Recensie: Haruki Murakami- Romanschrijver van beroep

Samenvatting
Fans van Murakami kunnen hun hart ophalen aan deze unieke titel, waarin Murakami uitweidt over het schrijversvak, zijn verleden en zijn persoonlijke mening over sommige maatschappelijke problematiek. Hij omschrijft hoe hij in zijn leven is uitgegroeid tot voltijdsschrijver, en welke karaktereigenschappen er volgens hem nodig zijn om het auteurschap vol te houden. Afgewisseld met opiniestukken over de maatschappij is Romanschrijver van beroep een boek dat interessant is, maar niet per se toegankelijk voor iedereen. Met name fans die oprecht willen weten hoe Haruki Murakami denkt over het schrijverschap zullen dit willen lezen. Verwacht echter niet een boek die je stap voor stap vertelt hoe je schrijver kunt worden, en ook niet een boek over het leven van Murakami tot nu toe.
7

Schrijver na zijn dertigste

Haruki Murakami is een succesvolle Japanse schrijver die inmiddels wereldwijd bekendheid heeft vergaard met zijn boeken. Zijn doorbraak realiseerde hij in 1987 met Norwegian Wood, en inmiddels zijn we al een flink aantal boeken verder. Opvallend aan zijn carrière is dat hij voor zijn dertigste nog niet een fictie(boek) had geschreven. Hij begon zijn werkend bestaan, na een bijbaan in een platenzaak, met een eigen jazzcafé samen met zijn vrouw. De pen pakte hij in die tijd op, wat opvallend is; een eigen zaak draaien en daarnaast het voor elkaar krijgen om te schrijven is een druk bestaan. Zijn laatste boek is onlangs in Nederland uitgebracht, en is interessant genoeg een autobiografie.

In Romanschrijver van beroep neemt Haruki Murakami de lezer mee in zijn wereld en gedachtegang. Het boek zit vol met zijn eigen kijk op het schrijverschap, hij geeft hierbij advies en zijn mening over wat een auteur aan kwaliteiten (zowel positief als negatief) moet hebben om dit beroep vol te houden. Volgens hem kan ‘iedereen’ met een passie voor lezen en schrijven wel een, of zelfs twee boeken schrijven. Echter, de kunst om het auteurschap jaren vol te houden en voltijds te (gaan) beoefenen en met regelmaat een boek uitbrengen is een ander verhaal.

Lezen en herlezen, schrijven en herschrijven

Zijn passie ligt niet alleen in het schrijven van het verhaal, maar vooral ook in het herlezen en -schrijven van zijn werk. Volgens eigen zeggen kan hij zijn eigen werk wel vier, vijf keer opnieuw lezen, hele stukken schrappen en opnieuw op papier zetten. Daarna is zijn vrouw aan de beurt, die het manuscript leest en zelf haar mening geeft. Of hij het hier mee eens is of niet, toch ‘dwingt’ hij zichzelf haar advies ter harte te nemen en het stuk wat zij aanhaalt te herschrijven. Dit alles gebeurt nog voor het bij de redacteur van de uitgeverij terechtkomt, die er ook nog zijn of haar mening over laat gaan.

Naast zijn adviezen en mening over het auteurschap wisselt het boek af met opiniestukken over maatschappelijke kwesties die (indirect) te maken hebben met het onderwerp. Denk hierbij aan de manier waarop het onderwijs in Japan is ingericht, de weerstand in de Japanse cultuur om open te staan voor andere culturen en de opgeblazen manier waarop er met literaire prijzen om wordt gegaan. Ook hierin sijpelt door dat Murakami niet alleen in zijn boeken zich een Westerse schrijfwijze eigen heeft gemaakt, maar ook dat hij een wat Westerse kijk heeft op de maatschappij.

Zo schrijf ik dus een roman. Sommigen zullen blij zijn met het resultaat, anderen zullen er niet zo blij mee zijn. Zelf ben ik zeker ook niet altijd tevreden over boeken die ik in het verleden heb geschreven. Bij sommige kom ik tot de pijnlijke vaststelling dat ik het ‘nu veel beter zou kunnen’. Als ik ze herlees, vallen me her en der gebreken op. Tenzij het echt nodig is, neem ik daarom nooit mijn eigen boeken in de hand.

Opinieboek of autobiografie?

Romanschrijver van beroep is een interessant boek, maar dan vooral voor fans van Murakami die benieuwd zijn naar zijn eigen mening en kijk op diverse onderwerpen. Lezers die Murakami niet of nauwelijks kennen zullen misschien minder interesse hebben in dit boek, dat (hoe kan het ook anders) doorspekt is van zijn opinie. Zelfs voor fans kan het boek een teleurstelling zijn: je krijgt een goeie indruk van zijn kijk op het schrijverschap, maar een stuk minder over zijn leven tot nu toe. Af en toe haalt hij dit uiteraard wel aan, maar wellicht een stuk minder dan je zou hopen/verwachten van een (auto)biografie. Dat Murakami bescheiden is en liever niet teveel uitweidt over zichzelf zie je ook in dit boek terug. Enerzijds jammer, anderzijds natuurlijk zijn goed recht en ook wel iets wat te verwachten valt. Ook zul je na het lezen van dit boek niet alle handvatten hebben om schrijver te kunnen worden, Murakami schrijft echt vanuit zijn eigen ervaring. Deze is zeer persoonlijk en zal zeker niet op iedereen van toepassing zijn (dit zegt hij zelf ook).

Helen Grace 9 -   Nog lange niet
Helen Grace 9 - Nog lange niet
Als de telefoon gaat, heb je nog één uur te leven
Score 4.5 van 5 sterren.
€26,99
Op voorraad. Voor 15:00 uur besteld, woensdag in huis
Gratis verzending!
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Geschreven door
Ilse is iemand die zich graag bezig houdt met het lezen van boeken, het kijken van films en het spelen van games. Tenminste, als ze hier de vrije tijd voor kan vinden, want als moeder van een jong dochtertje en part-time werkzaam bij de overheid is het soms lastig om hiervoor de ruimte te vinden. Ze schrijft al sinds 2012 voor wat toen Undercover-Network was, en maakt sinds april 2016 ook deel uit van de hoofdredactie. Daarnaast is zij ook nog lid van de eindredactie van de site. Een drukke boel dus!

Wat is jouw mening?

0 0

1 reactie

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.