Evan Smoak is niet zomaar iemand, hij is op en top getraind en wordt ook wel de ‘Nergensman’ genoemd. Onder deze naam helpt hij mensen die in de problemen zitten en niemand hebben om naar toe te gaan. Tijdens het oplossen van zo’n probleem wordt hij echter opeens in een hinderlaag gelokt en verdoofd. Eenmaal bijgekomen bevindt hij zich opgesloten in een kamer en moet hij alles op alles zetten om hieruit te kunnen ontsnappen. De man die Evan gevangengenomen heeft is echter lang niet dom en lijkt overal over te hebben nagedacht. Al gauw komt Evan er achter dat hij zelf zwaar in de problemen zit.
De Nergensman is de opvolger van het boek Orphan X waarin er kennisgemaakt wordt met Evan Smoak en zijn werk. Dit eerste boek werd al goed ontvangen en kreeg van ons ook een 8. Evan Smoak is te vergelijken met een personage als Jack Reacher van Lee Child of Will Robie van David Baldacci. De schrijfstijl van de schrijver Gregg Hurwitz doet daarnaast ook erg denken aan de schrijfstijl van bijvoorbeeld David Baldacci: vlot, spannend, strak en met een oog voor detail. Dit maakte zijn eerste boek over Evan al tot een fijn boek om te lezen en gelukkig is dat ook in dit tweede boek weer het geval.
Het is niet per se nodig om eerst het eerste deel over Evan Smoak te lezen, handig is het echter zeker wel, want veel personages komen weer terug en het biedt een mooi kijkje in hoe Evan geworden is tot wie hij nu is. Net als in het eerste boek bevat ook dit tweede boek een aantal flashbacks naar de jeugd en de training van Evan Smoak. Deze afwisseling met het heden zorgt ervoor dat het boek net wat meer te bieden heeft. Het verhaal in het heden biedt namelijk weinig ruimte voor variatie aangezien dit zich grotendeels op één plek afspeelt, met dezelfde personen. Dit zorgt er helaas dan ook voor dat het verhaal iets inkakt tegen het einde en het gevoel ontstaat dat het middenstuk misschien net iets te lang is.
Ondanks dat ene minpuntje is er verder eigenlijk weinig kritiek te geven op De Nergensman. Het is een boek vol met actie en er is duidelijk goed over nagedacht. Gregg Hurwitz schrijft dan ook nooit zomaar iets, maar doet altijd zorgvuldig onderzoek. Hij heeft getraind met de Navy SEALs, is undercover gegaan in een cult groepering en heeft nog veel meer intrigerende dingen gedaan om zijn boeken zo goed mogelijk te kunnen schrijven. Hij heeft dan ondertussen ook al een aantal boeken op zijn naam staan, waaronder bijvoorbeeld De Misdaadschrijver. Dit boek werd al bekroond tot de beste thriller van 2007 door de International Thriller Writers Association.
Evan schoof de servetring over zijn wijs- en middelvinger. Ze pasten precies in de holle steel, die nu de voorste knokkels beschermde.
Die van zijn vingers een wapen maakte.
‘Ik speel geen spelletjes,’ zei Evan.
Hij sprong overeind en stootte zijn beschermde vingers dwars door Chuys oog, recht zijn hersenpan in.
De Nergensman is alles bij elkaar weer een goed boek geworden met Evan Smoak in de hoofdrol. Dit keer heeft hij twee verschillende groepen vijanden en één van die vijanden heeft hem gevangen genomen terwijl de andere ernstig hun best doen om hem te vinden en te vermoorden. René, de man die Evan gevangen genomen heeft is echter vooral uit op geld, al zal hij er niet voor terugdeinzen om Evan ook van het leven te beroven. Voorlopig probeert hij Evan echter in leven te houden en dit geeft Evan dus de kans om te proberen te ontsnappen. Helaas heeft René niet de meest makkelijke plek uitgekozen om Evan op te sluiten en laat hij zich ook niet zomaar beetnemen. Evan is echter niet de eerste de beste en de strijd tussen deze twee slimme koppen is dan ook nog lang niet gestreden.
Op een klein momentje na tussen het midden en het einde van het boek dat deze iets inzakt wat spanning betreft, verveelt het boek verder nergens. De nodige slechteriken verliezen het leven, oude bekenden uit het eerste boek komen terug en het einde belooft ons min of meer dat er ook weer een nieuw boek aan zit te komen met Evan in de hoofdrol. De Nergensman is in ieder geval een boek dat de liefhebbers van actievolle thrillers zeker zal bekoren.