijke zaak.

De gemiste oproep hield hem bezig. De vrouw die hem steeds probeerde te bereiken was kennelijk niet van plan snel op te geven. Wat moest ze in hemelsnaam van hem? Wie had haar op hem afgestuurd?

Familie

Elk nieuw deel in de Orphan X-reeks lijkt Evan Smoak een heel klein beetje menselijker te worden. In het begin was hij nog de goedgetrainde moordmachine zonder een privéleven en mensen om wie hij gaf, maar langzaam maar zeker begint dit te veranderen. Er zijn al meerdere mensen het leven van Evan binnen komen wandelen, waaronder Joey die voelt als familie, maar nu komt er ook nog eens een echt familielid om de hoek kijken zo lijkt het. Iemand die ook nog eens zijn hulp nodig heeft.

De regels overtreden

Eigenlijk was Evan ondertussen met ‘pensioen’. Hij heeft de president beloofd te stoppen met wat hij doet en in ruil daarvoor heeft hij gratie gekregen. Deze gratie wordt echter opgeheven als hij weer aan de slag gaat. Daarnaast is een van zijn basisregels dat een klus nooit persoonlijk mag zijn. Een regel die hij dus ook nog overtreedt als hij de hulpvraag van zijn eventuele moeder beantwoordt. Toch zou er natuurlijk geen nieuw boek zijn als er geen spannend complot voorbij zou komen met de nodige actie. Het laat zich dan ook wel al raden dat Evan alle regeltjes aan zijn laars lapt en het nieuwe spannende avontuur aangaat.

Gregg Hurwitz

Schrijver Gregg Hurwitz heeft ondertussen al tweeëntwintig boeken op zijn naam staan, waarvan deze reeks verreweg de bekendste is. Ondertussen is dit dus alweer het zesde deel en doet Hurwitz eigenlijk precies wat je van hem verwacht. Het is een actievol boek dat vlot geschreven is en daardoor makkelijk wegleest. Heel verrassend is het verhaal verder niet meer en als je de vorige boeken gelezen hebt dan weet je als lezer ook wel ongeveer wat je kan verwachten aan actie. Wel is Hurwitz duidelijk bezig met de ontwikkeling van het personage en dat maakt dit boek toch weer interessant.

Op naar de volgende

Al met al is dit boek weer een typische Orphan X-actiethriller geworden die zeker niet onderdoet voor zijn voorgangers, maar ook niet heel vernieuwend is. Het familie element is interessant en wordt gedurende het verhaal ook nog steeds iets interessanter, maar verder is het verhaal redelijk voorspelbaar. Voorspelbaar tot de allerlaatste bladzijde dan tenminste, want net als het vorige boek weet Hurwitz ook hier weer af te sluiten met iets bijzonders. Zou er nog een vervolg komen?

Orphan X 6 - De verloren zoon
Orphan X 6 - De verloren zoon
Score 4.5 van 5 sterren.
€24,99
Op voorraad. Voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending!
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Geschreven door
Merel is vooral een filmliefhebber die bijna elke week wel in de bioscoop te vinden is, vaak samen met redacteur Michael. Ze kijkt echter ook graag series, leest veel boeken en is tegenwoordig zelfs begonnen met gamen. Druk, druk, druk dus. Maar wel met leuke dingen waarover jullie alles kunnen lezen op de website.

Wat is jouw mening?

0 0

1 reactie

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.