Recensie: Hanna Lindberg – Stockholm Confidential

Summary
Solveig Berg is een journaliste die na een misstap wanhopig op zoek is naar een goed verhaal. Met de opmerkelijke dood van een model denkt ze dat verhaal gevonden te hebben en ze begint dan ook een onderzoek naar de dood van het model en de glamourfotograaf Lennie. Heeft hij er iets mee te maken? Stockholm Confidental is een spannend boek en een echte Scandinavische thriller, maar er is ook absoluut ruimte voor verbetering. Voor een debuutboek is het echter zeker goed geschreven en schrijfster Hanna Lindberg is dan ook zeker iemand om in de gaten te houden.
7

Op zoek naar een verhaal

Solveig Berg maakte ooit een grote misstap waardoor ze haar baan als journaliste kwijtraakte en nergens meer aan het werk kwam. Nu heeft ze bijbaantjes in restaurants terwijl ze ondertussen een blog bijhoudt waarmee ze hoopt om ooit weer terug te kunnen komen in de journalistiek. Ze is dan ook wanhopig opzoek naar een spannend verhaal waarmee ze de lezers naar haar blog kan trekken, maar een goeie primeur laat nog op zich wachten en voorlopig vult ze haar blog vooral met kattenfilmpjes.

Onverwachts loopt Solveig echter de beruchte glamourfotograaf Lennie Lee tegen het lijf, welke ook nog eens zijn eigen tijdschrift heeft. Diezelfde avond wordt een van Lee’s favoriete modellen dood gevonden. Is het een ongeluk, of is ze vermoord? Solveig besluit dat dit wel eens het verhaal kan zijn waarmee ze weer kan doorbreken en gaat op onderzoek uit. Een onderzoek dat al gauw niet geheel zonder gevaren blijkt te zijn en waar heel wat duistere figuren bij betrokken zijn.

Over Hanna

Stockholm Confidential is het debuut van de Zweedse Hanna Lindberg. Het lijkt er op dat ze in het personage Solveig een klein beetje van zichzelf gestopt heeft, want Solveig woont namelijk in de wijk waar Hanna opgroeide en ze heeft zelf ook als journalist gewerkt. Verder is Hanna’s leven heel anders met een man en drie kinderen. Ze is een slimme dame die al veel gedaan heeft in het leven. Zo deed ze op haar twaalfde al mee aan de Zweedse kampioenschappen schaken en heeft ze maar liefst drie afgeronde bachelors.

Als we het internet mogen geloven dan is Hanna Lindberg dé nieuwe Scandinavische thrillersensatie en is ze vergelijkbaar met bijvoorbeeld Stieg Larsson. De pers lijkt helemaal lyrisch van Stockholm Confidential en het is een thriller die je absoluut moet lezen. Als je dit van tevoren hoort dan liggen de verwachtingen natuurlijk al hoog en dat zou wel eens voor een zware teleurstelling kunnen zorgen. Hanna Lindberg is namelijk goed op weg, maar is nog lang geen Stieg Larsson.

Lekker Scandinavisch

De Scandinavische thrillers zijn een genre op zich. Ze zijn rustiger dan de actievolle thrillers die we vaak vanuit bijvoorbeeld Amerika lezen en er wordt veel meer sfeer om het verhaal heen gebouwd. Daardoor is het vaak wat lastiger om in het verhaal te komen, maar als je  er eenmaal in zit dan word je ook helemaal meegenomen in de spanning. Stockholm Confidential heeft dat ook en voelt ook echt als een Scandinavische thriller. Het duurt even voor je in het verhaal zit en vooraleer het echt spannend begint te worden. Als de bom echter uiteindelijk gebarsten is dan heb je het boek binnen no-time uit.

Het boek is goed geschreven en er zit zeker potentie in voor volgende boeken (er is ook al een vervolg in de maak). Je leest er redelijk vlot doorheen, het verhaal is interessant en de plotwending erg goed. Het is dan ook zeker een goed debuut te noemen, maar er is ook absoluut ruimte voor verbetering. Vooral de spanningsopbouw kan beter en ook de sferische omschrijvingen zijn ook nog niet helemaal zoals die van andere bekende Scandinavische thrillerschrijvers. Nog niet helemaal het niveautje ‘nieuwe thrillersensatie’ dus, maar zeker wel een schrijfster die we in de gaten moeten houden en waar nog wel een paar spannende boeken vandaan gaan komen.

Schemering 2 - De kleuren van schaduw
Schemering 2 - De kleuren van schaduw
Als één stad opbloeit, gaat een andere ten onder
Score 4.7 van 5 sterren.
€36,30
Uiterlijk 27 juli in huis
Gratis verzending!
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Written by
Merel is vooral een filmliefhebber die bijna elke week wel in de bioscoop te vinden is, vaak samen met redacteur Michael. Ze kijkt echter ook graag series, leest veel boeken en is tegenwoordig zelfs begonnen met gamen. Druk, druk, druk dus. Maar wel met leuke dingen waarover jullie alles kunnen lezen op de website.

Wat is jouw mening?

0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.