Recensie: Gregg Hurwitz – De rekruut

Summary
De rekruut is het derde deel in de Orphan X-reeks van Gregg Hurwitz. Evan Smoak is er weer en moet het wederom opnemen tegen gevaarlijke tegenstanders. Dit keer wordt hij echter opgezadeld met de zestienjarige Joey, waarvan hij nog niet weet of hij haar moet wegsturen om te beschermen of dat hij haar moet laten helpen. De rekruut is weer een actievol boek geworden dat je binnen no-time uitleest.
8

De Oprhan X-reeks

De rekruut is al het derde boek in de reeks over de geheim agent Evan Smoak. Het eerste boek, Orphan X, laat je kennismaken met Evan Smoak en vertelt hoe hij is opgegroeid tot de man die hij nu is. Hij helpt mensen die in grote problemen terecht zijn gekomen, maar heeft helaas zelf ook de nodige problemen. Er is echter vrijwel niemand die zo goed getraind is als hij en dat is maar goed ook. Het eerste boek zit vol actie en is spannend, maar is vooral ook een kennismaking met Evan Smoak die als orphan X opgroeide en de bijnaam De Nergensman kreeg.

Zijn bijnaam is ook direct de titel van het tweede boek. In dit boek komt Evan in grote problemen als hij plotseling ontvoerd wordt. Er komen weer een aantal personages terug uit het eerste deel, maar het boek valt ook los te lezen. Dit geldt uiteindelijk ook voor dit derde boek. Hoewel ook hier weer de nodige personages uit de eerdere boeken terugkomen, worden deze wel genoeg geïntroduceerd dat het boek los te lezen valt. Ook Evan zelf en zijn leven krijgen weer een kleine introductie. Toch is het echter altijd de moeite waard om eerst de eerdere delen even te lezen voor je in dit derde boek begint.

Ze scheerde rakenlings langs hem heen, op weg naar de voordeur. ‘Kom op. We gaan naar de Target.’
‘Target?’
‘Ja daar verkopen ze die kabels. En ik heb ook andere spullen nodig.’
‘Zoals?’
Ze draaide zich in de deuropening naar hem toe. ‘Je hebt geen zeep. Ook geen shampoo. Geen conditioner. Geen lakens. Geen kussens. En ik heb ook andere zaken nodig.’
‘Ik kan alles voor je halen.’
‘Meisjesdingen.’
O.
‘Op naar de Target dan,’ zei hij.

De rekruut

Evan Smoak is opgegroeid in een trainingsprogramma waarin hij Orphan X genoemd werd. Omdat niemand hem ooit kon vinden nadat hij eruit stapte, krijgt hij ook wel de bijnaam De Nergensman. Maar behalve zijn eventuele echte naam zijn we nu toch wel door de titels voor boeken heen die naar Evan verwijzen. Tijd voor iets anders dus; het derde boek heet dan ook De rekruut. Nou was Evan zelf natuurlijk ook een rekruut, maar in dit boek komen we een nieuwe tegen. Een meisje van pas net zestien dat ook opgeleid werd tot orphan, maar op de vlucht geslagen is.

Waar in de eerste twee boeken nog regelmatig flashbacks naar het verleden langskwamen, is dat in het derde boek zo goed als niet het geval. Het is nu echter ook niet meer nodig, want dit nieuwe boek krijgt een verfrissende, nieuwe wending door het toevoegen van een nieuw personage. Evan krijgt er namelijk opeens de zorg bij voor een zestienjarige puber. Moet hij dit meisje beschermen? Of kan ze hem helpen in zijn strijd tegen de oude bekende Charles Van Sciver? Hacken kan ze in ieder geval als de beste en vechten doet ze ook niet slecht. De hoofdrol blijft bij Evan, maar Joey is een welkome, nieuwe toevoeging.

Grondige actie

Schrijver Gregg Hurwitz heeft ondertussen al negentien boeken op zijn naam staan en dat hij weet wat hij doet is dan ook wel duidelijk. De boeken in deze reeks moeten het echter niet hebben van een verrassend verhaal of super veel diepgang. Eigenlijk is het verhaal stiekem best wel voorspelbaar, maar dat is helemaal niet erg. De rekruut is namelijk weer een boek boordevol actie geworden en als Gregg Hurwitz iets goed kan, dan is het wel schrijven over actie. Hij doet dan ook grondig onderzoek naar vechttechnieken en verschillende tactieken.

Evan Smoak lijkt dan misschien af en toe wel bijna een superheld, de dingen die hij doet zijn niet totaal onrealistisch. Doordat het boek veel actie bevat en Gregg Hurwitz een fijne vlotte schrijfstijl heeft, lees je De rekruut binnen no-time uit. Ook dit derde deel is daarmee weer een boek geworden dat fijn wegleest en zeker de moeite waard is voor liefhebbers van een actievolle thriller. Daarnaast is het boek bij vlagen ook soms nog grappig. De laatste paar pagina’s bevatten bovendien voer voor weer een nieuw interessant boek, dus nu is het wachten op het volgende deel van deze Orphan X-reeks.

Aquaman (Blu-ray)
Aquaman (Blu-ray)
De zesde superheldenfilm sinds Man of Steel uit het DC Extended Universe
Score 4.6 van 5 sterren.
€11,50
Op voorraad. Voor 15:00 uur besteld, woensdag in huis
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Written by
Merel is vooral een filmliefhebber die bijna elke week wel in de bioscoop te vinden is, vaak samen met redacteur Michael. Ze kijkt echter ook graag series, leest veel boeken en is tegenwoordig zelfs begonnen met gamen. Druk, druk, druk dus. Maar wel met leuke dingen waarover jullie alles kunnen lezen op de website.

Wat is jouw mening?

0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.